Дуалното обучение за Асарел-Медет“ на практика е възкресяване на успешен

...
Дуалното обучение за Асарел-Медет“ на практика е възкресяване на успешен
Коментари Харесай

Асарел-Медет посрещна първите абитуриенти с дуално образование

Дуалното образование за „ Асарел-Медет “ на процедура е възкресяване на сполучлив модел, който е прилаган през 70-те и 80-те години на предишния век. Тогава в Панагюрище има минен колеж, който безусловно залива с готови фрагменти тогавашния МОК „ Медет “ - компанията, която предшества „ Асарел-Медет “. Днес ученици на този колеж не престават да са част от главно ядро в „ Асарел-Медет “.

Преди 6 години по самодейност на „ Асарел “ се слага въпроса за развиването на дуално професионално обучение в партньорство с представители на останалия огромен бизнес, общината и Професионалната гимназия в града. Резултатът са паралелки, насочени към минните специалности и оптиката – какъвто е индустриалният профил на района.

През тази година към този момент приключи първият випуск, като зрелостниците от дуалното образование са на практика готови фрагменти за локалния бизнес и съответно за „ Асарел-Медет “. Трите минни специалности приключиха 27 момчета и девойки, а през образователната 2018/2019 година в действителната работна среда на компанията бъдещата си специалност усвояват общо 51 девойки и момчета от 11-ти и 12-ти клас.

Владислав Зубев е един от първите, които станаха част от екипа на компанията, откакто се дипломираха в гимназията. Той освен се усеща специфичен, тъй като приключва пилотния випуск, само че е и благополучен, че работи това, което му е на сърце. От няколко седмици той е в Централната ремонтна база и „ се бори “ с големите 130-тонни „ Белаз “-и. Познава прелестно сътрудниците си, тъй като в последните две години е прекарал стотици часове дружно с тях.

Когато станат единадесетокласници, с учениците се подписват трудови контракти с регламентирано заплащане върху 7-часов работен ден по два, а по-късно и три дни седмично от страна на „ Асарел-Медет “. Всички получават работно облекло и персонални защитни средства, както и карта за гратис пътешестване и безвъзмездна храна. За тяхното образование дават отговор учители по процедура от Професионалната гимназия, дружно със особено готови наставници от компанията, пред които стои предизвикването да предадат своя опит и да изградят трудови привички у младежите.

Учениците споделят, че работата в действителна работна среда им оказва помощ да усвояват по-добре теорията в учебно заведение и да дефинират вероятността си за бъдеща реализация в компанията.

Факти:

* През образователната 2018/2019 година в Професионалната гимназия в Панагюрище се образоват общо 87 възпитаници по минни специалности.

* Специалностите са „ Добивни и строителни минни технологии “, „ Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии “, „ Автотранспортна техника ”, „ Пътно-строителна техника “ и „ Минна електромеханика “.

 120 някогашни стажанти работят в компанията

В " Асарел " към този момент работят 120 някогашни стажанти. Стажантската стратегия на сдружението е от 2005 година, като през нея са минали общо над 670 индивида.

Интересът е доста огромен и в нея се включват студенти от доста наши и непознати университети, като водещ, естествено, е МГУ. Първи стъпки в занаята тук вършат и бъдещи машинни инженери, проектанти и строители, програмисти, еколози, икономисти, експерти по връзки. Често в стратегиите се включват и студенти от непознати ВУЗ–ове.

Летните стажове са най-атрактивни за студентите от района, само че постоянно в тях се включват и студенти от други краища на България. През тази година върви 15-тото издание на програмата, като повече от 20 студенти към този момент са част от екипа на сдружението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР