Дружество, основано през 2008 г., което притежава 893 кв. м.

...
Дружество, основано през 2008 г., което притежава 893 кв. м.
Коментари Харесай

Нов кандидат за акциите на Варна в Пловдивския панаир заплита казуса в двата града - Общество

Дружество, учредено през 2008 година, което има 893 кв. м. от така наречен „ Дупка “ в центъра на Варна, изиска акциите ѝ в Пловдивския панаир.

В подмяна компанията е подготвена да даде на локалната власт собствеността си върху имот - прилежащ на терена, върху който предприемачът Георги Гергов смяташе преди година да построи имитация на софийския ЦУМ в съдружничество с морската община.

Предложението е импортирано в община Варна на 7 февруари. Предстои да бъде прегледано от най-малко две комисии – „ Собственост и стопанство “ и „ Финанси и бюджет “, преди вероятно да се стигне до разискване и решение на сесия на съвета.

Според текста на предлагането, по този начин „ община Варна ще се трансформира в едноличен притежател на парцелите в „ Дупката “ и ще може да осъществя капиталовите си планове в целокупност “.

Именно поради тези възможни планове преди повече от 20 години във Варна беше учредено сдружение „ Търговски дом “. В него община Варна влезе с апортна вноска – терена, а Гергов беше в ролята на вложител (идеите бяха за 7-етажен комплекс и инвестиции от най-малко 15 млн. евро).

До реализация по този начин и не се стигна и преди десетина години община Варна получи безплатно от страната 29 на 100 от акциите на „ Международен панаир “ АД - Пловдив, които да бъдат разменени за собствеността на Георги Гергов в „ Дупката “. По тива време акциите се оценяваха на 16 млн. лева

Сделката пропадна, а страната гласоподава отпущането на 43 млн. лева, с които варненската община да придобие взаимната си компания с Гергов. В капитала на компанията влизаше „ Дупката “.

Сумата от 43 млн. лева беше обоснована, с изключение на със цената на имота от към 3 дка, и с капиталовия план, който би могъл да бъде построен.

Междувременно страната в лицето на икономическото министерство си изиска назад акциите в Пловдивския панаир, които държеше общината във Варна. Общинският съвет утвърди връщането, само че пет години по този начин и не стигнаха на администрацията, с цел да извърши решението.

Така във Варна хем резервираха акциите си в Пловдивския панаир, хем получиха пари, с цел да си купят назад трите дка на „ Дупката “.

Казусът, който визира обществеността във втория и третия по величина градове в България, се заплете изключително в последната година, откакто община Пловдив, която също има акции в Панаира – малко над 20%, оспори решение на акционерите на компанията притежател на главния дял акции на Панаира – „ Пълдин туринвест “ на Георги Гергов, от ноември 2022 година за приемане на варненските акции в капитала на сдружението, с което делът на Георги Гергов се усилваше до 79%.

Блокирано беше и решение за нарастване на капитала на компанията. В средата на януари Търговският указател също отхвърли да впише в активите на „ Пълдин туринвест “ АД акциите на община Варна в Международния панаир.

Дни по-късно съветниците от партия ГЕРБ в Пловдивския общински съвет предложиха на сесия варненския дял от Панаира да бъде изплатен със средства от страната и да бъде трансфериран към община Пловдив.

Скандалът докара до раздор сред водача на ГЕРБ Бойко Борисов и кмета на Пловдив Здравко Димитров.

С проблема беше натоварена и специфична парламентарна комисия, основана в самия завършек на съществуването на последното Народно заседание. Освен излушване на неколцина чиновници, тя нямаше необикновен триумф. Въпреки поканите, на нея не участваха нито някогашните министри на стопанската система, нито кметовете на Варна и Пловдив. Предварителните упования бяха за отчет с позиция за последващите дейности на страната във връзка с Пловдивския панаир.

С появяването на новото предложение – варненските акции в Панаира против 893 кв. м. от „ Дупката “ във Варна, съветници от Варна и Пловдив заподозряха заобикаляне на обстановката, разяснява някогашният депутат и някогашен общински консултант във Варна Стела Николова.

По думите ѝ, компанията притежател на този терен може да упорства и за обезщетяване. „ Ако ¾ от „ Дупката “ са оценени на 43 млн. лева, то за този имот цената излиза към 16 млн. лева, или малко над 17 917 лева на кв. м. “, разяснява Николова.

„ Дупката “ е част от историческият съвършен център на Варна и стои празна повече от 35 години. В нея се събират, с изключение на частни и обществени ползи, археологически находки от античния Одесос и фрагменти от тогавашните му най-стари крепостни стени – така наречен археологически резерват „ Одесос “.

Най-вероятно парцелът от 893 кв. м. на сдружението, което желае замяната му с акциите на Варна, равни на 29% от капитала на Пловдивския панаир, е реституиран след национализацията през 1946 година имот за който наследници водиха каузи с години в зората на демокрацията.

Този имот е ситуиран наоколо до две улици – „ Архимандрит Филарет “ и „ Княз Александър Батенберг “, в непосредствена непосредственост до бариерата за паркинга, в който е превърната част от „ Дупката “ и към днешна дата - единственото място за достъп до целия ѝ терен.

Ако община Варна реши да продаде акциите си в Пловдивския панаир, тя би трябвало да ги разгласи на търг, а тогава може да се стигне и да поява на нов покупател или напълно друга цена, сподели още Николова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР