Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отново оспорват методиката, по която

...
Дружествата за допълнително пенсионно осигуряване отново оспорват методиката, по която
Коментари Харесай

Пенсионните дружества оспорват как НОИ решава за редукция на основната пенсия

Дружествата за в допълнение пенсионно обезпечаване още веднъж оспорват методиката, по която Национален осигурителен институт пресмята редукцията на главната пенсия за родените след края на 1959 година В излиза наяве от позиция оповестена на уеб страницата на Асоциацията Дружествата за в допълнение пенсионно обезпечаване. В нея от фондовете настояват, че се нарушава Кодексът за общественото обезпечаване, което ощетява хората и техните инвестиции.

Позицията на частните пенсионни сдружения е в отговор на позиция на Национален осигурителен институт от преди седмица, че правилно пресмятат понижението на самостоятелния коефициент на хората, които ще получават втора пенсия.

Дружествата настояват, че за хората, обезпечени за втора пенсия, Национален осигурителен институт понижава и за месеците, за които хората нямат вноски във фондовете, което води до понижаване на самостоятелния коефициент с повече, в сравнение с е планувал законът. Съответно се образува и по-голямо понижение на главната пенсия.

В позицията е посочено още, че формулата на Национален осигурителен институт се прилагала за целия застрахователен стаж, а освен за интервала, в който хората са се осигурявали във втория дирек. В позицията си частните сдружения упорстват да се потърси отговорност кой е създателят на формулата за редукцията, употребена от публичното обезпечаване. Твърдисе още, че досега използването ѝ е ощетило хиляди жители, които под опасност от понижаване на пенсията от Национален осигурителен институт, са трансферирали парите си към страната.

„ Оставяме на обезпечените лица в България сами да преценяват дали Национален осигурителен институт ползва нормите на КСО, при понижаване на пенсиите на тези, които отхвърлят да си трансферират партидите от УПФ в 1-ви дирек “, написа в позицията.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР