Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян -

...
Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян -
Коментари Харесай

Другата седмица пускат по-краткия обход на пътя Смолян-Мадан

Другата седмица обходният път на срутището на пътя Смолян - Мадан ще бъде асфалтиран и отворен за леки коли, сподели Дончо Атанасов, ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Втора седмица второкласният път Смолян - Мадан в региона на село Тикале остава затворен поради заплахата от срутване на скална маса. Блокиран е достъпът на 11 обитаеми места до Смолян. Обходният маршрут е с над 50 км повече, а новият път е малко над километър.

Срутището потегли на 6 март, а още на 9-ти стартира подготовка за пробутване на нов път. Утре е последното взривяване по трасето. След като се асфалтира и му се сложат мантители, пътят ще бъде отворен другата седмица за коли и микробуси, уточни Дончо Атанасов.

Свлачището е тръгнало ненадейно, само че след обрушване на скалната маса стартира последователно стабилизиране на терена, сподели Стефчо Стонев, началник на експертната работна група, проучила терена.

Причината за струтището е структурата на масива, това са нашистени и напукани гнайси, сподели Стефчо Стойнев. Навсякъде геоложката конструкция е сходна в Родопите, само че тук с изключение на първото обрушване на скали има условия за потегляне надолу на втори пакет от скална маса. Друга причина е ниското противодействие на хлъзгане сред блоковете, тъй като пукнатини на скалите са запълнени с глина. Третата причина е водонасищането на масива след бързото размразяване на снега, което се е оказало и спусъкът, дал началото на срутището, сподели Стефчо Стойнев.

На този стадий не е възможно почистване на пътя и стартиране на придвижването счита Стойнев. Срутените скални маси към този момент задържат обрушените скали и пакета от скали, който е по-нагоре в региона. Ако махнем скалите, ще тръгне ново, по-голямо срутище, което може да стигне до река Черна и да я заприщи, акцентира той.

От АПИ приканиха още водачите да не бързат да поставят летните гуми. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР