Древният Марс е бил покрит с ледени пластове, според ново

...
Древният Марс е бил покрит с ледени пластове, според ново
Коментари Харесай

Древният Марс е приличал на Арктика

Древният Марс е бил затрупан с ледени пластове, съгласно ново изследване, което прибавя поддръжка за вероятността животът в миналото да е съществувал на Червената планета.

Предишни проучвания сочат, че долините на Марс са образувани от течащи реки, а климатът му е бил топъл и мокър.

Но учените в този момент настояват, че Червената планета в действителност би приличала повече на днешната канадска Арктика, покрита с големи ледници. Тези ледници вършат възможностите за живот на планетата още по-вероятни, защото биха работили като отбрана от слънчевата радиация за всички организми, живеещи изпод.

Новото проучване, оповестено в Nature Geoscience, допуска, че климатът на Марс е бил леден и античните долини са били издълбани от размразяване на вода под ледниците.

Водещият създател доктор Анна Грау Галофре от Аризонския държавен университет декларира: „ Климатичното моделиране подсказва, че античният климат на Марс е бил доста по-хладен по време на образуването на мрежата на долината.

„ Опитахме се да съберем всичко дружно и да изложим догадка – мрежите на канали и долини могат да са се образували под ледени покривки. “

Това е част от естествена дренажна система под ледена завивка, когато водата се натрупва в основата, изяснява тя.

Ледената завивка би осигурила по-голяма отбрана на живите организми и непоклатимост на подлежащата вода, както и ще обезпечи заслон от слънчевите ветрове.

Откритието е последвано от старта на роувъра на НАСА Perseverance предходната седмица, който следва да кацне през февруари на Марс. Роувърът ще пробие сонда в скалите, с вярата да открие някакви признаци на живот.

Д-р Галофре и сътрудниците й са анализирали долините на Марс, с цел да дефинират другите способи, по които те биха могли да бъдат завършени.

Те откриват, че множеството са сходни на тези, ерозирани от реки или вода в канали под ледените покривки в Канадския Арктически архипелаг.

Д-р Грау Галофре споделя: „ Разбирането на климата през първите милиарди години от историята на Марс е значимо за установяване дали планетата в миналото е била обитаема. “

Изследователите преглеждат над 10 000 марсиански долини, употребявайки логаритъм за заключване на главните процеси на ерозия.

„ Тези резултати са първото доказателство за обширна подледникова ерозия, задвижвана от стопен античен лед под ледената завивка на Марс “, споделя съавторът Марк Джелиник, професор от Университета на Британска Колумбия в Канада.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР