Древните обитатели на Британия са използвали черепи като чаши за

...
Древните обитатели на Британия са използвали черепи като чаши за
Коментари Харесай

Черепи служели за посуда на древните британци

Древните жители на Британия са употребявали черепи като чаши за пиянство, демонстрират скелетни остатъци от Югозападна Англия. Неотдавна бяха открити мозъчните кутии на трима души, които са били обработени толкоз характерно, че единственото пояснение за това е тяхната приложимост като бокали за течности.

Находките са на 14 700 години. Те бяха открити в пещерата Гоу, Съмърсет, оповестява Би Би Си. Според експертите от " Natural History Museum " в Лондон черепите-чаши евентуално са използвани по време на някакъв античен обред.

Подобни " съдове " са известни на археолозите и при други култури в по-близки до нашето времена. " Има открити сходно да вземем за пример в Тибет, Фиджи и Индия. Черепите от Гоу наподобяват на мостри от изброените страни и по тази причина считаме, че функционалността им е същата ", споделя доктор Силвия Бело, палеонтолог.

Мястото, където са били открити черепите-бокали, към този момент е известно на археолозите. През 1903 година там бе открит " Чедър мен ". Това е скелет на мъж, който се счита, че е на 10 000 години.

Най-вероятно малко стопляне сред ледниковите интервали е направило допустимо жители на Южна Европа да се придвижат на север до Британия, на място, което по принцип е извънредно неподходящо като среда.

Тези хора са били кроманьонци. Изхранвали се от лов и са похапвали и човешко месо при последна потребност. Пещерата Гоу съдържа и човешки кости, които са разцепвани по същия метод като животинските, с цел да се извади мозъка от вътрешната страна.

" Те са били сплотени групи, излизали са на лов и за друга храна, дружно са убивали и разпределяли плячката. Били са изключително ловки в това, което вършат, тъй като то е методът им да оцелеят ", разяснява доктор Бело.

" Ако задачата е била наличието на мозъка да се употребява за храна, то черепите щяха да бъдат начупени на много части. Очевидно е старанието по-голямата част от мозъчната кутия да бъде непокътната цяла, има и следи от грижливо изстъргване на вътрешната й част от тъканите, тъй че след това черепът да бъде точно завършен ", прибавя Бело.

" Да, канибализмът е най-вероятното пояснение. Това, в което не сме сигурни, е дали хората са били убивани, с цел да бъдат изядени, или са умирали преди този момент по естествени аргументи ", прибавя професор Крис Стрингър, също взел участие в проучването на находките.

Вероятно в никакъв случай няма да се обясни точният метод на приложимост на черепите-чаши. В другите култури такива са употребявани за вино, кръв или храна.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР