Древните народи почитали 4 основни природни стихии, останали до днес

...
Древните народи почитали 4 основни природни стихии, останали до днес
Коментари Харесай

Саламандрите - опасните духове на огъня

Древните нации почитали 4 съществени естествени стихии, останали до през днешния ден – въздух, земя, огън и вода. Те считали, че всяка от тях има свои духове – настойници. Тяхната роля е да съставляват, съхраняват и пазят своята буря от зли въздействия.

Огънят е една от най-неразгадаемите естествени стихии. Той ослепява, изпепелява и стопля. Саламандрите са духовете на тази мистична буря. Още от средновековните вярвания легендата за саламандрите е обвързвана с единствения живот, който вирее в обятията на тази буря, а точно – този на гущерите.

Древните митове още гласят, че саламандрите са способни да изгасят горещия огън със своите студени пламъци.

 Саламандри Снимка: PIRO4D/ pixabay.com

Ето какво още би трябвало да знаете за саламандрите:

В старите книги саламандърът се разказва с тяло на котка, опашка на змия и глава на гущер. Кожата на саламандъра е покрита с влакнесто вещество. Цветовете му се разказват като червено-жълти. Смята се, че съществото има крака с токсични свойства, които могат да провокират гибел.

Саламандърът обитава по скатовете на вулкани и на всяка земя, която излъчва топлота. Вярва се, че това създание не може да живее на студена повърхнина.

Средновековните учени обвързвали раждането на това създание с пламък, като безусловно считали, че в неговото тяло се намират втвърдени частици античен пламък. За тяхната душевна същина се приема, че саламандрите са извънредно съществени духове.

Вярва се, че щом ги повикате един път, то е невероятно да се отървете от тяхното наличие. Затова средновековните магове предизвестяват да се заобикаля всякаква работа с тях.

Те не са прочувствени и експресивни, каквито допуска тяхната буря. Точно противоположното – те са сбити и не употребяват доста думи. Саламандрите обаче са доста положителни и имат силата да пречистват.

Според преданията, саламандрите са владетели на четвъртото царство на стихията огън, което и най-всемогъщото, преди тях се намират силфите – духовете на въздуха. След четвъртото царство на огнените пазители се намира царството на ангелите, което е по-висше от царството на хората и естествените царства.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР