Древни петна от супер плодородна черна почва са открити в

...
Древни петна от супер плодородна черна почва са открити в
Коментари Харесай

Мистериозната тъмна земя на Амазонка: Как бе създадено плодородие в джунглата

Древни петна от супер плодородна черна почва са открити в тропическите гори на Амазонка, поддържайки земеделските площи в гъстата джунгла в продължение на хиляди години. През последните десетилетия археолозите се борят да намерят пояснение за тази по този начин наречена амазонска тъмна земя.

Нови проучвания демонстрират, че тя е съзнателно основана от антични култури - и продължава да се създава от актуалните локални общности.

„ Ако желаете да имате огромни селища, имате потребност от хранителна база. Но почвата в Амазонка е лишена от хранителни субстанции, тя е несъответствуваща за  отглеждане на множеството култури “, изяснява създателят на проучването Тейлър Перон. Тъмната земя обаче е богата на жизненоважни съставни елементи като въглерод, фосфор и калий и би разрешила на хората да отглеждат култури в региони, които другояче биха били безплодни и непродуктивни.

Досега учените са не са били наясно с произхода на тъмната земята. Някои допускат, че тя е била съзнателно култивирана, до момента в който други настояват, че се е появила като инцидентен непряк артикул от други аграрни практики.

За да научат истината, създателите на проучването пътуват до локалната територия Куикуро в Амазонка, където петна от тъмна земя са следени както в античните елементи, по този начин и в модерни села.

Изследователите означават по какъв начин локалните от селището Куикуро, трупат огромни количества богати на хранителни субстанции органични боклуци от риболов в кофите за отпадък. След няколко години тези купчини се компостират, с цел да образува тъмна земя, която по-късно е използвана за засаждане на култури, изискващи хранителни субстанции, които липсват в немодифицираните амазонски почви.

We Now Know Where The Amazon’s Mysterious Dark Earth Comes From
— IFLScience (@IFLScience)
„ Станахме очевидци на действия, който модифицират почвата, като разпространяване на пепел по земята или разпространяване на дървени въглища към основата на дърво “, обяснява авторът на проучването Морган Шмид. Селяните също по този начин разказват своите обичаи и практики за създаване на почвата на откривателите, наричайки тъмната земя „ eegepe “.

За да дефинира дали същите тези практики са били употребявани в далечното минало, екипът съпоставя тъмната земя от Куикуро с проби, взети от околните археологически обекти, в това число някои антични села, които в миналото са били дом на предците на Куикуро. Най-старата от тези проби е на към 5000 години.

Резултатите демонстрират, че пространственото разположение на тъмната земя в тези антични селища съответствува с това на Куикуро. Съставът на античната и актуалната тъмна земя е еднакъв, като и двете демонстрират десетократно обогатяване на фосфор, калий, калций, магнезий, манган и цинк спрямо немодифицираните амазонски почви.

„ Това са всички детайли, които са нужни на животните и растенията. Те са тези, които понижават токсичността на алуминия в почвата, което е прочут проблем в Амазонка. Всички тези детайли вършат почвата по-добра за растежа на растенията “, споделя Шмид.

Въз основа на тези наблюдения откривателите заключават, че локалните поданици съзнателно са основали тъмна земя, изграждайки я в продължение на хиляди години. 

Установено е също, че тъмната земя съхранява големи количества въглерод вследствие на цялата органична материя, която е влезнала в нейното произвеждане. В античното населено място Секу, да вземем за пример, почти 4500 тона въглерод са останали в капан в тази черна почва в продължение на епохи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР