Древна вкаменелост на яйце на фламинго на възраст между 8000

...
Древна вкаменелост на яйце на фламинго на възраст между 8000
Коментари Харесай

Откриха древно яйце на фламинго в Мексико

Древна вкаменелост на яйце на фламинго на възраст сред 8000 и 12 000 години е намерено на оживената строителна площадка на ново летище в Мексико, съобщи Българска телеграфна агенция.

Запазеното яйце от интервала на плейстоцена е извънредно рядко. Това е първата по рода си находка от семейство фламинго Phoenicopteridae в Северна и Южна Америка и едвам втората в света.

Геоложката ера плейстоцен – най-скорошният ледников интервал, стартира преди 2,6 милиона години и приключва преди към 11 700 години.

Вкаменелостта на яйцето на фламинго е открита на дълбочина 31 сантиметра измежду глина и шисти по време на строителството на новото летище „ Фелипе Анхелес “ в щата Мексико.

Находката допуска, че в региона е имало плитко езеро преди сред 8000 и 33 000 години и че в миналото фламингото е процъфтявало в Централно Мексико.

Съвременните американски типове фламинго, известни с яркорозовите си пера, се срещат основно в Южна Америка, Карибите, полуостров Юкатан и югоизточното крайбрежие на Съединени американски щати.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР