Древен Египет и до днес остава една от най-интересните цивилизации

...
Древен Египет и до днес остава една от най-интересните цивилизации
Коментари Харесай

Гръмки скандали за древноегипетски артефакти

Древен Египет и до през днешния ден остава една от най-интересните цивилизации на античния свят. При това нито една друга цивилизация не провокира толкоз разногласия и теории.

Представяме ви някои от най-гръмките кавги, които са се разгорели в наши дни към артефакти от Древен Египет.

Мумифицираните животни

Мумификацията на животни много постоянно е срещана в Древен Египет, нормално тя е практикувана като жертвоприношение за боговете. Всъщност в Египет е съществувала цяла промишленост по развъждане на кучета и котки за последващата им мумификация. След като труповете на животните били обработвани по съответния метод, те били продавани за огромни пари на благочестиви египтяни, които желали да си подсигурят отсега нататък благосклонността на боговете в задгробния живот.

 мумия на куче Но през 2015 година учените от университета на Манчестър са разкрили нещо, провокирало същински скандал в научния свят – в доста мумии на животни не са открити остатъци на животни (приблизително две трети от тях били цялостни с пръст, дървесина, пера, яйчени черупки и други материали). Изследователите в този момент считат, че търсенето на мумии просто е превишавало количеството на свещени животни, по тази причина са правени сходни фалшификации.

Изселването на Курна

На западния бряг на Нил (срещу Луксор и южно от Долината на царете) е ситуиран античен некропол, прочут като Долината на знатните. На това място се намират гробниците на високопоставени антични египтяни, в това число близки съветници на фараони, заровени в Долината на царете. Археолозите от дълго време организират разкопки на некропола, само че работите са мощно усложнени от това, че тъкмо над тях се намира селището Курна. Конфликтът сред жителите на Курна и държавното управление на Египет е почнал още преди независимостта на Египет.

 Курна, Египет Правителството желало да изследва гробниците и да ги отбрани от увреждането на водата. Имало също съмнение, че жителите са разграбили гробниците и скрито са разпродавали скъпи артефакти. През 1948 година управляващите построили „ нова Курна “ за хората, само че те отказали да се реалокират. В началото на XXI век било издигнато друго населено място, към този момент по-близо до хотелите, само че редица поданици, без значение че част от къщите на Курна към този момент са разрушени от булдозери, и до през днешния ден отхвърлят да се реалокират.

Корелацията с Орион

Великите пирамиди на Гиза са очаровали човечеството в продължение на хилядолетия, пораждайки безчет теории за това, по какъв начин и за какво египтяните са основали такива необикновени структури. Една от най-спорните теории е препоръчана от белгийския откривател Робърт Бювал през 1994 година.

 пирамиди Той твърди, че разположението на трите пирамиди прелестно подхожда на трите звезди от Пояса на Орион. Другите пирамиди на IV династия подхождат на други звезди в съзвездие Орион, а течащият наоколо Нил символизира Млечния път. Отдавна е прието, че египтяните в действителност са употребявали астрономия при планиране на пирамидите. В резултат теорията на Бювал е провокирала огромен интерес.

Макар че през днешния ден пирамидите в действителност не съответстват с Пояса на Орион, учени са пресметнали, че те може да са издигнати към 10 500 година пр.н.е., когато Поясът на Орион е изглеждал друго на небето. Макар че тази дата „ единствено “ с 8000 години не съответствува с общоприетата дата за построяването на пирамидите, теорията е известна и до през днешния ден.

Извънземните

Теорията на Бювал за взаимовръзката с Орион не е единствената, която подразбира взаимовръзка на пирамидите и Космоса. Дълг години разнообразни хора са твърдели, че такива ефектни монументи може да са основани единствено благодарение на извънземни. През ноември 2010 година интернет бил обиколен от вест със заглавието „ Египетски археолог призна, че пирамидите съдържат технологии на НЛО “.

 извънземни Докторът по история Ала Шахийн, началник на отдела по археология в университета на Кайро, сензационно декларирал, че теорията, че извънземни са помогнали на египтяните да построят най-старите пирамиди в Гиза, може да е истина. Той добавил, че в пирамидите има нещо „ очевидно неземно “, само че по-късно се отказал да разяснява думите си. Впоследствие самият доктор Шахийн опровергал, че е казвал „ такива нелепости “.

Розетският камък

В Британския музей може да се видят едни от най-впечатляващите експонати от целия свят. За страдание доста страни не са изключително удовлетворени от този факт, потвърждавайки, че тяхното завещание е било откраднато по време на колониалната ера.

Едно от най-спорните съкровища в музея се явява фамозният Розетски камък. Последните познания за египетските писмени знаци са починали след рухването на Римската империя, по тази причина ранните историци недоумявали по превода на странните знаци.

 Розетски камък Пробив настъпил по времето на нахлуването на Наполеон в Египет през 1799 година, когато инженер разкрил странна каменна стела недалече от град Розета. На нея бил изсечен един и същи текст на три езика – древногръцки, древноегипетски писмени знаци и египетско демотично (народно) писмо.

Така френските археолози за първи път съумели да разшифроват йероглифите. Още не е напълно ясно по какъв начин британците са се сдобили с Розетския камък, само че той се намира в Британския музей и до през днешния ден. В последните години египетското държавно управление упорства за неговото връщане.

Повреденият картуш

През 2013 година трима немци декларирали, че са археолози и получи позволение за посещаване на Великата пирамида в Гиза. Всъщност нито един от тях не бил археолог. Те били последователи на доктрина, съгласно която пирамидите са доста по-стари, в сравнение с е признато да се счита, и били издигнати като „ електроцентрали “ от жителите на Атлантида.

 пирамиди В пирамидите немците съумели да изстържат част от „ картуша на Хуфу “ – античен графит, който разпознал фараона Хуфу като строител на пирамидата.

Германците помислили, че картушът е фалшификат от XIX век и взели мостри в Германия за проби. Разразил се скандал, след който държавното управление на Германия арестувало „ археолозите “ и върнало образците в Египет, където на собствен ред осъдили петима служители, дали достъп до пирамидата.

Франкенщайн-Нефертити

Нефертити, чието име се превежда като „ прелестната пристигна “, е една от най-известните царици на Древен Египет, фамозна със своята хубост и политическо въздействие. Нейният облик в наше време е натрапен от превъзходната скулптура на античния ваятел Тутмос. Не е чудно, че управляващите на египетския град Самалут решили да си създадат копие на бюста на царицата.

 Реплика на Нефертити В резултат се получил скандал, защото репликата била просто отвратителна. Тя неотложно станала предмет на подбив в Египет, където локалните поданици я сравнявали с чудовището на Франкенщайн. Резонансът бил толкоз мощен, че статуята скоро била свалена, а през януари 2016 година сложили нова, по-малко гротескна имитация на фамозния бюст.

Китайските графити

В Луксор, издигнат на мястото на град Тива, столица на Древен Египет, може да се открият голям брой гробници, храмове и скулптури. Не е чудно, че Луксор е станал една от най-популярните туристически дестинации на Египет. На 24 май 2013 година китайският блогър Шен Юйван разгласил в мрежата изображение на античен египетски храм в Луксор с надпис на китайски „ Джинг Джинхао беше тук “.

 китайски графити в Египет Скоро египтяните и китайците разкрили виновника. Това бил 15-годишния Джинхао от Нанкин. Родителите му поднесли своите извинения за вандалската постъпка на своя наследник, а експертите реставратори сполучливо отстранили графитите.

Тутанкамон

Златната маска на Тутанкамон се явява един от най-знаковите артефакти на Древен Египет, откакто Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон през 1922 година. Затова доста фрапантен беше документалният филм на Военновъздушни сили „ Тутанкамон: неприкритата истина “, в която стана ясно, че фараонът е имал аномално криви крайници, стърчащи зъби, съвсем женски гърди и очевидно „ женствени “ бедра.

 маската на Тутанкамон От кино лентата излиза наяве, че е направена виртуална реорганизация на лицето на момчето фараон, с потреблението на повече от 2000 компютърни сканирания на неговата мумия и генетичен разбор на неговото семейство.

Получените резултати свидетелстват, че фараонът е страдал от редица вродени недостатъци, провокирани от цели генерации инбридинг (близкородствено размножаване), гинекомастия и епилепсия.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР