Драстичното завишаване на таксите по административни дела от 6 до

...
Драстичното завишаване на таксите по административни дела от 6 до
Коментари Харесай

Промени в АПК на ГЕРБ осигуриха произвол на държавни органи

Драстичното завишаване на таксите по административни каузи от 6 до 900 пъти, отрязването на достъпа до втора правосъдна инстанция по част от административните процеси и въвеждането на закрити правосъдни съвещания пред Върховния административен съд би трябвало да бъдат анулирани. Те лимитират правосъдната отбрана против административния произвол на стотици държавни органи. Това пледира в мнението си по делото против измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) до Конституционния съд Програма " Достъп до информация " (ПДИ), написа в. Сега.
Промените нарушават правилата на правовата страна, на разделянето на управляващите, на правосъдната отбрана , пишат още от неправителствената организация, която от години се занимава със отбрана от административния произвол.
Предложенията за промени, стартирани от ГЕРБ, бяха импортирани през юни 2017 година, без да има публично разискване. От претекстовете към законопроекта ставаше ясно, че редиц а промени са подбудени от желанието да бъде избегната " корист с правото на тъжба ", без да се сочат никакви статистически или други данни за съществуването на сходно събитие и измеренията му.
В мнението в детайли е разказано по какъв начин в крачка е отрязано обжалването на втора инстанция пред Върховен административен съд на решенията на административните съдилища по каузи за достъп до социална информация .
За участвалите в разискванията на измененията в Административнопроцесуален кодекс в правната комисия не е загадка, че някакви текстове на оферти се пишеха неразбираемо от кого в прилежащата на заседателната зала стаичка и бяха спускани по време на разискването, написа още в мнението. Според ПДИ по този начин се нарушава конституцията, която ясно регламентира кой има право на законодателна самодейност.
Жалбите на президента, депутатите и омбудсмана са обединени в едно конституционно дело. То е на отчет при Павлина Панова, която влезе в Конституционния съд през ноември. Припомняме, че тя беше претендент за ръководител на Върховен касационен съд, само че загуби борбата против Лозан Панов. Двамата не са родственици, въпреки семействата им да са идентични.
Измененията необятно засягат правото на отбрана на жителите и юридическите лица от противозаконни актове и дейности на администрацията, което е обезпечено от конституцията , припомня ПДИ. Така ГЕРБ обезпечи безотговорен произвол на няколкостотин органа на държавната власт и локалното самоуправление.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР