Драстичното покачване на цените на боеприпасите означава, че по-високите разходи

...
Драстичното покачване на цените на боеприпасите означава, че по-високите разходи
Коментари Харесай

Адмирал от НАТО: Повече пари за отбрана не значи по-голяма сигурност - боеприпасите поскъпват

Драстичното повишаване на цените на боеприпасите значи, че по-високите разноски за защита на съдружниците не водят автоматизирано до по-голяма сигурност, съобщи през днешния ден холандският адмирал Роб Бауер, ръководител на Военния комитет на НАТО, и прикани за повече частни вложения в отбранителните компании, предават Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Цените на оборудването и боеприпасите се повишават. В момента плащаме от ден на ден и повече за едно и също нещо ", сподели Бауер на годишната среща на началниците на защитата на страните от алианса в Осло.

" Това значи, че не можем да се уверим, че увеличените разноски за защита фактически водят до повече сигурност ", добави той.

НАТО упорства за усилване на производството в региона на защитата, с цел да се задоволи търсенето на оръжия и съоръжение, което внезапно набъбна след нахлуването на Русия в Украйна, защото съдружниците освен бързат с доставките за Киев, само че и основават свои лични ресурси.

Един от главните проблеми е дефицитът на 155-милиметрови артилерийски снаряди, като Киев изстрелва до 10 000 такива снаряда дневно, отбелязва Ройтерс.

" Четиридесет % от (украинската) стопанска система се изпариха в първите дни на войната, това бяха значително частни пари, които към този момент ги няма ", уточни Бауер.

Той настоя бизнес водачите да ускорят разширението на индустриалния потенциал.

Според Бауер обаче няма връзка сред дефицита на муниции и компликациите при напредъка на контраофанзивата в Украйна.

" Причината, заради която това лишава време, е, че е извънредно рисково, тъй като има голямо количество мини ", сподели той. Бауер добави, че Украйна към момента напредва с сред 200 и 300 метра дневно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР