Драстично поскъпване на стоки и храни заради новите цени на

...
Драстично поскъпване на стоки и храни заради новите цени на
Коментари Харесай

С колко се очаква да поскъпнат стоки, храни и услуги заради цените на газа

Драстично повишаване на артикули и храни поради новите цени на природния газ. Рекордният растеж при синьото гориво бързо ще повлече нагоре и цените на съществени артикули и услуги, предвиждат производители и преработватели.

При някои от тях резултатът върху джоба на потребителите ще се усети още при започване на годната. С какъв брой повече ще плащаме през 2022 година - сметките на бизнеса показва Георги Георгиев в рубриката „ На твоя страна”.

Всеки % от горната страна в цената на синьото гориво бързо ще се усети по веригата. А след рекордния растеж от 30% от 1 януари едно е несъмнено - сметката ще заплати и потребителят. Природният газ интензивно се употребява в производството и преработката на храни, по тази причина и ударът първо ще усетим на щандовете в питателните магазини и сергиите по пазарите. Средно 10% от цената на всеки артикул е цената на силата за производството му. Очакванията са нагоре да тръгнат цените на хляба, сладкарските произведения, месните и млечните артикули, както и плодовете и зеленчуците.

С всяко последващо извършване на покупки сметката, с цел да изпълни хладилника за Лиляна Божинова върви нагоре. Ръстовете в цените на питателните артикули през последните месеци, тя бързо усеща и по джоба си. „ Усещам растежа доста сензитивно, тъй като ние със брачна половинка ми сме с инвалидни пенсии. Храните нарастнаха. Хлябът, месото, млякото, сиренето - всичко е увеличено и е доста трудно”, разяснява тя.

Още по-трудно сметката за Лиляна Божинова ще излиза през новата година, защото шоковото повишаване на природния газ бързо ще се придвижи и на щанда в магазина, пресмятат специалистите.

„ Със сигурност още от края на януари ще бъдем очевидци на повишаване на тези артикули, които употребяват природен газ. Ударът е непосредствено върху потребителя и действително потребителите заплащат тази сметка”, съобщи Пейо Майорски от Асоциацията за отбрана на потребителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР