Драстично по-високи данъци за собствениците на стари коли. Това предвижда

...
Драстично по-високи данъци за собствениците на стари коли. Това предвижда
Коментари Харесай

Драстично по-високи данъци за собствениците на стари коли

Драстично по-високи налози за притежателите на остарели коли. Това планува препоръчаната от финансовото министерство нова скица за облагане на колите.

Не е загадка, че България е измежду автоморгите на Европа и голяма част от колите, които се движат по пътищата ни са над 15-20 години.

Регистрираните у нас транспортни средства са над 3,6 милиона. От тези до 5 години са едвам 168 000. А колите над 20 година – 1,5 милиона.

Идеята на финансовото министерство е за старите коли налозите доста да се покачат, а за новите – да тръгнат надолу. С новите правила налозите ще зависят освен от мощността и възрастта на колите, само че и от тяхната екологичната категория.

Сметките демонстрират, че за коли на възраст над 20 години данъкът може да скочи и с над 50 %. Така за кола с мощ 100 конски сили данъкът да скочи от 110 на 170 лева

Колкото колата по-малко замърсява, толкоз по-голяма отстъпка от налога ще има. Така за коли с екостандарт Евро 4 – това са коли, създадени след 2006 година, той може да падне с 20 %, а за най-новите – с Евро 6 – с до 60 %.

„ Асоциация вносители на коли в България от дълго време сигнализира, че тази ставка би трябвало да се обърне. Не е обикновено един автомобил над 20 години да се записва в България. Хората са небогати, нямат пари за нови коли. Но това ще спомогне за изчистване на предблоковите пространства ”, съобщи Любомир Доросиев, Асоциация вносители на коли в България.

„ Аз също поддържам, че старите коли би трябвало да заплащат по-високи налози. Но когато става въпрос за налог от 14 или 17 лв., даже да го вдигнат 100 пъти, това е няколко кутии цигари, което не е съществено ”, съобщи автоекспертът и някогашен играч Румен Дунев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР