Драстичен спад в използването на изкопаеми горива, намаляване на парниковите

...
Драстичен спад в използването на изкопаеми горива, намаляване на парниковите
Коментари Харесай

Вижте как се покачва температурата на Земята от 1880 г. насам

Драстичен спад в потреблението на изкопаеми горива, понижаване на парниковите газове и засаждане на повече гори. Това са част от дейностите, нужни през това десетилетие, с цел да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий до 2030 година, се споделя в отчет на организацията на Организация на обединените нации за климата на 4 април 2022 година

Въпреки предизвестията за изменение на климата, издадени от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC) от 1880 година насам, световните излъчвания не престават да нарастват през последното десетилетие, достигайки най-високата си точка в историята.

Светът изгаря малко повече от 40 милиарда тона изкопаеми горива годишно. В разследване на това световните излъчвания са на път да преминат границата на стопляне от 1,5 градуса, планувана в Парижкото съглашение от 2015 година

Лятото на 2023 година беше най-горещото в историята, съгласно данни от Службата на Европейския съюз за климатичните промени, оповестени през септември 2023 година Тримесечният интервал от юни до август надмина предходните върхове със междинна температура от 16,8 градуса по Целзий, което е с 0,66 градуса над междинната, съобщи бТВ.

Август беше най-горещият месец в международен мащаб, заяви финансираната от Европейски Съюз работа за изменение на климата Коперник (C3S).

Доста над междинните температури се следят и над Австралия, няколко южноамерикански страни и към огромна част от Антарктика през август, сподели институтът. 

Арктика се затопля четири пъти по-бързо от останалата част на планетата, показва разбор, оповестен в Nature Communications Earth & Environment през август 2022 година

Междувременно световният океан означи най-високата дневна температура на повърхността си.

При покачване на температурите ще набъбнат и рисковете от естествени произшествия. Светът ще загуби огромна част от кораловите рифове, а ледените покривки ще стигнат до сериозно равнище на размразяване, което ще увеличи равнището на водата, се предизвестява в отчет от октомври 2018 година на Междуправителствената експертна група за климатичните промени към Организация на обединените нации (IPCC).

Почти половината от международното население се смята за мощно уязвимо от въздействието на изменението на климата, което ще докара до наводнения, горещина, суша, горски пожари и стихии.

До края на века, без нападателни климатични дейности, световното стопляне се чака да доближи 2,8 градуса.

Програмата на Организация на обединените нации за околната среда и Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия показват в отчет, че океанското течение, което измества топлината от тропиците в северното полукълбо, в този момент е най-бавното от 1000 години насам. Това заплашва историческите метеорологични модели.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР