Драматичното изкачване на авиоиндустрията от пропастта, в която падна заради

...
Драматичното изкачване на авиоиндустрията от пропастта, в която падна заради
Коментари Харесай

„Край на драматичните увеличения“: Ще донесе ли 2024 г. спад в цените на самолетните билети?

Драматичното нанагорнище на авиоиндустрията от пропастта, в която падна поради пандемията, може би скоро ще завърши скоро. Преглед на голям брой отчети демонстрира стабилизиране на няколко основни индикатора, защото бързият напредък след историческия спад завършва и стартира нова епоха на нормалност, написа в собствен разбор на бранша на пътническите полети CNBC и цитира отчет на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) от декември, в който се споделя:

Очаква се 2024 година да бележи  края на трагичните годишни нараствания, които бяха присъщи за възобновяване през 2021-2023 година “

Очаква се световният потенциал на полетите да бъде възобновен, като се планува към 40 милиона полета (спрямо 38.9 милиона през 2019 г.) да превозят рекордните 4.7 милиарда души (спрямо 4.5 милиарда души през 2019 г.), съгласно IATA.

Тъй като търсенето на туристически пътувания се смекчава, търсенето и предлагането в бранша на комерсиалните самолетни компании доближават равновесие, което ще помогне за стабилизиране на цените на самолетните билети през 2024 година, съгласно Amex GBT Consulting.
Какви са упованията?
Глобалните самолетни билети се чака да се повишат сред 3%-7% през идната година, защото самолетните компании се борят с високите разноски за гориво, измененията в устойчивостта и надграждането на флота, съгласно „ Доклада за световните трендове “ на FCM Consulting за третото тримесечие на 2023 година

Няколко други отчета обаче чакат цените на полетите да се смекчат.

Компанията за образуване на пътувания BCD Travel да вземем за пример чака цените на самолетните билети в международен мащаб да спаднат през идната година, само че напълно леко - с по-малко от 1% спрямо 2023 година, като по-изразено ще бъде понижението на цените на самолетните билети до и от Азия (3% за бизнес класа, съвсем 4% за икономична), съгласно нейния Travel Market Report 2024 Outlook.

След неотдавнашното повишаване на цените на билетите, през 2024 година би трябвало да чакаме скромна промяна на някои пазари, макар че главните цени като цяло би трябвало да останат постоянни “, се споделя в него.

В различен отчет, наименуван Air Monitor 2024 и направен от Amex GBT, се чака през 2024 година да намалеят единствено цените на интернационалните самолетни билети - изключително за полетите сред Северна Америка и Азия. В него се показва, че районните цени ще останат постоянни или леко ще се усилят.

Като цяло пасажерите не би трябвало да чакат огромна смяна през 2024 година, споделя Джон Грант, основен анализатор в компанията за данни за пътуванията OAG, и прибавя: „ Ще има опазване на статуквото, със напълно дребни съмнения в цените на билетите. Въпреки че може да забележим леко понижение, защото търсенето се смекчава през най-слабия сезон, основите на високата база на оперативните разноски остават - увеличените заплати, цените на петрола и така нататък, което допуска, че няма да забележим огромна смяна “
Кой печели конкуренцията?
Според IATA комерсиалните самолетни компании в три района се чака да бъдат на облага през 2023 година Единият от тях е Северна Америка – „ първенец “, който ще възвърне рентабилността си изцяло.

В Близкия изток се чака мощно финансово показване през 2023 и 2024 година, а в Европа - мощен завършек на 2023 година макар продължаващите войни и спорове в Украйна и Газа.

IATA предвижда, че още един район ще стане доходоносен през 2024 г – Азиатско-тихоокеанският, защото вътрешните пътувания там, изключително в Индия и Китай, остават мощни.

Два района се чака да бъдат „ на алено “ в края на 2024 година - Латинска Америка, забавена от стопански и обществени разтърсвания, макар мощното показване на Мексико, и Африка, възпрепятствана от финансови и инфраструктурни проблеми, както и от провокации пред свързаността.
Перспективи за 2024 година
Много самолетни компании регистрират рекордни облаги през 2023 година, само че „ пейзажът може да наподобява по-малко удобен през 2024 година “, съгласно Air Monitor 2024 на Amex GBT.

В отчета се показват няколко типа напън, пред които е изправена промишлеността, в това число геополитически проблеми, такива във веригата за доставки, дефицит на личен състав и възходящи разноски за гориво и труд. Въпреки това няколко фактора могат да поддържат промишлеността през идващите 12 месеца, в това число дълго чаканото завръщане на бизнес пътуванията, което се чака да се ускори през 2024 година

Прогнозите на IATA демонстрират, че приходите и облагите на промишлеността ще се усилят през 2024 година Асоциацията чака в световен мащаб те да доближат рекордните 964 милиарда $ през идната година, а чистата облага да бъде 25.7 милиарда $.

Това би означавало марж на чистата облага от 2.7% - леко нарастване по отношение на упования марж за 2.6% през 2023 година

Въпреки това IATA предизвестява, че промишлеността е изправена пред обилни провокации - от конкуренцията за клиенти и високите оперативни разноски до държавните разпореждания.

„ Хората обичат да пътуват и това оказа помощ на самолетните компании да се върнат към предпандемичните равнища “, споделя генералният шеф на IATA Уили Уолш, само че подчертава, че все пак „ облагите на промишлеността би трябвало да се преглеждат в вярна вероятност - възобновяване е впечатляващо, само че маржът на чистата облага от 2,7% е надалеч под това, което биха приели вложителите в съвсем всяка друга промишленост “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР