Драматично-куклен театър Иван Радоев“ - Плевен продължава естетическата си линия

...
Драматично-куклен театър Иван Радоев“ - Плевен продължава естетическата си линия
Коментари Харесай

В плевенския театър започнаха репетициите на „Госпожица Юлия“ от А. Стриндберг

Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев “ - Плевен продължава естетическата си линия да слага огромни типичен текстове и този път дава опция на един млад режисьор като Теодора Лилян да осъществя плана си „ Госпожица Юлия “ от Аугуст Стриндберг.



На 16 януари започнаха подготовките на „ Госпожица Юлия “ от Аугуст Стриндберг с режисьор Теодора Лилян. В театралната версия на пиесата взаимно с режисьора взе участие и известният драматург Роман Должански, а сценограф е Олег Головко – един от съратниците на режисьора Тимофей Кулябин. Композитор на спектакъла е Калин Николов, костюми – Сергей Йорданов. Участват актьорите Теона Димова, Антъни Пенев, Бориса Сарафова-Черкелова и Делян Илиев.



В концепцията си режисьорът Теодора Лилян споделя:

„ Tábula rása „ празен лист “(чиста дъска) е латинска крилата фраза, която се употребява за обозначаване на гносеологичната теза, че всеки обособен човешки субект се ражда без вродено или вградено (заложено) умствено наличие, т.е. чист. Ресурсът му от познания напълно се построява от опита и чувственото (сетивното) разбиране на външния свят. Тоест ние се раждаме свободни. Но характерът ни се дефинира освен генетично, само че и обществено. Въпросът е кое от двете е по-силно. В пиесата „ Госпожица Юлия ” героите имат малко независимост, малко обич. Какво въобще имат тези герои? Имат боязън и предубеждения. А от боязън човек става безмилостен (жесток). В пиесата доста ясно е показано по какъв начин индивидът е безпомощен да преодолее желанието да унижи другия, когато има опция да го направи… Откъде идва, от кое място се появява този боязън и за какво е толкоз мощен? В отговора на този въпрос е заключена актуалността на този текст. Бихме ли могли да се освободим от страха и да станем още веднъж „ чисти и свободни “? “



„ Госпожица Юлия “ на Плевенския спектакъл ще е доста друга от познатата драматургична основа на Аугуст Стриндберг. “ – споделя режисьора Теодора Лилян. Това е вторият план в тандем сред нея и Роман Должански след сполучливия ѝ дебютен театър в Народен спектакъл „ Иван Вазов “ „ Русалка “ по претекстове от пиесата на Пушкин и Набоков.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР