Драматичните сериали се опитват с най-различни похвати да задържат вниманието

...
Драматичните сериали се опитват с най-различни похвати да задържат вниманието
Коментари Харесай

Пороците на Токио - където истината за японската мафия се смесва с фикцията

Драматичните сериали се пробват с най-различни похвати да задържат вниманието на феновете, като от време на време се получава, само че от време на време - не.

За  " Пороците на Токио " (Tokyo Vice) несъмнено можем да кажем, че няма пропуск и това е един от качествените сериали, които са пускани през последните години. Макар и към него да не се подвига толкоз доста звук.

Първият сезон бе пуснат в HBO Max през 2022 година и бе по този начин умислен, че сигурно да има втори, който да доразкаже историята. История, която е въодушевена от действителния живот на Джейк Аделстийн, който в сериала е изигран от Ансел Елгорт.

Аделстийн е американец, който живее и работи в Токио като публицист за локален вестник. В първите години на 21 век той открива, че четири значими фигури от подземния свят на Япония - Якудза, са пътували до Америка за животоспасяващи трансплантации.

Като най-популярен от тях е Тадамаса Гото, който става осведомител на ФБР, с цел да успее да влезе в Съединени американски щати. Аделстийн прави разкритията, до момента в който работи в най-големия вестник в страната (що се касае до тираж) по това време Yomiuri Shimbun.
 Снимка 655272

През 2005 година той напуща вестника и стартира да работи на свободна практика, а през 2009 година издава записките си Tokyo Vice: An American Reporter on the Police Beat in Japan, които на български излизат като " Пороците на Токио " (изд. Ерове, 22 лева.). Именно тази книга въодушевява сериала  " Пороците на Токио " на HBO, който е продуциран от Майкъл Ман.

В книгата Джейк Аделстийн разказва какви ли не истории, свързани с подземния свят на Токио, само че хора, които са били по това време в обкръжението му, настояват, че не всичко е правилно. Според тях, някои от случките са пресилени, а други напряко измислени, написа The Hollywood Reporter.
 Снимка 655267

Но самият той отхвърля тези изказвания. " Нищо в книгата не е пресилено. Всичко е написано, както се е случило ", споделя той пред изданието през 2022 година Но се оказва, че няма изключително значение дали написаното от Аделстийн е правилно или не, тъй като продуцентите настояват, че те по този начин или другояче са разкрасили някои от истории, а други измислили за драматизация.

И в случай че през 90-те години на предишния век, както и в сериала, Якудза е мощна формация, то в изявление за The New York Times Аделстийн твърди, че от 80 000 души, които са били част от нея, в този момент броят им се е свил до 10 000 души, като повече от тях са на към 50.
 Снимка 655266

Истории в  " Пороците на Токио " може да са мощно фикционализирани, само че напълно същинска е била подготовката на Ансел Елгорт за ролята на Аделстийн. Пред Access Hollywood артистът споделя, че продуцентът Майкъл Ман първоначално му е предложил да учи японски по девет часа дневно, с цел да се приготви за ролята.

В последна сметка Елгорт не е съумял да реализира тези девет часа, само че ги е докарал до четири, което също е похвално. Голяма част от подготовката му е обвързвана с това да разбере езика и произношението, само че най-важното е било да научи репликите си, които са били на японски. А както знаем, те не са по никакъв начин малко.

Освен това Кен Уатанабе, който влиза в ролята на служител на реда Катагири, му е оказал помощ доста с ученето на репликите на японски. Самият Джейк Аделстийн също е изиграл своята роля в подготовката на Ансел Елгорт като двамата са прекарвали време дружно.

Колкото до същинският Джейк Аделстийн, сега той работи като проверяващ публицист за The Daily Beast и Asia Times, пише Men`s Health. Премиерата на втори сезон на бе на 8 февруари, като сега в HBO Max са налични пет от общо 10 епизода.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР