Драгомир Драганов е тв водещ, журналист, шоумен и певец. Има

...
Драгомир Драганов е тв водещ, журналист, шоумен и певец. Има
Коментари Харесай

Стойностната ни музика пребори кумирите еднодневки

Драгомир Драганов е тв водещ, публицист, шоумен и артист. Има издадени три музикални албума. Дълги години е другар с Лили Иванова и записва дуетна ария с нея. Работи в Българска национална телевизия, където е водещ предаването „ Чай “. Водещ Българската Евровизия и нощния блок „ Полет над нощта “. От 2010 година Драгомир Драганов е шеф на „ Софийски цирк на сцена “.

На 25 юни в лятно кино " Орфей " Драганов ще взе участие в неповторимия театър " Да пеем дружно " с младия артист Йордан Марков, маестро Стефан Диомов и групировката " 5-те сезона ".

Драгомир Драганов, тв водещ, артист

Интервю на Хенриета Георгиева

Какви са изненадите за пловдивчани на концерта " Да пеем дружно "?

Подготвили сме самобитна разходка във времето, само че не с носталгична цел, а с готовност хората да се върнат към тези моменти, в които са запявали дружно, тъй като са били щастливи. Искаме още веднъж да преживеем, всички дружно, един момент на благополучие, единението посредством музиката.

Невероятно наслаждение е да си на сцената с популярен маестро като Стефан Диомов, основател на едни от най-любимите български шлагери.

Публиката го посреща на крайници, на сцената той се трансформира в разгорещено дете.

В мига, в който запее с групировката, с всички нас, публиката в действителност се екзалтира. Това е кулминационната точка на спектакъла. Очакваме маестро Диомов да напише нова ария ​- за нашата сборна групировка. Той към този момент призна, че това турне, тази група го зарежда толкоз мощно, че би трябвало непременно да напише ария за нас - току-виж я донесъл за концерта в Пловдив.

Връзката ви с пловдивската аудитория е специфична. Защо?

Причината е напълно елементарна - хората в Пловдив имат усет, тук има умна аудитория. Тук има необикновен дух, хората са израснали в извънредно интелектуална и висококултурна среда, възпитани са да почитат създателите. Неслучайно всички български реализатори обожават срещите с пловдивската аудитория.

Как ви наподобява Пловдив като Европейска столица на културата?

Пловдив не е просто европейска столица на културата, той си е българската културна столица - освен тази година, а и преди. Тук се случиха най-стойностните неща в българския спектакъл през последните години. One Dance Week като събитие е без аналог в културното пространство в България.

Пловдив е неповторим освен с тепетата и реката, значими са хората, духът на града. Слава на Бога, тук се усеща градски дух, Пловдив е град, до момента в който София е малко провинциално обитаемо място в великански размери.

Капана е нещо необикновено - с дребните галерии, с невероятните арткафета, места за срещи. В гигантска София подобен оазис е само улица „ Шишман ”. Затова постоянно, когато имам свободен уикенд, ще предпочета да дойда в Пловдив, да се надишам с градска атмосфера, да видя градски хора.

Вие сте човек с разностранни изяви. Защо песента си остава ваша пристрастеност?

Никога не съм преставал да пея, само че през последните 7 години бях лимитирал обществените си изяви като артист и участията си в концерти с билети. Когато Данчо ме провокира да взема присъединяване в този концерт, изпитах терзания поради сложната задача да върна вниманието на публиката към този момент в качеството на артист, а не просто на човек, който води концерта.

Решихме да подарим на публиката голям букет от обичани песни в нови, постоянно изненадващи аранжименти.

Надявам се по този начин хората да не помнят грижите и проблемите, най-малко за два часа. Ще се веселя, в случай че им помогнем да се откъснат от всекидневието, да запеят с цялостно гърло. Чудесно е да ти се желае да изкрещиш на целия свят, че си благополучен, че ти е хубаво, тъй като си измежду другари, измежду хора, които те обичат, както и ти тях.

Случва се някакво знамение на тези концерти. Групата, с която пътуваме, целият екип сме като другари, които отиват на среща с други другари, където печелят нови другари.

Защо шлагерът е толкоз непреклонен във времето?

В един миг стойностната българска музика беше превърната надали не в неразрешен плод, който е най-сладък, както всички знаем. Електронните медии безусловно зомбираха аудиторията с англоезична музика, която е основана от напълно друга музикална школа, има различен музикален темперамент. Българските реализатори от златното потомство бяха сякаш неразрешени.

Започнаха да се постановат еднодневки, хора, които основават едно-единствено шлагерче и след 2-3 години никой не си спомня за тях. В края на 1990-те, когато безусловно стойностната българска музика беше изтрита, някой се опита да я скрие. И тогава в действителност стана ясно, че не се гаси туй, що не гасне, както е споделил класикът Иван Вазов, не можеш да изтриеш музика, която живее в сърцата на хората. Свързана е с персоналните им празници, най-щастливи им моменти. Не могат да се не помнят песни, на които хората са се обичали, обичат се и ще се обичат - това са песните, които сме събрали в този концерт и ги пеем дружно с публиката.

Като че ли в последно време тази музика претърпява подем, нещата си отиват по местата?

Така е, популярност богу. Няма по какъв начин да я скриеш и да отречеш изпълнителите <210>, които са от висока класа. Когато те създадат концерт, залите се препълват и тази плеяда от огромни български звезди демонстрира, че справедливо е на пиедестала, на който е сложена. А не с помощта на платена ротация на платени медийни изявления. За страдание загубихме години, в които се кланяхме на измислени кумири еднодневки.

Защо в многочислените риалити формати младежи блясват и угасват като фойерверки, имат ли късмет да продължат?

Да, единствено в случай че съумеят да запазят инерцията, да останат правилни на това, което желае и чака публиката от тях, а не да одобряват това, което им натрапват продуцентите.

Ние загубихме за българската сцена един неповторим гений като Кристиян Костов, който изведе България, с помощта на вокалните си качества и артистизма си, на ария във формата на Евровизия, на второ място в този конкурс. Малка България, която въобще не е част от международния шоубизнес! И да си позволиш да загубиш подобен гений! Ето, него го няма на никое място на музикалната сцена на България, тъй като му се натрапват песни, които имат извънредно къс живот, не остават в сърцата на огромната публика. Те са предопределени за младежи, които менят музикалните си желания като носни кърпички.

Има обаче и положителни образци ​- Невена Цонева, която също е воин от тв риалити, също <210> постановяваха да прави неуместни неща, само че след приключването на контракта се върна към прелестните български песни с превъзходни аранжименти.

А вие по какъв начин не се поддадохте на звездоманията?

Нямаше да съм до през днешния ден това, което съм, в случай че се бях самозабравил тогава, когато ме познаваха и кучетата. Ако хората ме назовават Драго Чая толкоз доста години, откакто предаването е единствено история, значи са ми повярвали, усетили са откровеност през екрана и при срещите онлайн. В противоположен случай от дълго време да са ме не запомнили - какъв брой доста тв герои през днешния ден са единствено бледен спомен. Ключът е да си правилен на себе си и откровен с останалите.

Да се спасиш от звездомания е въпрос на темперамент, не толкоз на гений. Не е толкоз значимо какъв брой октави покрива гласът ти, значимо е какъв е характерът ти, до каква степен си твърдоглав, целенасочен, до каква степен се поддаваш на евтината, бърза известност, триумфа непременно ли гониш, или същинския триумф.

Не можеш да се харесаш на всички, няма рецепта, по която да станеш повсеместен любим. Точно това съумяват да внушат на някои млади и несъмнено надарени хора сходни формати - че те са всеобщи любимци. И когато се сблъскат челно с действителността, претърпяват страшна рецесия. Познавам много деца с пречупени фантазии, претърпели срив, откакто са изхвърчали в космоса на славата. Такова пилеене на гений не трябва да се позволява.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР