Драгомир Драганов е посветил цялото си свободно време, жар и

...
Драгомир Драганов е посветил цялото си свободно време, жар и
Коментари Харесай

Драго Драганов с две изложби на безценни експонати от личния си музей на цирка

Драгомир Драганов е посветил цялото си свободно време, плам и възторг за подготовката на две изложения, отдадени на огромната му пристрастеност – българския цирк.

Навръх Голяма Богородица той разгласи, че на 12 септември в Музея за история на София ще се открие галерия отдадена на 40 годишнината от изгарянето на Софийския държавен цирк. А на 29 септември в Регионалната библиотека в Стара Загора, рамките на " Нощ на изкуствата 2023 ", ще подреди 50 плаката от своята сбирка и фонда на виртуалния музей.

" Върху основаването на софийския план и работих със обединен колектив на музея управителен от доцент Валентина Върбанова. Безценни артефакти от фамилния си списък даде Константин Ачков - правоприемник на проектант Ерослав Станков - основател на плана на паметната постройка. Сърдечно благодаря и на шефа на Регионална библиотека " Захарий Княжески " Стара Загора госпожа Надежда Груева и експерта в направление " Срещи и събития " Мима Атанасова. На тези две превъзходни дами принадлежи концепцията за организирането на втората галерия с циркови плакати от сбирката ми и фонда на виртуалния музей.

Доцент Ненко Атанасов, учител в катедра " Плакат и образна връзка " в Националната Художествена Академия познавам от преди година, когато той и студентите му посетиха неколкократно изложбата в изложба " Райко Алексиев " в София, а по-късно ми подариха цифровизирани курсовите си работи на тематика " Цирков афиш ".

Веднага щом определихме датите за изложбата в Стара Загора се обърнах към него с молба да предложи собствен студент, който да нарисува афиш за събитието. Безкрайно съм му длъжен за срещата с неповторимо надарения Любослав Боянов, чието име, повярвайте ми, ще чуваме все по-често у нас и по света. Не съм и сънувал, че Любослав ще откри толкоз изчистено, стилно и в същото време блестящо и изрично решение на концепцията в изложбата да се съберат шарените мемоари за успех и популярност от съня на един остарял смешник ", прибавя Драгомир Драганов.

На профила си във Facebook той поддържа интереса към двете изложения с чести постове. В един от тях написа: " Един от първите хора с които споделих концепцията си, след сполучливо извършените първични диалози с екипа на Музея за история на София, беше скъпата ми другарка Елена Зайка. Изключително известна циркова художничка, фамозна с плакатите си за цирковия фестивал в Монте Карло, цирк Буглион в Париж и московския цирк Никулин.

Елена ме поддържа в самодейността да преиздам написаната от Йордан Демирев история на основаването и развиването на българското цирково изкуство и нарисува корицата на обогатеното с 300 фотоси издание. Картината и се трансформира и в афиш на изложбата на 125 циркови плаката от сбирката ми отдадена на 125 годишнината от основаването на първата българска професионална циркова натрупа. Вярвах, че ще ме поддържа още веднъж и през днешния ден желая да благодаря от цялото си сърце на нея и невероятния и брачен партньор Алексей за другарската любов и почитание към моята задача.

Приятели, уповавам се плаката за изложбата " Ех, този цирк! ” да Ви харесва и споделен в обществените Ви мрежи да се трансформира в общия ни знак за памет за " Златния век ” в историята на една културна институция.

С още една дребна, само че основна детайлност за изложбите, които предстоят желая да Ви срещна през днешния ден. По тъжния мотив - 40 години от изгарянето на Софийския държавен цирк приготвих листовка на български и британски език. В 50 страници с десетки фотоси описвам историята на тази неповторима постройка и живота под нейния купол. Всеки, който би желал да я има може да ми напише на персонално известие. Разпространява се гратис.

Много по-скромен, само че цветен и радостен е каталогът за изложбата в Регионалната библиотека в Стара Загора. Той също е безвъзмезден жест към посетителите й. Дълбоко и откровено имам вяра, че изданията ще попаднат в ръцете на хора, които почитат и ценят обичаното ми изкуство и поддържат задачата ми да опазим паметта за неговите най-ярки достижения ", приключва телевизионният водещ.

От дете Драгомир Драганов е " инфектиран " от щастливия вирус на цирковото изкуство. На него принадлежи концепцията за основаване на виртуален музей, който той поддържа със лични сили, средства и дарения.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР