ДПС се почувстваха заплашени от слуховете за нови санкции на

...
ДПС се почувстваха заплашени от слуховете за нови санкции на
Коментари Харесай

Защо са изнервени в ДПС

ДПС се почувстваха застрашени от слуховете за нови наказания на Съединени американски щати по световния закон "Магнитски " и превантивно нападнаха премиера Петков. Предстоящото присъединение на "Продължаваме смяната " към европейското демократично семейство тормози придвижването, което е член на АЛДЕ. Идеята на френския президент Макрон за обединяване на всички демократични партии в Европейски Съюз в единна групировка заплашва да сложи под въпрос европейската легитимация на Движение за права и свободи.
Напоследък Движение за права и свободи наподобяват много изнервени и това доста им проличава. На прицела на придвижването от известно време е министър председателят Кирил Петков:

първо от управлението на Движение за права и свободи се пробваха да продуцират скандал с него с изказвания, че ги е заплашвал с нови наказания по световния закон " Магнитски " ; по-късно влязоха и няколко пъти в изострен конфликт с Петков в пленарната зала в Народното събрание.

Атаките към премиера от страна на Движение за права и свободи пристигнаха на фона на слуховете, че се чака Съединени американски щати да разгласят нов лист със глобени лица по световния закон " Магнитски ", по който в средата на предходната година беше осъден депутатът Делян Пеевски, както и на фона на отправената от европейските либерали покана към партията на Петков " Продължаваме промяната " (ПП) да се причисли към европейското демократично семейство на " Обнови Европа ". Последното пък може да заплаши европейската легитимация на Движение за права и свободи поради упованието за обединяване на европейските либерали под егидата на френския президент Еманюел Макрон. Образът на придвижването в Европа сега е много отрицателен, най-много поради упоритите опити да се почисти имиджът на Делян Пеевски от констатациите за корупция на американските управляващи.
Реклама Сблъсъкът Петков - Движение за права и свободи
Поредицата нападки на придвижването към Петков стартира преди две седмици, а в техен мотив се трансформира изказването на премиера, че ще разпореди инспекция за корупционни практики при строителството на газопровода " Турски поток " по време на третото държавно управление на Бойко Борисов. Макар че Петков не уточни съответни имена, свързани с тези практики, от Движение за права и свободи попитаха премиера ден по-късно по време на блицконтрола в Народното събрание по какъв начин той е достигнал до заключението, че Делян Пеевски и Движение за права и свободи имат нещо общо с " Турски поток ". " При срещите ми във финансовото министерство на Съединени американски щати те споделиха, че " Магнитски " като правоприлагане в непозната страна е най-мащабният в България до този миг. Един от тримата индивида по " Магнитски " е Делян Пеевски. В американското финансово министерство споделиха особено името му ", отговори Петков.

Диалогът сред Петков и Движение за права и свободи продължи и предходната сряда, когато изненадващо от придвижването дадоха брифинг в Народното събрание и още веднъж подхванаха тематиката за " Турски поток ", като оповестиха, че са внесли в Народното събрание предложение за основаването на краткотрайна анкетна комисия за определяне на всички обстоятелства и условия за " всичко, което се е случвало за така наречен потоци ".

От Движение за права и свободи обявиха и, че по време на блицконтрола министър председателят е отправил закани към тях. Депутатът Станислав Анастасов, който е и зам.-председател на Движение за права и свободи, описа по какъв начин, до момента в който минавал около Петков в пленарната зала, той му споделил, че " ще ги оправи ", и добавил: " Джеймс О`Брайън е индивидът. До три седмици очаквайте вести. " (О`Брайън е началник на Офиса за съгласуваност на глобите в Държавния департамент с сан дипломат.) В тази връзка ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ разгласи, че придвижването е изпратило писмо до американския държавен чиновник, с цел да получи отговори " кой и защо употребява името му в България ". Нито един дeпутат от друга парламентарна група обаче не удостовери думите на сътрудника си от Движение за права и свободи. Още повече че Анастасов описа случката с две седмици забавяне.
Гузен негонен бяга
Агресивната свръхактивност на Движение за права и свободи към Петков съответства с две неща от последните седмици, които явно много са тормозили управлението на придвижването. Едното е обвързвано със слуховете, че Съединени американски щати готвят нов лист по световния закон " Магнитски ", по който се чака да бъдат глобени още лица от България. В средата на предходната година в черния лист за корупция на американската страна влезе депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски и е прекомерно евентуално от придвижването да се усещат обезпокоени, че, в случай че има нови наказания, под ударите на закона " Магнитски " могат да попаднат и други лица, свързани с партията.
Реклама
От тази позиция нападките на придвижването към премиера и споменаването на името на ръководителя на офиса по глобите О`Брайън биха могли да се изтълкуват като превантивни. Подобна тактичност придвижването приложи и с Пеевски, когато той продаде медиите си и не беше включен в депутатските листи на Движение за права и свободи за парламентарните избори през април и юли предходната година в опит да избегне американските наказания. Тя обаче тогава се оказа несполучлива.
Заплашена ли е европейската легитимация на Движение за права и свободи
За нервността на придвижването обаче има и друго пояснение и то е обвързвано с поканата на европейските либерали към най-голямата партия в Народното събрание " Продължаваме промяната " (ПП) да се причисли към тяхното политическо семейство, където членува и Движение за права и свободи.

Атаката на придвижването към Петков съответства с визитата в България на водача на групата на либералите в Европейския парламент " Обнови Европа " Стефан Сежурне (близък до френския президент Еманюел Макрон), който съгласно брюкселското издание Politico ухажва от известно време Петков да се причисли към фракцията. По същото време в България беше и нидерландският министър председател Марк Рюте, чиято партия също е член на европейското демократично семейство. Посещението на Рюте, който до неотдавна беше неприкрит критик на политиката в България и е съществена дългогодишна спирачка пред влизането на страната ни в Шенген, както и околните връзки на Кирил Петков с френския президент Еманюел Макрон са явен знак, че включването на Политическа партия към европейското политическо семейство на либералите е въпрос на време и присъединяване на Движение за права и свободи в него не би било спънка.

" Обнови Европа " не е европейска политическа партия, а парламентарна група в Европейския парламент. Тя включва политици и национални партии, които са или членове на партията ALDE (Алианс на либералите и демократите за Европа), или на партията EDP (Европейска демократична партия), или не са свързани с европейска партия. Такъв е казусът да вземем за пример с En Marche на Макрон, която неотдавна беше преименувана на " Ренесанс ", или на Polska 2050, чиито евродепутати имат място в парламентарната група, а водачите им вземат участие в обичайните предварителни срещи преди Съвета. Движение за права и свободи има мощни позиции в АЛДЕ, където евродепутатът Илхан Кючюк е съпредседател на европейската групировка. Той зае поста, откакто дългогодишният ръководител Ханс ван Бален умря предходната година и заради коронавирус рецесията не можеше да се провежда конгрес за избор на нов ръководител, само че Кючюк има шансове да отбрани позицията си на идния конгрес в Дъблин на 3 и 4 юни, където още веднъж е претендент за съпредседател дружно с ирландеца Тими Дули.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Икономика 2 Свят 3 Икономика 1 Икономика 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Икономика Реклама
За да се причисли към европейските либерали, на Политическа партия не е належащо да става член на АЛДЕ, където Движение за права и свободи примерно би могло да стопира бъдещото участие на партията на Петков и Василев. " Министър-председателят Петков може да се смята за член на съвета на " Обнови Европа ", щом има общо единодушие сред него и управлението на групата в Екологичен потенциал. В тази съответна обстановка не се изисква формален развой на присъединение. Председателят на " Обнови Европа " в Екологичен потенциал Стефан Сежурне към този момент обществено съобщи, че " сме подготвени да преглеждаме премиера Петков като пълновръстен член на политическото семейство на " Обнови Европа ", споделиха пред " Капитал " от екипа на Сежурне.
Ще задуха ли вятърът на измененията при либералите
Истинската опасност за Движение за права и свободи обаче може да пристигна, в случай че се реализира концепцията на френския президент Макрон, която съгласно депутати от болшинството се поддържа и от нидерландския министър председател Рюте, за обединяване на всички демократични европейски партии, които членуват в " Обнови Европа " - АЛДЕ, ЕДП и партията на Макрон, в единна европейска групировка. Тогава има заплаха освен да бъдат отслабени позициите на Движение за права и свободи в демократичното семейство, само че и пред възможното участие на придвижването в бъдещата европейска групировка да бъдат сложени съответни условия.

За такова развиване на нещата загатна и министър председателят Кирил Петков след присъединяване си при започване на седмицата първо на срещата на европейските либерали от " Обнови Европа ", която предшестваше срещата на върха на водачите на страните от Европейски Съюз. Той удостовери, че партията му е получила покана за присъединение към фракцията на европейските либерали " Обнови Европа ", която следва да бъде разисквана от управлението на Политическа партия.

Премиерът обаче съобщи, че значително решението ще зависи от стандартите, които ще одобри демократичното политическо семейство. " За мен е доста значимо, когато приказваме за нулева приемливост към корупцията, тя да бъде от локално равнище до Брюксел. Което значи да имаме нов стандарт на европейските политически фамилии, тъй че да не си затваряме очите пред локалната корупция, а на европейско равнище да усещаме, че всичко е наред ", сподели Петков. А на въпрос по какъв начин вижда Политическа партия в едно политическо семейство с Движение за права и свободи отговори по този начин: " Не би трябвало да се приказва за Движение за права и свободи като партия. Въпросът е кои са хората в Движение за права и свободи и какъв е стандартът, който Движение за права и свободи ще има към себе си, с цел да бъдат част от тази нова групировка. И мисля, че те имат доста въпроси към себе си, в случай че желаят да продължат да бъдат част от новите стандарти на европейските фамилии. Например по какъв начин те биха оправдали хора от " Магнитски " да са на първия ред в Народното събрание, когато приказваме за по-висок стандарт на равнище корупция? За да се причисли " Продължаваме промяната " към това политическо семейство, би трябвало да има правила, които да основават стандарт, че хора с висок риск от корупция не са там ", съобщи Петков.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Тези събития освен изясняват нервността на Движение за права и свободи, само че и дават да се разбере, че напрежението в тази посока надали скоро ще намалее.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР