ДПС се държат агресивно и насилствено искат да участват в

...
ДПС се държат агресивно и насилствено искат да участват в
Коментари Харесай

Осман Октай пред ФАКТИ: С Мутри, вън Румен Радев се обяви за враг на статуквото

ДПС се държат нападателно и принудително желаят да вземат участие в ръководството на страната, както споделят те за ускорено, изпреварващо, каквото и да значи това, догонващо, изпреварващо ръководство на страната и така нататък А в действителност просто да има стратегия и ръководство с тяхно присъединяване. Те са нападателни поради това, тъй като са в тежка изолираност - политическа и управленческа. Независимо че, както споделя Бойко, те постоянно ръководят, само че безшумно и откъм гърба. Обаче това не им харесва. Не им харесва това, че са в обществена и политическа изолация''. Така Осман Октай, някогашен зам.-председател на Движението за права и свободи (ДПС) и политически анализатор, разяснява пред ФАКТИ декларацията на партията от понеделник, в която Движение за права и свободи още веднъж заявява предпочитание да ръководи България и официално.

''Да съпоставим нещата, тъй като в предварителния диалог говорихме за Ердоган и диктаторите. Слушам речта на Ердоган за Нова година, където той споделя, че ситуацията, в което се намира стопанската система, финансите и всичко останало в Турция, е поради това, че вътрешни и външни врагове на Турция (т.е. на Ердоган и неговото управление) пречат той да осъществя положителните си планове. Долу-горе същото е държанието на модела Доган. ''Ние сме съвършени европейци, натовци, перфективни във всяко отношение, от името на вас мюсюлманите, с вашия тил управляваме всички, но ония са маскари и те са ни врагове. Те не ни желаят, те все желаят да ни сменят имената''. И по този начин стартират лакърдиите. Като разположим на тази основа тяхното държание, за идните парламентарни избори очевидно са си създали сметката, че никой не желае с тях да влезе в управническа коалиция. Нито ГЕРБ, нито Българска социалистическа партия, тъй като ще има реакция в обществото. Тези техни кукловоди от службите, за които аз приказвам, също го знаят и търсят формула. Покрай тази онлайн конференция смятах, че ще търсят по-приемлив вид. Те го пробваха с Лютви Местан преди време и направиха, че по този начин да се прегърне със Сергей на Орлов мост и по-късно се провали този модел - Движение за права и свободи да е допустима. Сега обаче, след всичко това, което се случи в обществото - към Пеевски, към тези митинги, към модела Доган и към легендата, че надали не всички запаси на мръсните държавни каузи са в ръцете на Сараите и Доган, се основава извънредно огромно напрежение към модела Доган и ДПС'', сподели още Октай.

Във въпросната декларация от Движение за права и свободи, без да го загатват поименно, съвсем недвусмислено обявиха, че няма да поддържат президента Румен Радев за втори мандат. Ето какво съобщи господин Октай по отношение на този миг от декларацията: ''Те се връщат на схемата от 2001 година Тогава Движение за права и свободи, за разлика от сегашното, влязоха в ръководство с царя. След това обаче царят игра нерешително против Петър Стоянов, а Движение за права и свободи играха с Ренета Инджова, с цел да създадат всичко допустимо на балотажа Петър Стоянов да загуби от Георги Първанов. Ситуацията през днешния ден и тяхната позиция е обвързана с тяхното обръщение в общественото пространство. А точно през парламентарните избори, през последващо ръководство до президентските избори. Защо? Защото президентът и Българска социалистическа партия имат хладни взаимоотношения. Да не приказваме, че против Радев е Бойко, който го афишира не за политически конкурент, а за зложелател (б.р. и освен него), Движение за права и свободи заеха същата позиция, подправените патриоти по същия метод. А неувереното отношение на Корнелия първо ще навреди на нея, само че и ще помогне за бъдещето на президента Радев. Позицията на Движение за права и свободи, с тази експанзия против президента те се пробват да се договорят за предстоящ президент още занапред през взаимно ръководство. По този метод те отварят врата: ''Бойко, в случай че ти вземеш 80-85 мандата, направи това, което казвахме ние преди 4 години, а ти не ни послуша. Направи държавно управление на малцинството с различен министър-председател. Ние може би можем и да те подкрепим за кандидат-президент и да ти дадем въздух, да ти дадем сигурност в идващите 5 години, да не се плашиш. Ще имаш имунитет, ще имаш охрани, ще имаш всичко''. Първото обръщение е това, тъй като те не престават да са в едно свърталище, без значение, че му желаят оставката понякога. Те са си орташка работа. Като в семейство, дето има раздори, но не са се развели. След това, в случай че вероятно тази формула не успее, пращат сходни послания и към Българска социалистическа партия и Корнелия Нинова.''

''В моите разбори постоянно залагам на следното. От Кръглата маса Българска комунистическа партия се трансформира в Българска социалистическа партия и не се отхвърли от предишното си. Движение за права и свободи се роди като антикомунистическа, а по-късно стана патерица на Българска социалистическа партия. Тези две обединения през днешния ден се назовават систематични, партии на статуквото, и са единствените оживели от 90-та година, от Кръглата маса до момента. Факт. На идващ стадий, макар че моделът Доган и сие непрекъснато приказват какъв брой са антикомунисти, те през тези 30 години постоянно легитимират ръководство на Българска социалистическа партия и прикриват всички закононарушения, които са осъществени от Българска комунистическа партия по времето на комунизма, с които Българска социалистическа партия още се гордеят и имат носталгия'', добави някогашният зам.-председател на Движение за права и свободи.

''91-ва година ние създателите от Централния съвет искахме възбрана на Българска социалистическа партия като изискване за ръководство с Филип Димитров и Съюз на демократичните сили. Това е декларирано при откриването на сесията на 36-ото Народно заседание. Това решение в никакъв случай не е отпадало и не е анулирано в последните 30 години, без значение какво приказват депесарите. Точно в този интервал Българска социалистическа партия бяха внесли в Конституционния съд искане за възбрана на Движение за права и свободи като противоконституционна партия. Въпреки толкоз конфликтната обстановка, 10 месеца по-късно направиха прелом на Филип Димитров, дружно с Желев и сие, внезапно стана държавното управление на Беров и Движение за права и свободи на Доган и Българска социалистическа партия на Луканов се прегърнаха. Дори тогава, когато са били в тежка конфликтна обстановка, те се прегърнаха. Давам ви модел. А през днешния ден това към този момент нищо не значи, могат да се прегърнат с всички. Абсолютно уверен съм, че от това следва позицията на Движение за права и свободи срещу Радев, тъй като имат информация, че има някакви търкания сред Корнелия и нейното обграждане с президента Радев. Президентът Радев ясно и изрично с целия запас, престиж и институционалност сподели: ''Мутри, вън''. Това значи, че той се разгласи против това статукво от последните 30 години, за което ви описах. Изведнъж той се разгласи за зложелател на всичко това, което се е случило. Това му прави чест. Аз не съм дал своя вот за него, само че му прави чест като някогашен боен. Явно в неговото политическо държание доста значима роля играе военното му минало и военното му държание като угриженост за нация, страна. И той стига до извода, че мутрите са казусът. А кои са мутрите? Всичко това, което ви споделих. И за това той внезапно се трансформира, както споделя Бойко, не в конкурент, а във зложелател на цялото това статукво. Движение за права и свободи намигва на всички и споделя: ''Ако желаете да изберете президент, ние би трябвало да управляваме''. Или: ''ГЕРБ, в случай че вие приемете да управлявате с нас, идващият президент може да е Бойко Борисов, или който посочите вие''. ''БСП, отречете се от Радев и ние може да ви помогнем да го принудим да не се кандидатира и да изберете идващия президент''. Дори да го детронират на президентските избори, той за разлика от другите президенти ще има доста мощно политическо бъдеще, в случай че вярно си изиграе картите. Най-много се опасяват всички, които изброих - ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, патриотите, против които той съобщи позицията ''Мутри, вън''. В момента най-вече се опасяват в идващия парламент да не може да се сформира държавно управление и той (б.р. президентът Румен Радев) еднолично да поеме със длъжностен кабинет ръководството на страната.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР