ДПС подкрепя принципно лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на

...
ДПС подкрепя принципно лансираната от ПП-ДБ идея за обединяването на
Коментари Харесай

ДПС подкрепят обединяването на цивилното и военното разузнаване, шефът да не се назначава от президента


Движение за права и свободи поддържа кардинално лансираната от ПП-ДБ концепция за обединяването на цивилното и военното разузнаване, както и ръководителят на възможната мегаструктура да не се назначава от президента. Това сподели депутатът от придвижването Делян Пеевски. 

От думите на Пеевски стана ясно, че са водени предварителни диалози с " Продължаваме промяната - Демократична България " преди първо Атанас Атанасов да стартира тази концепция. И по този начин Движение за права и свободи кардинално счита, че не би трябвало с декрет да се назначават ръководителите на службите, а да се избират от Народното събрание.

Пеевски счита, че това не е обезвластяване на президента и не е личен законодателен акт, свързан  с това, че президентът се споделя Румен Радев, а предложения, които са в унисон с конституционните промени, които към този момент бяха импортирани в Народното събрание и които са свързани с промени към президентските пълномощия и служебните държавни управления.​ Освен това Делян Пеевски поддържа лансираната от общественици, измежду които и някогашният президентът Росен Плевнелиев, концепция в Конституцията да се запише, че България е член на Европейския съюз и НАТО.

Според него това е добре, с цел да бъде обезпечена геополитическата ориентировка на страната, само че, посочи Пеевски, всички тези диалози ще се дебатират сред първо и второ четене на Конституцията, защото на първо четене би трябвало да бъде признат точно планът, който беше импортиран от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи. Пак тогава ще се води диалогът дали да остане датата 24 май като народен празник.

Иначе, Делян Пеевски удостовери тов, което към този момент разяснява - за него петгодишен, един мандат за основния прокурор е оптималният вид. 7 години, сподели той, бяха доста. Очаква се всичко към измененията в Конституцията да се обясни след шести и седми октомври, когато би трябвало да е подготвен отчетът на Венецианската комисия, чиито специалисти идват в България в края на тази седмица. Едва по-късно на съвещание на Конституционната комисия на Народно събрание ще бъде признат на първо четене този план и ще стартират измененията преди второто четене.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР