ДПС няма никакви притеснения относно т.нар. златни паспорти и по

...
ДПС няма никакви притеснения относно т.нар. златни паспорти и по
Коментари Харесай

ДПС няма никакви притеснения относно т.нар. златни паспорти

ДПС няма никакви терзания по отношение на така наречен " златни паспорти " и затова са поискали цялостно следствие на всеки един съответен случай, по който има публикуван документ за непрекъснато престояване или българско поданство.

От придвижването споделят, че ще стигнат до истината за златните паспорти и тя няма нищо общо с наложените наказания по закона " Магнитски " на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Заместник-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев е наблюдавал хронологията на законодателните решения по придобиването на българско поданство посредством вложения - така наречен " златни паспорти ".

На 29.11.2012 година Народното събрание приема промени в Закона за поощряване на вложенията. В преходни и заключителни разпореждания се трансформира Закона за българското поданство, касаещ механизма на капиталовото поданство. Парламентарната група на Движение за права и свободи прави предложение този текст да отпадне, само че то не се приема. Затова Движение за права и свободи не взе участие в гласуването в израз на противоречие.

Според придвижването през идващите 8 години стотици непознати жители получават статут на непрекъснато пребиваващи в страната и след това българско поданство по " капиталова скица " в две стъпки и едно разследване:
Желаещите българско поданство наемат адвокатска адвокатска фирма и посредством капиталов медиатор закупуват ДЦК за 1 млн. и един лева.Книжата нормално се залагат в банка за периода на падежа, след което банката ги усвоява и погасява главницата по заема.На процедура по тази скица в българската стопанска система не влиза нито лев. Нито действителни вложения, нито действителни нови работни места.
На 14.12.2018 година Народното събрание основава Временна анкетна комисия за изследване на всички данни, обстоятелства и условия във връзка изнесените в европейски и български медии изказвания за скандалната подкупна скица при придобиване на българско поданство от чужденци.

В хода на работата си комисията взема решение да промени модела. Докладът е признат от всички членове на Комисията. След това отчетът е признат и от Народното събрание в пленарна зала.

През март 2021 година Народното събрание приема промени на Закона за българското поданство. Законопроектът е единен план на Министерски съвет (с предложение за отпадане на капиталовото гражданство) и на Временната анкетна комисия, подписан от всички членове на комисията, без тези от Българска социалистическа партия, с предложение за отпадане на порочния механизъм и въвеждане на нов с ефикасен надзор. По новия ред, след приемането му не е издадено българско поданство посредством вложения.

На 22.12.2021 година Европейска комисия разгласява отчета за напредъка на договарянията със Съединени американски щати за анулация на визите. Една от пречките за отпадането на визите за Съединени американски щати, която се акцентира в отчета е към момента съществуващата опция за придобиване на капиталово поданство в някои страни от Европейски Съюз (в това число и България).

Затова Движение за права и свободи решили да внесат незабавно план на закон, с който се желаят анулация на капиталовото поданство, а в преходни и заключителни разпореждания се предлага да бъде осъществена инспекция на всички случаи на позволено непрекъснато престояване и капиталово поданство. Предложението за промени на Закона за българското поданство е импортиран от Движение за права и свободи на 11.01.2022 година, а този на Министерски съвет на 18.01.2022 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР