Дойде време за последния кръг във Висшата лига, чиито срещи

...
Дойде време за последния кръг във Висшата лига, чиито срещи
Коментари Харесай

Статистиката в битката на върха преди последния кръг на Висшата лига

Дойде време за последния кръг във Висшата лига, чиито срещи ще се изиграят едновременно - в неделя от 17 часа. Най-вълнуваща ще е борбата за купата сред настоящия първенец Манчестър Сити и Ливърпул, който жадува за трофея след 29-годишна суша.

И двата отбора се намират в превъзходна форма. Сити е в умопомрачаваща серия от 13 следващи победи в британския хайлайф. От друга страна, мърсисайдци имат 8 триумфа в последните си 8 мача в шампионата, а във вторник реализираха исторически поврат, с който отстраниха Барселона на полуфиналите на Шампионската лига.

За седми път в историята на Висшата лига битката за купата ще се реши в последния кръг. В четири случая едвам една точка разделя първия и втория след последния съдийски сигнал за сезона. Най-голяма обаче е драмата през 2011/12, когато точно “гражданите” вкараха два гола в добавеното време за успеха с 3:2 над Куинс Парк Рейнджърс. По този метод те сграбчиха трофея отдолу под носа на Манчестър Юнайтед единствено поради по-добрата си голова разлика.

Този сезон ще е първият, в който вицешампионът ще е събрал най-малко 90 точки. Настоящото върхово достижение от 89 пункта се държи от “червените дяволи”, които ги събраха в гореспоменатата акция 2011/12.

Последните четири трофеи на тимове, водени от Джосеп Гуардиола, са извоювани с разлика от най-малко 10 точки. Само в един от седемте му шампионски сезона първото място е било решено в последния кръг. През 2009/10 неговият Барселона водеше с един пункт на Реал Мадрид преди последните срещи. Каталунците победиха вкъщи Валядолид с 4:0, до момента в който мадридчани стигнаха единствено до реми като посетител на Малага.

Невероятно, само че актуалният актив на Ливърпул от 94 точки щеше да е задоволителен отборът да бъде коронован като първенец на Англия в 113 от предходните 119 сезона на първото равнище на локалния футбол. Клубното достижение за най-вече точки обаче няма по какъв начин да бъде усъвършенствано още в неделя. През 1979 година воденият от Боб Пейсли състав събира 98 пункта. Цялостният връх обаче принадлежи на Сити от предишния сезон - 100 точки. “Гражданите” са покрай това да станат първият тим, защитил купата си от 2008/2009, когато Юнайтед прави това.

Феновете на Ливърпул имат мотив за терзания - Брайтън, който посреща “небесносините” в неделя на своя стадион, е с минимум голове като хазаин през 2019 година от всичките 92 тима от четирите професионални дивизии в Англия - едвам 3 попадения.

Междувременно, противникът на “червените” - Уулвърхамптън е новакът с максимален брой точки (57) от 2000/01 насам, когато Ипсуич събира 66. Също по този начин, 15-те победи на Уулвс са най-хубавото достижение за промотиран отбор от 16-те триумфа на Рединг през 2006/07. “Вълците” имат 16 точки против “голямата шестица”. Като изключим Сити и Ливърпул, никой различен тим в шампионата няма подобен актив в мачовете си против тези тимове.

И по този начин, 274 дни след началото на сезона: първенецът ще стане явен. Нито манчестърци, нито ливърпулци не са губили точки от 3-ти март насам, а за последно водачеството е било променено във финалния ден през далечната 1989 година, когато Арсенал задмина Ливърпул, с цел да се поздрави с купата.

Снимки и статистика: “Скай Спортс”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР