Дойде ли нов вариант на Ковид-19, трябва да имаме едно

...
Дойде ли нов вариант на Ковид-19, трябва да имаме едно
Коментари Харесай

Акад. Лъчезар Трайков: Дълги години опитваха да унищожат авторитета на лекарите

" Дойде ли нов вид на Ковид-19, би трябвало да имаме едно мислено. Психологически би трябвало да приемем, че няма да мине внезапно тази вълна и да се върнем пълноценно към остарелия метод на живот. Основните въпроси, на които би трябвало да отговорят специалистите са какъв брой е инфектиран и имунизациите правят ли работа. Независимо какво ще открият лекарите - един зов към всички, които ще продължат да оповестяват вести, свързани с COVID-19 - би трябвало да бъдем извънредно почтени към хората и да не се премълчават истини. Като че ли в тези три-четири талази се нагледахме на всевъзможни нюанси на истината, което не е добре ", разяснява ректорът на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в " Денят ON AIR ".

Той разясни, че аргументите за ниската имунизация са многолики и добави, че една от тях е, че дълги години е имало опит да се унищожи престижа на лекарите.

" Направи ми усещане, че по време на договарянията за кабинет всички се сплотиха, че престижът на лекарите би трябвало да бъде обезпечен. Колегите регистрираха, че системата за надзор не действа доста вярно. Правилно е да излезе от Министерството на здравеопазването и да стане орган, който фактически работи ", съобщи още акад. Трайков пред Bulgaria ON AIR.

Ректорът на МУ акцентира, че в доста от нещата, които са се обсъждали на тези срещи, е имало рационално зрънце. Той настоя, че статутът на лечебните заведения е обвързван с доста други тематики като да вземем за пример заплащането на медицинския труд.

" В момента в по този начин наречената клинична пътека няма една стотинка труд. Защо останахме неми и се съгласихме да гледаме гузно пациентите? Не одобрявам, че е наша виновността. Нека веднъж вечно да приключим с тази фрустрация ", обърна внимание акад. Трайков.

" Нека откакто подпишат съглашението, се върнат на някои тематики и да разработят една тактика, която повече да не се пипа. Нека остават нещата да се подредят. Нека преди да кажем дали да се подвига здравната вноска, първо да се опитаме да използваме вярно тези 10 милиарда лв.. Много имам вяра на тези младежи ", сподели ректорът на МУ.

" Ако има едно кътче от цялата здравна система, което е траяло да действа добре в последните 25 години, това е образованието на здравните фрагменти. Те не престават да са извънредно добре готови. Ние сътворяваме прелестно готови лекари ", посочи акад. Трайков

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР