Дойде като гръм от ясно небе. Докато всички държави по

...
Дойде като гръм от ясно небе. Докато всички държави по
Коментари Харесай

Заев иска да превърне Скопие в Амстердам на Балканите

 Дойде като гръм от ясно небе. Докато всички страни по света се бореха с пандемията от ковид, (премиерът на Република Северна Македония Зоран) Заев показа упорит проект за икономическо възобновяване на страната си, който планува ни повече, ни по-малко узаконяване на марихуаната - и за медицински цели, и за персонална приложимост, само че с главната цел развиване на двумилионната мултиетническа страна, предава Българска телеграфна агенция.

И за огромна изненада никой не се опълчи ясно на тази концепция. Нито опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която употребява всеки вероятен случай да нападне държавното управление на Заев, нито доста авторитетните албански партии в страната, както от ръководещото болшинство, по този начин и тези от опозицията.

Единствено президентът Стево Пендаровски изрази опасения за това какъв брой вярна е тази концепция, само че и той не я отхвърли, а изиска диспути сред специалисти и разискване в македонското общество преди реализирането на една такава, по думите на Заев, концепция от национално значение.

През октомври предходната година в индустриалната зона в Скопие бе открита фабрика с най-големия в цяла Европа потенциал за развъждане на канабис за медицински цели.

Става дума за фабрика с повърхност цели 17 800 квадратни метра, с най-големия потенциал от този тип на остарелия континент. На откриването й участваха министър председателят Зоран Заев и министърът на опазването на здравето Венко Филипче.

Важно е да се подсети, че продажбата на канабис за медицински цели в страната е узаконена още преди четири години.

Идеята, които остави мнозина без думи, е премислена доста добре, по думите на Заев, тъй като към този момент има създадена тактика за метода и изискванията за продажба, както и за това на какви стандарти би трябвало да дават отговор заведенията, в които ще бъде позволена използването на марихуана.

Заев наподобява е квалифициран доста добре за използването на подобен проект. Той счита, че това ще ускори частта на бранша на услугите в македонския Брутният вътрешен продукт, който в този момент е единствено четири на 100.

Интересно е също, че всеки жител на страната ще може да отглежда два до три стръка марихуана за лична приложимост. Както твърди Заев, това ще бъде точно контролирано и всеки филиз ще има сериен номер.

Обещаващ план, само че остава да забележим по какъв начин ще бъде прибавен на процедура.

Остана неразбираемо и по какъв начин министър председателят на Република Северна Македония, квалифициран икономист от Струмица - град, прочут с производството на зеленчуци, е стигнал до такава концепция. Ще смени ли с марихуана намалялото произвеждане на домати и редица други аграрни култури, необятно известни с македонската си марка, остава да забележим. Явно упоритостите му са да трансформира Скопие в Амстердам на Балканите, откакто узакони продажбата ма марихуана.

Едно обаче е несъмнено - македонската стопанска система навлиза в сериозен развой на преструктуриране, а и на преквалификация. Македонското слънце, а и плодородната земя в този момент още веднъж ще бъдат добре употребявани, може би не за усета на сочните домати с достоверен мирис, а с новия артикул със зелен цвят, който става все по-популярен измежду младото население. Още никой не споделя нищо за отрицателното му въздействие, както и за образованието за възможна свободна приложимост на марихуана, съобразена със закона.

От значително значение е първо да се ревизира икономическата облага. Заев споделя, че въз основа на опита на страните, които са го създали, легализирането на марихуаната ще понижи с цели 40 до 50 на 100 ползващите тежки опиати като кокаин или хероин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР