Дойче велеПрез последните десетилетия Израел многократно е бил излаган на

...
Дойче велеПрез последните десетилетия Израел многократно е бил излаган на
Коментари Харесай

Защо Израел не предвиди атаката на Хамас?

Дойче веле

През последните десетилетия Израел неведнъж е бил излаган на нахлуване както извън, по този начин и от вътрешната страна. Страната постоянно е разчитала на добре осведомените израелски секрети служби, както и на армията, която е една от най-модерните и боеспособните в света, отбелязва немската новинарска телевизия NTV.

Но това, което се случи в събота, не се вписва в тази картина: няколкостотин бойци на Хамас съумяха да преминат през граничната ограда към Израел на съвсем 30 точки. В последна сметка те съумяха да поемат контрола над основния щаб на дивизията на израелската войска в Газа, както и над други военни бази и над граничния контролно-пропускателен пункт Ерец. Освен това нападнаха и убиха доста поданици на граничните обитаеми места и взеха над 100 заложници.

Какви са аргументите за неуспеха?

NTV търси отговора на въпроса по какъв начин е могло да се стигне до такава степен и цитира разбор на израелския вестник " Хааретц ", който изброява шест аргументи.

На първо място е сложена неналичието на предизвестие по линия на тайните служби: израелското разузнаване не е разполагало с информация за плануваната инвазия на Хамас. Освен това поради последните ескалации на Западния бряг на река Йордан елементи от засегнатия в този момент бранш покрай Газа са били изпратени на Западния бряг.

Друг проблем е прекомерно късното осъзнаване на мащабите, написа NTV. Израелските отбранителни елементи със забавяне са осъзнали същинските размери на нападението. Отвличанията на израелски бойци и цивилни жители са били видяни едвам след разпространението на фотоси и видеа в обществените мрежи.

Освен това на място наподобява не е имало задоволително войски: министерството на защитата в южната част на Израел не е съумяло да се отбрани от нападението, защото в засегнатия регион не е имало задоволително воиници. Хората, които търсели помощ, не получавали никакъв отговор, а и в доста случаи наоколо не е имало никой, който да може да им помогне.

От израелския " Хааретц " показват като неточност и неправилното обмисляне на военния превоз: въпреки че след нападението израелската войска прикани хиляди постоянни бойци и резервисти, превозването им с рейсове не е било проведено задоволително добре.

Друг проблем, маркиран от израелското издание е дългото очакване по сборните пункове: постоянно са минавали часове, преди бойците да бъдат изпратени на нужните места. На доста места в граничните територии групи, които не са били от една и съща част, са се организирали непринудено под управлението на чужд за тях пълководец, оповестява израелският вестник.

Не на последно място остава и неправилната оценка на желанията на Хамас: макар конфликтите по границата от последните седмици високопоставени представители на израелската войска и на министерството на защитата не са считали, че Хамас има намерение да стартира война. Нещо повече – директно преди нападението националният консултант по сигурността Цахи Ханегби изрази увереността си, че Хамас били " доста, доста сдържани ". Това се оказва съдбовна неточност.

Проблемите на израелската защита и бавната реакция доведоха до извънредно висок брой жертви измежду израелците, показва NTV. Експертите към момента гадаят по какъв начин по този начин считаните за извънредно добре осведомени израелски секрети служби не са успяли да схванат за евентуално дълго плануваната акция на Хамас.

Безпрецедентна офанзива на Хамас и провокация за Нетаняху

Пред " Франкфуртер Рундшау " специалистът по тероризма Питър Нойман от Кралския лицей в Лондон разяснява, че признаци за идна ескалация е имало през последните седмици и обстановката непрекъснато се е изостряла. " Имаше интензивни диалози сред разнообразни терористични организации и техните поддръжници. Но това, че нападението ще е толкоз огромно и ще се окаже толкоз сполучливо за Хамас, е в действителност изненадващо. Не си припомням за нито една офанзива от последните 20 години, при която толкоз доста израелци да загинат и да бъдат ранени в един-единствен ден. "

Нойман акцентира също, че мащабите на офанзивата съставляват огромна провокация за министър-председателя Нетаняху, който непрекъснато се акцентира като поръчител за сигурността на хората в Израел.

Ролята на политическото напрежение в Израел

" Изумен съм по какъв начин това можа да се случи в такива огромни мащаби и по какъв начин израелците не са и подозирали, че може да се стигне до такава степен ", сподели пред американската телевизия NBC специалистът по сигурността Колин Кларк. " Те от години имат източници в палестинските групировки. "

Кларк акцентира и още един фактор, който може да е изиграл роля за неуспеха на израелската защита: последните политически безредици в Израел. През последните месеци опитите на държавното управление на Бенямин Нетаняху и на неговия десен съдружен сътрудник да отслабят Върховния съд в страната доведоха до безредици и до всеобщи митинги.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР