Дойче велеФранк ХофманУилям ГлукрофтКритиките към Германия след изтеклия разговор между

...
Дойче велеФранк ХофманУилям ГлукрофтКритиките към Германия след изтеклия разговор между
Коментари Харесай

DW: Подслушаният от Русия разговор потвърди: Берлин е крайно наивен

Дойче веле


Франк Хофман
Уилям Глукрофт

Критиките към Германия след изтеклия диалог сред високопоставени офицери от военновъздушните сили за потреблението на крилати ракети " Таурус " в Украйна са изключително остри в Обединеното кралство: " Знаем, че съветските разследващи служби са проникнали съществено в Германия, което демонстрира, че немските ни сътрудници не са нито сигурни, нито надеждни ", споделя някогашният английски министър на защитата Бен Уолъс, представен от вестник " Таймс ". До август 2023 година консерваторът Уолъс отговаряше за оръжейната помощ за Украйна в английското държавно управление.

Разговорът, воден от инспектора на немските военновъздушни сили Инго Герхартц и траял към 38 минути, беше оповестен по съветските пропагандни канали. Офицерите са употребявали софтуера за конферентна връзка WebEx. Един от участниците е разговарял по смарт телефон, като се е присъединил от Сингапур. Именно той наподобява е станал повода диалогът да бъде подслушан, защото е употребявал неподсигурен канал, разгласи през днешния ден немският боен министър Борис Писториус.

Берлин удостовери за теча със забавяне

В неделя следобяд министърът публично удостовери за приключването на данни – цели два дни след първите изявления и когато диалогът към този момент се използваше за пропагандни цели по съветската държавна телевизия.

" Във всеки случай би трябвало да сме подготвени за всевъзможни форми на война, в това число хибридна, осведомителна и дезинформационна война. Защото в този момент имаме към този момент доста явен образец за това ", сподели Писториус на конференция в Министерството на защитата в Берлин.
Две години след началото на съветската инвазия в Украйна никой в Германия не отхвърля, че Русия води и хибридна война, която включва дезинформация, целяща " разпалването или усилването на политическите несъгласия ", написа в платформата Х (преди Туитър) немският специалист по сигурността Нико Ланге, който работи за Мюнхенската конференция по сигурността.

 

Германските военни би трябвало да отговорят на въпроса дали са позволили груба немарливост и дали Бундесверът към момента изпитва компликации да се приспособява към тази хибридна война, водена от Москва.

 

Остри рецензии от Лондон

 

Пред Камарата на общините депутатът от ръководещата Консервативна партия и някогашен ръководител на комисията по защита Тобиас Елууд попита за какво германците не са спазили главните условия в съответната обстановка. А пред Би Би Си по-късно разяснява следното: " Като се има поради интензивността, с която Русия шпионира Германия и други страни, надали Москва би могла да научи от това приключване на информация за „ Таурус “ освен това от това, което и без друго от дълго време подозира “.


По отношение на Германия обаче депутатът от Консервативната партия прикани за " сериозен диалог за това по какъв начин изобщо е било позволено сходно нещо “. Елууд не спести и рецензиите си към немския канцлер Олаф Шолц, който продължава да отхвърля доставките на крилати ракети " Таурус " на Украйна.

 

В изявление за Дъждовни води специалистът по сигурността от университета " Санкт Гален " Джеймс Дейвис съобщи, че не има вяра доста от съдружниците да са сюрпризирани от това, че Русия шпионира немските военни. Нещо повече: „ Те (съюзниците) вероятно не са сюрпризирани и от това, че германците са сюрпризирани. А това споделя всичко за позицията на Германия в Алианса ", добави Дейвис.

 

Имиджът на Германия в НАТО е повреден


Случаят с подслушания диалог единствено удостоверява необятно публикуваното мнение, че " Берлин е занемарил бранша на защитата и е безнадеждно доверчив, когато става дума за качествата и желанията на Москва ".

 

Фактът, че назовават Германия „ безнадеждно наивна “, демонстрира какъв брой огромни са вредите за имиджа на страната в НАТО. А опитът на министър Писториус за ограничение на последствията от абсурда с нищо не трансформират това състояние.


Засега военният министър изключва опцията за налагане на санкции на офицерите, взели участие в изтеклия диалог. Той отхвърля да взе участие в спекулации, преди да е завършило следствието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР