Dow Jones и другите два водещи индекса на Уолстрийт се

...
Dow Jones и другите два водещи индекса на Уолстрийт се
Коментари Харесай

Американските мита срещу Мексико удариха пазарите

Dow Jones и другите два водещи показателя на Уолстрийт се намалиха през май.

Световните финансови и стокови пазари понесоха обилни вреди в края на седмицата, откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи мито от 5% върху целия импорт от Мексико поради незаконната имиграция. Опасенията, че това се случва на фона на възходящото комерсиално напрежение сред Съединени американски щати и Китай, което може да докара до криза за американската стопанска система, докара до разпродажби на акции на Уолстрийт, в Азия и Европа. Петролът загуби за два дни близо 10% от цената си, а мексиканското песо 2% по отношение на $. Инвеститорите обичайно се насочиха към златото като леговище в моменти на рецесия, а валутните дилъри избраха йената, която нарастна с над 1% по отношение на $.

Значителен спад на Уолстрийт

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Трите съществени показатели на Уолстрийт отстъпиха с близо 1.5% и приключиха месеца с намаления. Dow Jones приключи шеста поредна седмица със спад, което е най-дългата поредност от 2011 година, отбелязва CNBC. S&P 500 и Nasdaq приключиха четвърто следващо седмично намаляване. Широкият индикатор S&P 500 завърши месеца със спад от 6.6%, откакто договарянията сред Вашингтон и Пекин удариха на камък. Най-губещи по време на търговията в петък бяха книжата на автомобилните производители General Motors и Ford, които имат фабрики в Мексико, както и тези на Fiat Chrysler.

" В светлината на комерсиалните договаряния, които се движат в неправилна посока, можем да чакаме студено лято за акции ", декларира пред Bloomberg Гилермо Ернандес Сампере, управител в немската капиталова компания MPPM EK. " Митата против Мексико не оказват помощ на настроенията и пазарите чакат спомагателни ограничения, заради което бягството към по-безопасни активи ще продължи ".

Доходността по 10-годишните американски облигации, която се следи деликатно от вложителите, доближи най-ниското си равнище от 2017 година – 2.131%, откакто при започване на май беше над 2.5%.

Европа също на алено

Европейските тържища последваха спада от петък сутринта в Азия, като паневропейският показател Stoxx 600 приключи търговията в петък със спад от 0.8%, откакто по-рано денем доближи най-ниското си равнище от 19 февруари. Най-голяма загуба записа немският показател Dax – с 1.47%, поради намаления на акциите от автомобилния бранш. С малко под 0.8% приключиха сесията CAC 40 в Париж и лондонският FTSE 100 . Автомобилният бранш се показа най-лошо, откакто се намали с 2%, а всички останали браншове като се изключи два приключиха на алено.

Техническите анализатори също означиха основните равнища в петък, когато Stoxx 600 проби под 200-дневната си пълзяща междинна за първи път от февруари.

Във Франкфурт акциите на немските автомобилни производители удължиха загубите си, тъй като водещите три компании имат фабрики в Мексико. Акциите на BMW, Daimler и Volkswagen отстъпиха с близо 3%. Говорител на поделението на VW – Audi, съобщи пред Reuters, че компанията следи развиването доста деликатно, само че е прекомерно рано да се спекулира с резултатите от въвеждането на мита.

Източник от автомобилната промишленост счита, че обстановката е озадачаваща, тъй като миграционните въпроси се вземат решение на политическо равнище, а решението на Тръмп идва в миг, когато би трябвало да бъде признато обновеното Северноамериканско съглашение за свободна търговия (НАФТА).Също по този начин Европейски Съюз и Съединените щати работят за отбягване на ескалация на комерсиалните спорове.

Ралито на петрола към този момент завърши

На стоковите пазари петролът записа най-големия си месечен спад от предишния ноември на фона на разрастването на комерсиалните спорове и рекордните равнища на петролния рандеман на Съединени американски щати, оповестява Reuters. Сортът брент стартира месеца на 72 $ за барел, а го приключи на малко над 61, което прави намаляване от 14.5%. За последните два дни от работната седмица брентът отстъпи с близо 10% и я приключи на 61.69 $ за барел. Американският лек нефт последва отрицателния тренд и загуби 5.69% в петък – до 53.37%. Натиск върху пазара оказаха митата, оповестени от американския президент Доналд Тръмп върху вноса от Мексико, което повишава опасенията от криза на американската стопанска система, както и по-слабият от предстоящото спад в петролните запаси на Съединени американски щати.

" С митата против Мексико Тръмп направи още една крачка в " убийството " на ралите на петролния пазар ", счита Бани Кришнан, старши анализатор за пазара на първични материали на Investing.com.

Съкращенията на производството от ОПЕК+, американските наказания против Иран и Венецуела, както и спиранията на доставките порди разнообразни прблеми в Нигерия и Русия, способстваха за 40% растеж на цената през първите четири месеца на годината. Въпреки това, цената на американския лек недопечен нефт е намаляла с към 13% през май, защото загрижеността за забавянето на търсенето е все по-голяма и взема превес над бичите настроения вследствие на стягане на предлагането.

Инвеститорите се начохиха към златото и благородният метал нарастна до най-високото си равнище от 7 седмици и затвори в петък на равнище от 1311.10 $ за тройунция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР