Доверието на германския бизнес е спаднало и страната е на

...
Доверието на германския бизнес е спаднало и страната е на
Коментари Харесай

Най-голямата икономика в Европа е на прага на рецесия

Доверието на немския бизнес е спаднало и страната е на ръба на криза, съгласно института Ifo. Индексът на бизнес климата на института падна до 88,6 през юли - най-ниското му равнище от юни 2020 година Мярката за бизнес настроения беше 92,2 през юни. Базира се на изследване измежду 9 000 мениджъри в немски компании.

Президентът на института Ifo Клеменс Фуест разяснява, че опасността от дефицит на газ и високите цени на силата тежат върху най-голямата стопанска система в Европа.

" Компаниите чакат бизнесът да бъде доста усложнен през идващите месеци. И сегашната обстановка също не е приемлива ", сподели Фуест в изказване в " Германия е на прага на криза. "

Резултатите от изследването идват в миг, когато съветският държавен газов колос " Газпром " съобщи, че ще понижи потоците на природен газ за Европа до 20% от потенциала на Северен поток 1 от сряда. Русия рестартира тръбопровода в четвъртък след 10-дневна планувана поддръжка, поддържайки газовите потоци до 40% от потенциала - което към този момент беше по-малко от преди.
 Deutsche Bank: Икономиката на Германия навлиза в криза
Deutsche Bank: Най-голямата европейска стопанска система навлиза в криза

Последното стесняване на енергийните доставки е проблем в цяла Европа и изключително в Германия, поради мощната взаимозависимост на страната от съветския газ

" Газпром " съобщи, че още веднъж понижава потоците на природен газ тази седмица заради проблем с оборудването, само че немското министерство на стопанската система сподели, че " няма техническа причина " за понижението.

Това оказва напън върху Европа, която към този момент се тормози от дефицита на природен газ тази зима. Ясно е какъв брой е подвластна Европа от Русия - тя разчита за 40% от общите си потребности от природен газ на съветски доставки. По-голямата част от горивото за Европа се доставя по водопровод.

" Индексът на бизнес климата на Ifo ясно демонстрира спад в немската стопанска система ", сподели Хорхе Кремер, стопански анализатор в Commerzbank. Колко зле ще свърши рецесията зависи основно от съветския президент Владимир Путин.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР