Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо,

...
Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо,
Коментари Харесай

Нигяр Джафер: Кредитът на доверие към г-н Ананиев ще се изчерпи

Доверието към новия здравен министър Кирил Ананиев се изчерпва бързо, за което дава поръчка министър-председателят Бойко Борисов, съобщи в студиото на „ Още от деня “ зам.-председателят на Народно събрание Нигяр Джафер. Тя добави, че е редно министър председателят да се „ престане да се прави на външен министър “ и да се върне в България.

Тя акцентира, че моделът на опазването на здравето в България е сбъркан и има няколко непопулярни стъпки, които би трябвало да се подхващат - въвеждането на единна електронна система и демонополизация на здравната каса.

Зам.-председателят на Народно събрание и член на Комисията по опазване на здравето Нигяр Джафер съобщи, че е останала сюрпризирана от персоналните разкази по време на съвещанието на Народно събрание, където се разиска ветото на президента Радев върху мораториума за нови медикаменти и лекувания.
Нигяр Джафер: Народно събрание сме били очевидци на какво ли не, виждали сме петрасаващи подиуми, само че вчерашният спор беше един от най- тежките. [...] Популизмът е тематика, която постоянно се експлоатира. Човешкото страдалчество, това, че хора с персонални истории се включиха в този спор, беше персонална изненада за нас.  Президентът Радев: Управляващи и парламент са напът да изгубят човешки образ Президентът Радев: Управляващи и парламент са напът да изгубят човешки образ
Държавният глава дефинира като цинично отхвърлянето на ветото върху мораториума за нови медикаменти следващата година. От Брюксел министър председателят Бойко Борисов съобщи,...

Тя акцентира, че Движение за права и свободи от дълго време е на мнение, че има две стъпки, които ще подобрят положението на здравната система в България - демонополизация на НЗОК и въвеждане на единна електронна система. За тях обаче, по думите ѝ, е нужен надпартиен консенсус.
Нигяр Джафер: Едната от тях е демонополизация на НЗОК, за което приказваме повече от 10 години и електронно опазване на здравето - електронна рецепта, електронно направление, електронно досие, с цел да се наблюдава пътя на пациента и медикамента. От времето на проф. Гайдарски се приказва за единна осведомителна система.
Тя означи, че няма по какъв начин в днешно време да се приказва за това, че новите технологии за лекуване и диагностика може да се овладеят с фискални ограничения.
 Проф. Гайдарски: Доста неща в опазването на здравето би трябвало да бъдат поправени Проф. Гайдарски: Доста неща в опазването на здравето би трябвало да бъдат поправени
Вече 20 години промяната в опазването на здравето е обвързвана с недоволството на пациенти, дефицит на пари, макар че всяка година те се усилват, както...

Нигяр Джафер съобщи, че групата на Движение за права и свободи би подкрепила ограничения, които лимитират противозаконния аспект от паралелния експорт на медикаменти, само че акцентира, че по принцип паралелният експорт е легална процедура.
Нигяр Джафер: 2014 година бяхме от хората, които предложиха ограничавания за престъпния аспект на паралелния експорт.
Тя съобщи, че предложенията са били изменени по този начин, че се е стигнало до „ осведомителен режим “ на Агенцията по медикаментите.
Нигяр Джафер: Подкрепяме напъните на Министерството на здравеопазването да се оправи с този проблем. Не е обикновено при внасяне на огромни количества медикаменти, български пациенти да се оплакват от неналичието им - диабет, ревматизъм, бронхиална астма.  Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат избор на съмнение към кабинета на 17 януари Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат избор на съмнение към кабинета на 17 януари
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи ще внесат избор на съмнение към кабинета на 17-и януари - за това се договориха водачите на партиите след среща в Народното събрание. Темата ще бъде...

Джафер означи, че в съвсем всички секторни политики може да се внесе избор не съмнение - сигурност, демографска политика, опазване на здравето. Тя акцентира, че българското председателство на Съвета на Европейски Съюз не значи, че политическият живот в България би трябвало да престане да действа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР