Довършителните работи по конструкцията на стъкления покрив в новата пленарна

...
Довършителните работи по конструкцията на стъкления покрив в новата пленарна
Коментари Харесай

Стъклен покрив за депутатите до края на годината

Довършителните работи по структурата на стъкления покрив в новата пленарна зала на Народно събрание в някогашния Партиен дом се чака да приключат в края на тази или най-късно при започване на идната година. Това излиза наяве от документите към предоставена към този момент социална поръчка за спомагателни ремонтни действия в реконструираната за задачата зала „ Света София “, написа ПИК.

От администрацията на Народното събрание са се споразумели неотдавна за поръчката за 300 бона с компанията, която е реализатор и на главното преустрояване на залата. Става дума за монтиране на спомагателни стоманени „ окачалки “ за обслужване на високо на осветителните тела на покривната структура и за разчистване на стъклопакета, който ще бъде инсталиран след слагането на тези детайли.

За да бъдат заменени изгорелите крушки и да бъде измит полилеят над главите на депутатите в сегашната пленарна зала пък, се употребява железна верига, с която той да може да бъде свален долу. Така върху стоманените греди и на бетона ще бъдат инсталирани близо 500 планки, които по-късно ще се употребяват от алпинистите за почиване на стъклата и тяхната поддръжка. За да се инсталират обаче, ще се употребява скеле с височина над 15 метра, което ще бъде ситуирано по цялото продължение на залата. Това на собствен ред няма да разреши осъществяването на други довършителни действия по вътрешността на помещението. За самото скеле ще бъдат изхарчени към 44 000 лева Срокът за осъществяването на ремонтните действия е 99 дни, написа " Монитор ".

В документите категорично се показва, че ще се окаже въздействие върху графика за довършителните работи по залата, защото така наречен окачалки би трябвало да се слагат преди монтажа на стъкления покрив. Наред с реализирането на концепцията за прословутия стъклен покрив, датираща още от края на 90-те години на предишния век, когато се и заприказва за възможното пренасяне на пленарните съвещания в зданието, в което в този момент се събират комисиите към Народно събрание, ще се работи и по елинсталацията. Целта е да се подсигурява по-голяма сигурност на зареждането на пленарната зала. Така вместо с един залата ще бъде включена към основното табло с два кабела.

Според плана на архитектите от „ Никонсулт “ новата зала, в която ще заседават националните избраници ще разполага с 270 места, а упоритостите на властта е активността на Народно събрание да се придвижи там напълно идната пролет. В нея ще бъдат обособени места за държавното управление и публични ложи за значими посетители като патриарха и президента. Тя ще бъде на две равнища, като на долното ще се обитават медиите. Около 20 млн. лева коства общо ремонтът по построяването й. Очаква се откакто всички действия на законотворците бъдат събрани под един покрив, остарялата постройката на площад „ Народно заседание “ да бъде превърната в музей.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР