Доцент Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор на България.

...
Доцент Ангел Кунчев е главен държавен здравен инспектор на България.
Коментари Харесай

Доцент Ангел Кунчев: Заразените се удвояват за 10 дни, курор...

Доцент Ангел Кунчев е основен държавен здравен контрольор на България. Той управлява цяла войска от експерти, които са на поста си и по време на пандемията. Изключително умел експерт, доцент Кунчев е в системата близо 35 години. Възпитаникът на Висшия медицински институт в Пловдив даде особено изявление за " Марица ".

- Какви са прогнозите за развиването на коронавирус пандемията през август?

- Очаквам границата от 100 болни на 100 000 население да бъде трансферирана доникъде на месеца. Причината е, че делта разновидността има доста по-голям товар в носоглътката. Излиза до края на седмицата значим отчет на Европейския център.

Той ще каже има ли връзка сред нараснала заболяемост и нараснала хоспитализация. Че ще имаме повече инфектирани, това е ясно. Ние го виждаме в куп страни в Европа. Вълната ще обхване целия континент. Но дали води до висока хоспитализация, до риск, до повишаване на броя на пациенти в интензивни отделения! И до висока смъртност. Дано не е по този начин, само че нямаме още данни.

----------------------------------------------

- Над 95% от пациентите в интензивните не са имунизирани


- Очаквам рекомендация за трета ваксина към Нова година, само че може да е актуализирана версия против новите разновидности

- Американски учени плануват последваща разновидност с 30% смъртност, не мисля, че е правилно

--------------------------------------------------

- Доцент Кунчев, каква е настоящата обстановка с COVID-19 все още?

- Намираме сe при започване на четвъртата вълна. За благополучие, то не е толкоз внезапно, няма ги огромните темпове като в други страни. Но е начало на вълна. Общата заболяемост е 30 на 100 000. В огромните градове и по Черноморието гони 50, даже към този момент минава 60. Преобладава делта разновидността, което към този момент се случи в множеството страни в Европа. Все отново не желаеме да изпускаме общата картина. Слава богу, към момента Централна и Източна Европа, Германия са в зелената зона. Но нещата се трансформират бързо.

Другата значима тематика е обвързвана с ограниченията. Установяваме грубото им неспазване с струпване на доста хора. И то към този момент дава резултат. Вдига се заболяемостта измежду младежите - младежи и тези сред 20 и 30 години. Затова пристигна и заповедта за инспекции в курортните места, най-много по Черноморието, както и по главните автомагистрали. Тотално не се съблюдава носенето на маски, разстояние, стерилизация. Нека не се сърдят, само че притежатели на обекти би трябвало да знаят за тези инспекции. Ще се опитаме да обхванем по 10-15 места на ден в даден курорт или обитаемо място.

- Още един път да уточните регионите с най-бързо повишаване?

- Големите градове като София и Пловдив, само че най-много морските курорти във всяка от областите - Бургас, Варна, Добрич. Неслучайно Бургас и Варна изпреварваха няколко дни и столицата по брой инфектирани.

- Някаква особена наклонност в Пловдив съответно?

- Не, нищо по-различно и ненадейно. Пак споделям, най-вече хора се събират по курортите на морето и там е най-отчетливата наклонност. Това е обикновено и за Европа - същото се случва във всички туристически страни като Гърция, Кипър, Испания. Там контактите са доста по-чести.

- Как ще проверявате нощните заведения, там мъчно се съблюдават разпоредбите?

- Защо да е мъчно! Имаме право да влизаме в тях и при нарушавания да глобяваме, а даже да затваряме краткотрайно до премахване на казуса. Говоря за обикновени ограничавания като отстояния, стерилизация.

Наистина, насочваме се главно към нощните заведения. Първо, тъй като наблюденията ни за хотелите демонстрират, че те съблюдават сносно ограниченията. И второ, поради покачвания брой инфектирани измежду младежите, връзката е явна.

Но освен там. Пътувах до морето по работа предходната седмица. Прави ми усещане, че по автомагистралите, по бензиностанции също има проблеми. Не може при позволени 10 души вътре да има 100.

Не може единствено двама от тях да са с маска. Вече гледат на последните като провинили се, не противоположното. Не може българи, идващи от Западна Европа, да описват по какъв начин се съблюдават там ограниченията, а да не го вършат тук. Затова от понеделник ще желая постоянна информация от РЗИ-тата какъв брой са тестваните обекти, какъв брой са нарушаванията и какви са взетите ограничения.

- Имате ли данни за България какъв брой от инфектираните са към този момент имунизирани, Израел направи такова изследване?

- Води се статистика, само че рано е да вършим изводи, тъй като дребният брой резултати води до огромни изкривявания. Но може да вършим заключения от изследвания в Израел, също Кипър, Англия, Гърция. Трябва да ви кажа, че тя е убийствена. Толкова явен резултат не може да бъде показан!

Неимунизирани са сред 95 и 99 % от хората, които попадат в интензивни отделения, наблягам, а не в болница. И надлежно на умрелите. В болница има и ваксинирани, само че най-много такива с една игла или втора, сложена неотдавна. Защитен имунитет получавате три седмици след втората игла.

Затова цяло лято повтаряхме, че би трябвало да се имунизираме. Усещаме, стартира интерес, само че малко не в точния момент. Но в никакъв случай не е толкоз късно. Добрата ваксина е поставената.

Данните са безапелационни. Ваксините работят. Да, в друга степен. Да, малко по-слабо при делта разновидността. Няма безспорна отбрана да не се разболеете, само че най-малко подсигурява леко боледуване, без смъртен случай. Напълно задоволително.

- Необходима ли е трета игла?

- Вероятно ще е нужна. Очаквам го към края на годината. Но с цел да се случи, би трябвало публична смяна на характерността на продукта от самия производител, след това позволение на Европейска организация по медикаменти. За да кажем на хората по кое време, каква доза и споделя ваксина. Защото чакаме да излязат и усъвършенствани ваксини против новите разновидности.

- Има ли напън по лечебните заведения върху Черноморието, ще устоят ли, в случай че продължи по този начин вълната?

- Към момента няма напън, ясно е, при 800 души в болница в цяла България. Темпът в други страни е надалеч по-страшен. Да го кажа по този начин ​- заболяемостта във Англия е 30-35 пъти по-голяма от нашата. В Кипър е 100 пъти! Значи, умножете сегашните 300 случая на ден по 100. Напълно е действително да стигнем сходни числа. Затова и почваме тази инспекция. От спазването зависи по какъв начин ще се развие Коронавирус вълната.

- Предвиждате ли местни ограничения в упоменатите места с най-бързо повишаване?

- Най-лесно е да съблюдаваме актуалните ограничения, тъй като не са строги. Но видно, хората са настроени, че нещата са окей, ще си върша каквото желая през лятото и не ме интересува какво ще стане. Психологически по този начин стоят нещата. Виждам умората в обществото. И я разбирам. Но при започваща вълна би трябвало да стиснем малко зъби, с цел да преминем по-леко и да дадем по-малко жертви.

- Дълга тематика, само че за какво българинът отхвърля всеобщо да се имунизира? Или ще се стресне след отпуските, когато наближат октомври, ноември и предстоящият пик?

- Вероятно ще го има този резултат, аз към този момент го виждам. Жалко е, че се стряскаме, когато към този момент забележим директно заплахата.

Иначе комплициран въпрос. Ирационални са страховете! Ако имаше обстоятелства, бихме дали пояснения. Но нито обстоятелства, нито статистика, нито науката впечатляват някои. Решенията са прочувствени, вземат се на база: един човек ми сподели, различен показа, трети прочел в обществените мрежи. Това се популяризира бързо.

- Гадаене е, само че ваши сътрудници предвиждат сред 1500 и 3000 инфектирани дневно? Вашето съмнение?

- Гадаене е, в действителност. Виждайки протичащото се в Европа, това са вероятни числа. Най-тежкият вид за мен е към 3000.

- Възможно ли е България да влезе в оранжевата зона още през август?

- Напълно. Германците споделиха, че при тях се удвояват случаите на 12 дни. При нас се удвояват на към този момент под 10 дни.

- Трябва ли да има тласъци за имунизираните, процедура е към този момент в куп страни?

- От обществена позиция не бих се заел с сходно мнение. Като доктор обаче поздравявам всяка мярка, която ще усили броя на имунизираните. Трябва да накараме хората да се пазят, а и самите те да осъзнаят какъв брой е значимо това за здравето. Но не и принудително. Никога не сме обмисляли наложителна имунизация. Има сходни модели в други страни и може да вземем сполучливите.

- Сам казахте, че всички сме изтощени от тези ограничения. Възможно ли е изобщо да бъдат наложени нови строги такива при пик от 2-3 хиляди инфектирани дневно?

- Всичко е допустимо. Има написан проект при какъв брой бройки какви ограничения би трябвало да бъдат взети. Окей, може да се придържаме към него. Стига да няма изненади и в двете направления.

Пише в проекта, че учебни заведения и детски градини ще се затварят последни. Добре, само че кой знаеше характерностите на делта разновидността, който удря тъкмо младите. Дори при 200 инфектирани на 100 000 смятате ли, че някой ще си пусне детето в градината, в случай че там към този момент има 5 случая! Това е пандемия, вирусът се променя непрестанно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР