Доц. Пенчо Генов, д.м., е специалист уролог в Русе и

...
Доц. Пенчо Генов, д.м., е специалист уролог в Русе и
Коментари Харесай

Доц. д-р Пенчо Генов, д.м., уролог в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“: Диетата при пациенти, образуващи камъни в бъбреците, е много важна

Доц. Пенчо Генов, д.м., е експерт уролог в Русе и София с над 10 години опит. Извършва прегледи във всички области на урологията и андрологията с цели: увеличена простата (диагностика, лазерни и отворени оперативни интервенции), камъни в бъбреците, остри и хронични болести на пикочно-половата система, предварителна защита и лекуване на стерилитет при мъжете и еректилна дисфункция, преждевременна еякулация (консервативно и оперативно лечение), проблеми, свързани със свръхактивен пикочен мехур и уретрит (възпаление на лигавицата и стената на пикочния канал).

 Завършва Медицински университет-Варна през 2007 година Своята компетентност Урология придобива през 2013 година През 2017 година пази просветителна и научна степен Доктор по медицина с дисертация на тематика за преждевременната еякулация. Придобива научна степен „ доцент “ през 2020 година

След своето дипломиране през 2007 година доцент Генов стартира работа в Урологично поделение в УМБАЛ “Канев ”, Русе. От 2013 година има независима процедура като експерт уролог в Русе, а все още преглежда пациенти и в Болница Люлин, МК „ Д-р Щерев “ и ДКЦ „ Софиямед “ в София. Част е от екипа на Отделението по урология в УМБАЛ „ Софиямед “ от 2022 година

Генетична предразположеност, небалансирано хранене и непълен банкет на течности са трите съществени фактора за появяването на камъни в бъбреците.

Kлючът към сполучливото лекуване на бъбречно-каменната болест е нейната профилактика (метафилаксия). Важно е пациентите да се стремят да лекуват бъбречно-каменната болест не когато към този момент се е образувал камък, дребни камъчета или песъчинки (т.нар. микролитиаза), а по този начин, че да се предотврати появяването им. Това разяснява урологът от УМБАЛ и ДКЦ „ Софиямед “ доцент доктор Пенчо Генов, д.м.

И прецизира, че съществуват 3 фактора за камъкообразуване и първият е генетичната предразположеност. Т.е., в случай че някой в рода има проблеми с бъбреците и е податлив към формиране на песъчинки и камъчета, то най-вероятно тази податливост ще се прояви. Не е обаче наложително този роднина, от който пациентът е унаследил предразположеността, също да има такива прояви.

Този човек може цялостен живот от време на време да е образувал песъчинки или дребни камъчета, които да е изхвърлял безсимптомно. Или да е живял цялостен живот с бъбречни камъни, без да има проблеми. 

„ Така или другояче, генетичният фактор сигурно участва, макар че не всеки път човек може да откри от кого го е наследил. За страдание, това е факторът, който пациентите не могат да повлияят, т.е., той не може да бъде изменен

За разлика от останалите два фактора, които водят до камъкообразуване – небалансирано хранене и непълен банкет на течности. На тях може да се повлияе “, споделя доцент Генов.

Специалистът изяснява, че урината е разтвор, в който с изключение на течната съставния елемент има и  разтворени соли, т.е., тип твърда съставния елемент.  Когато човек не приема задоволително течности, този разтвор е доста съсредоточен и по тази причина вариациите на нормата на урината са да вземем за пример от бяла и транспарантна до тъмножълта. Защото зависи до каква степен е съсредоточена тя.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР