Доц. Момчил ДойчевНяколко изследвания на социологическата агенция през последните месеци

...
Доц. Момчил ДойчевНяколко изследвания на социологическата агенция през последните месеци
Коментари Харесай

Как се налива социологическо гориво за новия проруски политически проект на президента Радев

Доц. Момчил Дойчев

Няколко проучвания на социологическата организация през последните месеци провокират основателни въпроси и недоумения. Първият въпрос е обвързван с търсене на отговор - КОЙ фактически е поръчителят на тези изследвания?
По мотив изказаната, само че въобще недискутирана тематика за какво е нужна смяна на датата на българския народен празник едно след друго са извършени две анкети. Първата е от 17.08. 2023 година, а втората, която задълбочава получените резултати на първата, е по поръчка на Българска национална телевизия и бе оповестена в емисията на 25.01.2024 година
Заглавието на първото проучване е изрично и звучи като заповед:
„ Галъп “: Българите желаят 3 март за народен празник, а не 24 май!
Второто проучване внушава още по-категоричен отговор:
" ГАЛЪП ": 77,9% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ОДОБРЯВАТ СМЯНА НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ТРЕТИ МАРТ С 24 МАЙ
25 януари 2024
Значи за някакви си единствено 120 дни процентът на българите, които не желаят промяна на националния празник се е повишил цели 8%!
Ти да видиш!
И това в случай че не е галактическо, пардон

социологическо гориво

за новия проруски политически план на президента Радев,здраве му кажи!

Съобщава ни се, че " няма колизия в всеобщото схващане във връзка националния празник ". Българите си харесвали проруския празник Трети март, който Българска комунистическа партия ни натрапи без никакво допитване при започване на март 1990 година
Научаваме,че „ самата смяна на националния празник не срещала съвсем никаква поддръжка “.
Но се оказва, че нещата не са толкоз лесни за русолюбците: " Въвеждащият, допустимо най-общ, нереален и в това време персонален, въпрос кой от двата празника се харесва повече демонстрира следната картина: 33% посочват Трети март, а 10,7% посочват Двадесет и четвърти май. 48% са в „ междинната “ алтернатива от вида одобрявам ги еднообразно. Останалите не могат да отговорят ".
„ Както може да се чака, измежду огромните електорати известни вариации има измежду тези на Движение за права и свободи и „ Демократична България “, само че в общи линии структурата на мненията не демонстрира трагични разлики по електорати “.
Последното се потвърждава и в директното запитване от вида „ оставяме или променяме датата и с коя друга “. 69,3% одобряват оставането на Трети март, а общо 14% се разпределят в разнообразни други варианти всред формалните празници, свързани с националната история: 9,6% желаят промяна с Двадесет и четвърти май, 3% – с Шести септември, а 1,4% – с Двадесет и втори септември. Останалите не могат да отговорят.
С други думи – извършено е изследване без преди този момент да се е състоял

НИКАККЪВ публичен спор,

не са изложени позициите за какво би трябвало да се смени датата на националния ни празник. И ни се внушава, че има консенсус срещу смяната, че натрапената ни за народен празник проруска дата Трети март е желана пред чисто българските дати – Денят на българската книжовност и просвета - 24 май, Денят на Съединението - 6 септември, Денят на Независимостта - 22 септември, Денят на Априлското въстание – 1 май, Денят на българската Конституция - 16 април...
Странно за какво не са посочени и други вероятни дати – например 9.09. – денят на преврата, след който стартира „ построяването на социализма и комунизма “, не е посочена и датата на различен формален празник на съветско-комунистическа България – 7.11. – денят на Великата октомврийска социалистическа гражданска война. Не са посочени и други дати свързани със руското и комунистическото ни минало – примерно Денят на Червената войска, Денят на чекиста и за какво не и Първи април – Денят на шегата и най-много на лъжата.

В какво се състои операцията?

Тези данни е допустимо да съответстват с публичното мнение на определените за интервюиране респонденти. Но създателите се застраховат, че " на този стадий става дума за ХИПОТЕЗИ, „ данните носят по-скоро характера на хипотези, тъй като очевидно липсва детайлна полемика и осведоменост, а и се намираме в летния интервал, който не допуска високи равнища на интерес към политиката “.
Освен това получените данни „ са по-скоро пробни, а и не разрешават изключително съответни формулировки на въпросите “.
И „ по този начин или другояче, усещане прави по-високото равнище на увереност, когато става дума за промени, свързани с овластяване на жителите или с промени в правосъдната система, и по-високи равнища на съмнение и на отказване, когато става дума за понижаване на президентските пълномощия. Вероятно настоящата известност на президента оказва въздействие, а следва да се има поради също, че тематиките, свързани със правосъдната промяна, са налагани от години на фона и на без друго ниски равнища на доверие към правосъдната система ".
Сериозна опозиция срещала добилата известност теза за смяна на националния празник. Идеите за повече толериране на двойното поданство в политическите институции очевидно също се натъкват на инстинктивна страх.
Що се отнася до въпроса да се понижат ли пълномощията на президентите у нас при съставянето на служебни държавни управления 29% са „ за “, само че 44,3% са „ срещу “. Останалите не могат да образуват мнение. Този публичен инстинкт се удостоверява и в отговора на въпроса за пълномощията на президентите във връзка с правосъдната власт: 38,5% са негативно настроени към концепцията за тяхното понижаване, против 34,4% позитивно настроени, а останалите не могат да образуват ясно мнение. По този индикатор " ясни публични позиции на процедура липсват " – " проличава комплициране и по-скоро принуда “.
Странно... А за какво тогава изводите са толкоз безапелационни?

Други сродни проучвания на Галъп-България наподобява преследват една и съща не социологическа, а несъмнено

пропагандна цел

Накратко казано те внушават:
„ Принципна поддръжка за правни промени няма “;
„ Няма предпочитание за понижаване на пълномощията на президентите “ /а за какво не на президента Радев, който в действителност наложи осъществяването на промени?/;
„ Почти никаква поддръжка за промяна на националния празник “;
„ Не се толерира двойно поданство във властта “.
Другото, най-новото проучване на Галъп от януари ни внушава, че:
„ българите изпитват боязън от приемането на еврото “.
Не е по никакъв начин инцидентно, че тези данни се показват в уебсайт, който обслужва най-вече путинската агитация в България.
Януарското проучване, извършено сред 11 и 19 януари 2024 година измежду 807 души по метода „ лице в лице “ с таблети внушава още по-силни пропрезиденстки " обстоятелства ":
Частичността на Шенген се приемало от българите без неприязън, само че приемането в цялостен вид би било признато и като триумф – Но забележете! - Ако властта успее да отдели от облик на Шенген насложения облик на миграцията, който основава забележими страхове.
" В борбите за знаци, памет и история концепциите и дейностите, идващи от властта пък срещат към този момент опозиция и даже намерено отрицателни реакции. Част от полемиките по тази тематика пък не са съумели да се трансфорат в публично мнение и са останали само във фаза на публичен инстинкт ".

Приемането на България в Шенген по въздух и вода носи действителна изгода на България, споделят 30,3% от пълнолетните българи. Не носи нито изгода, нито щета на България, считат 38,7%, а 14,5% считат, че носи действителна щета на България. Останалите не могат да преценяват. Така мненията са по-скоро неутрални и даже по-скоро доброжелателни, в сравнение с враждебни. Враждебността идва основно от опозицията, а безразличието проличава най-много при дистанцираните от политиката. Закономерно, последователите на властта са позитивно оценяващи. И въпреки всичко, изпъкването на „ нито изгода, нито щета “ надали е най-хубавият отзив. Далеч по-добре се прави оценка вероятността за пълноценно влизане в Шенген. Ще носи действителна изгода на България, одобряват 50,6%, няма да носи нито изгода, нито щета на страната, избират 21%, а 13,7% намират евентуална действителна щета за страната ни.
А тогава потребно ли е страната изобщо да не влиза в Шенген? 15,3% считат, че това ще е потребно, 29,6% не намират разлика, само че въпреки всичко най-сериозен дял намира оставането ни отвън Шенген за действителна вреда – 36,3%. "
Виждате ли операцията при преобръщането на въпроса - съмненията и враждебността се усилват! Ами зависи от това КАК е заложен въпросът и какво той самичък по себе си внушава авансово!
Но операцията продължава като се употребяват към този момент и преди този момент внушените действителни страховете на хората:
„ Галъп интернешънъл болкан “ сложи респондентите в пробна обстановка:
„ Сега ще Ви помоля да помислите за Шенгенското пространство. Ако за присъединението на България към Шенген се постанова България да одобри още бежанци в страната и Вие би трябвало да изберете единствено едно от следните две кое от тях бихте избрали? “ По-важно е България да се причисли към Шенген, даже и да се постанова да се одобряват още бежанци в страната, споделят 24,6%. По-важно е да не се постанова България да приема повече бежанци, даже и това да попречи на присъединението към Шенген, избират 56,3%. 19,1% не могат да преценяват. "
С други думи мислете му, че с Шенген ще ни наводнят емигрантите! Ами нали

това внушава от месеци съветската агитация у нас

по формалните медии, в това число!
" Така, на този стадий, става известно, че отношението към частичното приемане не е неприятно, само че цялостното приемане на страната ни би било в действителност признато за достижение. За да се опише какъвто и да било триумф обаче, ще е нужно да се разсейват разказите за мигрантски напор ".
Ами тогава за какво предпоставяте с въпроса си, че емигрантският напор ще се увеличи?

„ Галъп интернешънъл болкан “ се пробва да изброи множеството хрумвания или полемики към знаци и история в отминалата 2023 година и да ревизира отношението към тях.
По отношение на ориста на паметника на Съветската войска в София, да вземем за пример, мненията са полярни, т.е. съвсем равни дялове на „ за “ (35,7%) и „ срещу “ (40,3%) преместването, при най-малък превес на „ срещу “ и относително дребна зона на „ не знам “. Това било " класическа полярност в страната. В София въпреки всичко съотношението е две против едно в интерес на преместването. Навсякъде другаде обаче отношението е по-скоро отрицателно, като при най-високите възрасти е и очебийно негативно ".
Това бил един от въпросите, които основават разнообразни страсти измежду другите електорати, до момента в който останалите въпроси са по-скоро онагледяване на публични инстинкти и инерции, а не действително политизирани тематики. Не е ясно дали ще се стигне до действително пренасяне, нито по какъв начин биха реагирали респондентите, в случай че въпросът беше заложен просто с унищожаване, а не с пренасяне, само че очевидно е, че даже и при по този начин заложен въпрос, случилото се в София разделя страната. Или по-скоро я разделя от София ".

Разделяй и владей!

Такъв съединителен знак очевидно в най-голяма степен се оказва националният байрак и макар полемиките пилонът на Радев, пардон на Рожен, мненията са съвсем единомислещи позитивни – 74,3% утвърждават, а 12,3% не утвърждават. Останалите се двоумят. Дори и да са срещу начинанието, евентуално мнозина не признават.
Значи не било тъкмо по този начин!
А тогава за какво при Радев неодобрението настигна и даже в едни миг изпревари утвърждението - нещо което не се бе случвало с нито едни български президент до момента?
Временното затваряне на известната като Руска черква в София не се утвърждава. По този въпрос София и страната дават отговор синхронно. 62,7% са останали с отрицателно отношение към случилото се, а 12% – с положително. При последователите на ГЕРБ и ПП-ДБ този дял доближава и до 20%, респективно 25%, само че даже и там отрицателното отношение е по-сериозно. Разбира се, напълно не е ясно дали и до каква степен всеобщото схващане е навлязло в детайлите кой в действителност носи отговорността за самото затваряне на храма за прочут интервал. "
Ами да, в случай че бе изяснено, че храмът нелегално бе заключен от съветската посланичка, а не от БПЦ или от държавното управление /както се внушаваше от медиите/, може би щяхме да имаме малко по-информирано публично мнение!

През януари научаваме, че " по никакъв начин не се утвърждава концепцията за промяна на националния празник Трети март с Двадесет и четвърти май – 77,9% не утвърждават, против 10,3% които утвърждават. Последните са основно от поддръжниците на Движение за права и свободи и ненапълно Демократична България, надлежно с към 30% и 20% от тези две електората, само че даже и при въпросните електорати към 60% са срещу. "
С други думи не пипайте съветските монументи, фалшифицираната ни в проруски дух история и порусения ни народен празник!
" В последна сметка, става известно, че огромна част от нашумелите в обществените медии тематики за еднаквост, памет и знаци, които породиха сериозна дискусия, по-скоро не са съумели да наложат противоречивост на национално, а постоянно даже и на софийско равнище. Обществените инстинкти остават еднопосочни в поддръжка на всичко, което се свързва с българска еднаквост и история. А тези тематики за паметта, които властта сътвори и същински политизираха обществото, по-скоро са основали противоречивост на мненията или откровена реакция „ срещу “.
Последното красноречиво се потвърждава от още един социологически опит – беше тествано отношението към хипотезата на мястото на паметника на руската войска /става дума за МОЧА - монумента на ОКУПАТОРСКАТА алена войска!/ да се сложи монумент с персони от българската история. 51,4% са „ за “, а единствено 23,6% са „ срещу “.
Представяте ли си - една четвърт от българите не желаят български, а непознат руски монумент! Какъв

срам за " националната еднаквост "

и " отбраната на историята ни от обругателства и похищения "!
Е, това е в действителност " активът на Радев и проруските партии, с които той ще се конкурира за власт и " кеш " и няма по какъв начин да не се сблъска в едни миг с тях челно. Това е вашият антинатовски, антиевропейски и антибългарски актив, " товарищи "!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР