Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил е в

...
Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил е в
Коментари Харесай

Доц. Антоний Гълъбов: Отваря се вратата за президентска реп...

Доц. Антоний Гълъбов е социолог и политолог. Работил е в Института по социология към Българска академия на науките. Преподавател в Департамент Политически науки на Нов български университет. Член на Управителния съвет на Международната асоциация за културна политика Ubuquite Culrure(s) в Париж. Основател и член на Българско общество за самостоятелна независимост БОИС (2003). Председател на УС на Института за обществени политики и партньорство. Автор на монографии и студии.

- Доц. Гълъбов, какво реализираха консултациите на президента с парламентарните сили за сформиране на кабинет?

- Ясно е, че господин Радев бърза да завърши с тази фаза от процеса, най-вероятно ще бърза и с връчването на мандатите. Което значи, че президентът продължава да следва личната си линия за служебно държавно управление и нови избори.

- Трябва ли ГЕРБ като първа политическа мощ в Народно събрание, на които ще бъде връчен първият мандат за сформиране на кабинет, да го върнат, откакто е ясно, че няма да бъде признат?

- Смятам, че е правилно ГЕРБ да спазят процедурата и да предложат кабинет. В последна сметка, това е политическата партия, спечелила най-голяма поддръжка на изборите. Така че, без значение от внушението на другите политически партии, би било правилно да се предложи план на кабинет.

А предварителното оповестяване на кандидат-премиер беше опит да се дадат сигнали за това какъв вид поддръжка биха очаквали и в какви сфери са склонни да си взаимодействат с други политически субекти.

- Кога най-накрая ще има изясненост за желанията на Има Такъв Народ?

- Те ползват корпоративната тактичност. Но към този момент има знаци за надменност и неуважение към жителите и към демократичния развой. Зад претенциите за възобновяване на парламентаризма и на демокрацията очевидно стоят други проекти, тъй като към този момент държанието на тази политическа групировка приказва за всичко друго, само че не и за това. Тук не става дума за либерален развой, за политическа отговорност, тъй че това е корпоративна тактика, в която единствено ръководителят на борда на шефовете приказва.

Ако се съди по състава на парламентарната им група, това са технократи, хора с неолиберални хрумвания.

Като кадрови капацитет в Има Такъв Народ най-вероятно разполагат със експерти за сформиране на кабинет

Съвсем различен въпрос обаче е какъв вид ръководство би водило такова държавно управление.

- При консултативната среща с представителите на Българска социалистическа партия президентът не изключи разновидността да връчи трети мандат при неуспех на първите два с ГЕРБ и Има Такъв Народ. На кого господин Радев би предпочел да даде този трети мандат?

- Ако е вярна прогнозата ми за това, че той избира да назначи длъжностен кабинет и да се върви към нови избори, ще го връчи на Българска социалистическа партия или на Движение за права и свободи,тъй като е несъмнено, че те не биха могли да образуват държавно управление. Последният късмет за кабинет, в случай че " ИТН " не сформира държавно управление, е третият мандат да бъде връчен на Демократична България и да се търси опция за обединяване към десницата. Смятам, че при избрани условия групировката би могла да получи поддръжка както от Има Такъв Народ, по този начин и от ИСМВ, и от ГЕРБ.

- Пред какви опасности ни слага нежеланието да ръководят, което демонстрират множеството политически сили в този парламент?

- Пред серпантина от политическа рецесия. Едни бързи предварителни избори ще дадат още по-фрагментиран парламент - чакам по-ниска изборна интензивност и най-малко осем парламентарни групи. Демократичният развой няма да завоюва нищо от предизвикването на предварителни избори, нито те ще решат въпроса за ръководещо болшинство.

Имаме ясно обрисувана съпротива, само че нямаме ръководещо болшинство

- това е сериозният проблем.

- Кой е по-вероятният вид - предварителни избори или въпреки всичко кабинет с по-кратък небосвод от 4 години?

- Изглежда, че има политически сили и ползи и в двете направления. Нормалното би било да се мисли за програмно ръководство с явен мандат и цели.

За страдание, явно работят и ползи в посока предварителни избори с упованието, че някоя от политическите партии ще получи по-добър резултат. Това най-вероятно няма да се случи.

- Разчистен ли е пътят към втори мандат на президента Радев поради обстановката в Народното събрание?

- Г-н Радев води акцията си от година и половина. Това, за жалост, докара до тежко институционално опълчване. Така че втори мандат на господин Радев би бил доста сериозен риск във връзка с допустимо основаване на президентска република. Това е опит за преодоляване на страната, който няма нищо общо нито с конституцията, нито със законите.

Трябва да стане доста ясно, че дейностите на господин Радев сега нямат нищо общо с упоритостите му, нямат нищо общо с фигурата на президент в парламентарна република.

- Не отписват ли някои хора прекомерно рано господин Борисов, който се е прибирал сполучливо след престой в съпротива?

- Засега наподобява тъкмо по този начин, тъй като

ГЕРБ се намира в много удобна позиция

- в съпротива, с огромен брой депутати, с добре проведена отбрана. Партията не наподобява разтревожена от създалата се обстановка. Напротив, беше препотвърдено, че това е най-голямата българска политическа партия сега, което значи, че упованието тя да се разпилее като къща от карти в никакъв случай не е имало съображение. ГЕРБ е обществен и политически феномен от 12 години и упованията бързо да изчезне от политическия терен най-вероятно няма да се осъществят.

- Капан или мина за Има Такъв Народ е предлагането на ГЕРБ за мажоритарен избор?

- Предложението на ГЕРБ има свои учредения, тъй като това беше единствената партия, която внесе тематиката на референдума в предходния състав на Народно събрание, а в това време реакцията, която чухме от господин Трифонов, беше вреда за облика на неговия политически индивид. Той съобщи, че до момента в който не се разчисти теренът, няма да се внася предложение за мажоритарен избор - нещо, което изненада доста от неговите гласоподаватели. Такива изненади ще има, защото Има Такъв Народ не е типичен вид политическа партия.

Разбира се, че мажоритарният избор крие доста опасности. Всяко изказване, че с цел да стане демокрацията по-способна, би трябвало пропорционалната система да бъде сменена с мажоритарна, е или акт на неведение, или

целеустремено деяние против демокрацията.

- Трябва ли министър председателят Борисов да отиде в сряда за пояснение в Народното събрание, за което упорстват депутатите?

- Причината за това гледище е ясна, само че на негово място аз бих отишъл. Онова, което би трябвало да стане ясно на българските гласоподаватели, на жителите, които следят този театър, е, че депутатите желаят да се яви персонално господин Борисов, не министър-председателят. Чисто процедурно господин Борисов е в отпуск, замества го господин Томислав Дончев. Ако в Народно събрание имаше предпочитание в действителност да се разбере какво е равнището на развиване на Плана за възобновяване и резистентност, депутатите трябваше да изслушат настоящия сега министър-председател.

Няма съмнение, че се търси опция господин Борисов да бъде уязвен персонално, а не да се разбере какво в действителност в действителност е свършило държавното управление по подготовката на този в действителност доста значим за страната документ.

- В Народното събрание замириса на барут - какви опасности крие тази еуфория?

- Наблюдаваме доста нападателно държание, обвързвано с съответни фигури.

Попадането им още веднъж в Събранието възвърне част от бурната атмосфера от 90-те години. От това сигурно законодателният орган няма да завоюва. Има доста тежки поръчки за реваншизъм, който към този момент е в областта на закани.

Ако обаче тези фигури съумеят да се доберат до управнически позиции, най-вероятно този реваншизъм ще се трансформира в дейности.

- Това ли е Народното събрание на смяната?

- Разбира се, че не. Проблемът е в това, че

гражданският темперамент на митингите беше задушен доста рано

и доста бързо. Всъщност тези митинги не съумяха да изработят ясна гражданска поръчка, явен цивилен мандат какво тъкмо би трябвало да се промени. Говоренето за промяна на системата и смяна въобще може да бъде прикритие за доста тежки властнически и диктаторски упоритости.

- Какво ще последва, в случай че народът осъзнае, че и тези не стават?

- До по-голямо съмнение към институциите, загуба на интерес към политическия развой.

- В заплаха ли е парламентарната народна власт?

- Добрата вест е, че към този момент конфликтът се разиграва в Народното събрание - където му е мястото, не на улицата.

Г-н Радев съобщи през 2020-а, че на този площад се взема решение бъдещето на България. Никога решенията на площадите не са били положителни за хората.

Добре е да се върви към постоянно държавно управление, с цел да може да се реализира дневен ред, който не търпи отсрочване - ръководството на здравната рецесия, ограниченията за подкрепяне на стопанската система.

А влизането в порочна серпантина - избори след избори, усилва рисковете от замяна на политическия режим. Въпросът е да се резервира парламентарният ред, без значение от силите, които работят против него.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР