Доц. Антоний Гълъбов е един от най-авторитетните социолози и политолози.

...
Доц. Антоний Гълъбов е един от най-авторитетните социолози и политолози.
Коментари Харесай

Доц. Гълъбов: Атаката на Йончева е ниска топка, ще удари БСП

Доц. Антоний Гълъбов е един от най-авторитетните социолози и политолози. Преподавател в Нов български университет. Ръководител на Работната група по ромските въпроси при Националния съвет по етнически и демографски въпроси при Министерски съвет (1997 - 2001). Експерт на Асоциация „ Прозрачност без граници “. Член на Българската социологическа асоциация. Председател на УС на Институт за обществени политики и партньорство. Член на публицистичния съвет на списание „ Лидер “.

- Как наподобяват позициите на главните играчи 4 месеца преди евроизборите?

- Да приемем, че е реализират някакъв паритет. Въпросът е обаче какво значи той. Няма повишаване в поддръжката за Българска социалистическа партия, има по-скоро разколебаване в поддръжката за ГЕРБ. Това е процесът, довел до положение, в което двете съществени политически обединения наподобяват с изравнени сили.

Ситуацията при двете съществени политически обединения обаче е друга. Оттеглянето на поддръжка от ГЕРБ не значи, че в изборна обстановка гласоподавателите им няма да се завърнат назад при тях. Ресурсът на ГЕРБ в тази обстановка е в това да активизира поддръжката на гласоподавателите си посредством по-активна и доста по-резултатна политика на изпълнителната власт. В това отношение

ГЕРБ е в по-добра кондиция

- с капацитет да възвърне разлика.

Българска социалистическа партия пък, наподобява, е достигнала положение, което не се трансформира в последните месеци. Това са реакциите на определения от управлението на партията нападателен и нападателен жанр на държание. Ако Българска социалистическа партия продължи да усилва натиска, това не значи, че и поддръжката за партията ще продължи да нараства. Така че социалистите са изправени пред нуждата да изберат различен метод или да разширят настоящия, с цел да реализиран резултат.

Със сигурност Българска социалистическа партия ще получи повече от 4 мандата - на предходните евроизбори тя удари личното си дъно. Въпросът е какво ще е съотношението сред едните и другите.

- Доколко сериозен е абсурдът с разкритията на Елена Йончева и обвиняванията за пране на пари против нея? Ще има ли печелещи от конфликта, или всички ще са губещи?

- Не е нещо съществено, което ще докара до тежки последствия. Явно в Българска социалистическа партия знаят това и по тази причина го пуснаха през медиите. Ако имаше нещо, което би могло да докара до неоправдателна присъда, първо щеше да бъде импортирано в прокуратурата.

За страдание това деяние е доста ниска топка. На този черен пазар на записи това нещо се е въртяло 3 години. Сега го прехванаха и го извадиха. Практически това ще се върне против Българска социалистическа партия. Вместо да се занимават със съществени проблеми, дълбаят в дребнотемие и нелепости, поднесени с самоувереност и доста революционен жар.

Политиката на остра борба на настоящето управление на Българска социалистическа партия е съвсем от 2 години. Но

това не води до разширение на поддръжката за Българска социалистическа партия.

При това отношението към прокуратурата и съда, което показва Българска социалистическа партия, не е добър жанр и задълбочава недоверието в институциите. Опитът за потребление на правосъдни процедури за политически причини не е печеливш и в последна сметка от него губят всички.

- Не е ли необичайно отбраната на госпожа Йончева да се трансформира в надали не централен въпрос на конгреса на Българска социалистическа партия?

- Проблемът е в качеството на главния документ на конгреса „ Визия за България ” - това не е стратегически управнически документ, а по-скоро набор от оферти, които звучат повече пропагандно, в сравнение с управнически.

Много комплицирано е да се реши

дали госпожа Йончева би имала шансове като лидер на листа.

Истината е, че в действителност на европейските избори избираме кои политически партии в Европейския парламент да продължат построяването на Европейски Съюз.

Трудно ми е да преценява в европейски подтекст дали тезата за това, че става дума за битка с корупцията, или обвиняването за пране на пари ще натежи повече. Но при сходно напрежение към една политическа фигура изборът за лидер на листа насочва значимо обръщение. А при сегашните връзки сред Българска социалистическа партия и ПЕС то е по-скоро следващо доказателство за това, че Българска социалистическа партия върви настрана от пътя на европейската левица.

- Ако въпреки всичко ГЕРБ не съумеят да извоюват безапелационна победа, ще се върне ли на дневен ред тематиката " предварителни избори "?

- Ако ГЕРБ успее да удържи сегашните си 6 мандата или даже ги направи 7, това без всякакво подозрение уголемява поддръжката или показва разширена поддръжка за ръководещите. На собствен ред Българска социалистическа партия при очакване и да надвиши най-лошия си резултат от предходните европейски избори би трябвало да се изравни и даже да има повече гласове от ГЕРБ, с цел да може

да сложи под подозрение легитимността на ръководството.

Не е правилно да считаме, че общият резултат на ГЕРБ и на Обединените патриоти би трябвало да бъде по-голям от този на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи дружно. Българска социалистическа партия е най-голямата опозиционна партия сега в Народно събрание, само че тя няма стратегически сътрудник.

Имайки поради ресурсите на двете съществени политически партии - ГЕРБ има капацитет, който може да възвърне като доверие, до момента в който Българска социалистическа партия наподобява постигнала максимума си и за нея даже подравнен резултат с ГЕРБ няма да е толкоз елементарно достижение. Възможно е ГЕРБ да успее да реализира готовност, с която да усили резултата си. А тогава тематиката за предварителните избори ще бъде отсрочена.

- Как наподобяват нещата при Патриотите - безпорядък, бракоразвод, компромис?

- Още по-сложно е. При парламентарните избори предизборната коалиция Оперативна програма, с изключение на тези три партии, включваше още 16 обединения. Т.е. има доста огромна вътрешна фрагментация в границите на самата коалиция Обединени патриоти. Освен това Българска социалистическа партия се пробва да притегли гласоподаватели на Патриотите към своята листа.

Изключително забавен е въпросът с партия „ Воля ” - единствената, която беше разпозната като сътрудник на една от най-големите европейски националистически обединения. Не е инцидентно това, че Марин льо Пен пристигна и докара в София водачите на останалите разпознаваеми националистически обединения. Въпреки че към този момент социологическите проучвания не ловят поддръжката за нея,

" Воля " има капацитет да натрупа резултат,

изключително с безспорната европейската легитимност на неговата поръчка.

Важно е да си дадем сметка, че патриотичният националистически избор има също своята граница - той е в границите на 15-16 % от пълнолетното население на страната. Така че те биха могли както да произведат три мандата, в случай че са с единна листа, по този начин да нямат нито един - зависи от тях.

- Не е ли сходна обстановката и при извънпарламентарното дясно?

- Същото важи и за десните партии - в случай че те имаха задоволително воля да излязат с единна листа, можеха освен да задържат мандата на Светослав Малинов, само че даже да се борят за втори. Там има капацитет от гласоподаватели и отговорността на политиците - и при Патриотите, и при десните, е доста огромна във връзка с това дали ще съумеят да стимулират гласоподавателите си, или по-скоро ще ги разколебаят в допълнение.

- Президентът Румен Радев регистрира двегодишната си активност, още веднъж в сериозен звук. Знак защо е този звук?

- Опасявам се, че Румен Радев систематично отхвърля да употребява опциите на президентската администрация.
Президентът не е нито коректив, нито наставник на останалите управляващи,

само че има доста значима роля в построяването на дейно взаимоотношение сред тях. А изключително в последната година президентът Радев не работи в тази тенденция.

Основателно доверието в президента стартира да се движи по посока на партиен водач без партия, а не на държавен глава. В това отношение българските жители си дават ясна сметка за разминаването сред вероятността на президента и действителните благоприятни условия на президентската институция.

Съветът за стратегическо развиване, който президентът основава, не може да има друга функционалност, с изключение на да бъде един от препоръките, които нормално президентите образуват - просто различен формат на експертни полемики.

Конфронтацията сред президента и кабинета по-скоро пречи. Вместо да има
значително стабилизиращо въздействие, сега президентската институция зае страна. Това по формулировка отслабва позицията на президента, пречи на по-ефективното взаимоотношение с останалите управляващи.

- Споделяте ли опасенията за бъдещето на Европа, изразени в отворено писмо на 30 изявени интелектуалци?

-Това е сериозен апел, насочен със угриженост за Европа. На изборите през май всяка от страните членки би трябвало да си даде сметка, че не избира просто свои представители в Екологичен потенциал, а дефинира посоката на развиване на Европейски Съюз. Това значи партиите, в това число тези в България, да не възприемат идните избори като вътрешен референдум за ръководството, а да вдигнат хоризонта нагоре. За да не пропуснем шанса да проектираме личните си упования за развиването на България в подтекста на бъдещия Европейски Съюз.

Все отново имаме съображение за нежен оптимизъм за бъдещето на Европейски Съюз - наподобява, че популистката вълна стартира да спада, само че това не значи, че е дефинитивно преодоляна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР