Доставките на природен газ продължават да са месец за месец

...
Доставките на природен газ продължават да са месец за месец
Коментари Харесай

Хаос със синьото гориво: Колко ще струва газът през август?

Доставките на природен газ не престават да са месец за месец и наклонността е годна и за идващите месеци. А “Булгаргаз” още не е внесъл заявление в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) какъв брой желае да коства газът от 1 август.

Но количествата за осмия месец на годината май към този момент са обезпечени. Освен постоянните доставки в цялостен размер от Азербайджан информация в проекта на терминала за полутечен газ при остров Ревитуса демонстрира, че там е вписано името на “Булгаргаз”. За 13 август е планувано разтоварване сред 7 и 13 часа на газ със притежател българската компания от танкер, който ще достави 650 000 мегаватчаса.

За 1 август е записано разтоварване на 100 000 мгвтч количество газ за “Мет енерджи”. На 6 август “Мет енерджи” още веднъж разтоварва на три стадия. „

Количествата са 370 000, 75 000 и 52 000 мегаватчаса. Дали обаче те са за “Булгаргаз”, или за други техни клиенти, не е ясно. Несигурността в доставките и неяснотата при цените напряко вбесява бизнеса, който желае диверсификация, само че и газ по дълготрайния контракт с “Газпром експорт”, който е до края на годината.

По Българска национална телевизия Васил Велев, ръководител на АИКБ, съобщи, че за август нямат уверения, че ще има газ за всички. Това, което знаем, е, че 20% от потребителите ще останат без газ, само че не знаем кои са те, сподели той.

В понеделник пък Ройтерс оповести, че в писмо от съветската компания се декларира, че поради форсмажор тя не може да извърши отговорностите си за доставка заради “извънредни условия отвън неговия контрол”.

Според източник на организацията писмото се отнася за доставките през газопровода “Северен поток”, който е главен маршрут за доставки за Германия и други европейски страни. “Газпром” към късния следобяд в понеделник не е коментирал достоверността на информацията. Как ще се отрази този форсмажор на газовите пазари, ще стане ясно напълно скоро.

В неделя вечерта стана ясно, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен лети в понеделник за Баку, с цел да подпише съглашение за доставки на 20 милиарда куб. м газ на година с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Обмисля се и увеличение на потенциала на Трансанадолския и Трансадриатическия газопровод, с цел да може да се транспортира това количество по две разклонения - към Италия и по IGB към България.

В понеделник пристигна новината, че Фон дер Лайен е подписала меморандума от името на Европейска комисия

Той планува удвояване на доставките на азерски газ най-малко до 20 милиарда куб. м годишно до 2027 година Азербайджан към този момент усилва доставките на природен газ за страните от Европейски Съюз. Очаква се тази година те да се покачат до 12 милиарда куб. м при 8,1 милиарда през 2021 година, оповестиха от Европейска комисия.

Несигурността с газа бе мотив омбудсманът Диана Ковачева да изиска от енергийния министър в оставка Александър Николов информация за готовността на “Булгаргаз” да обезпечи гориво за зимния сезон.

С терзание означавам, че към 11 юли 2022 година (срока по разпоредба, в който публичният снабдител би трябвало да внесе в КЕВР заявление за цена на газа от 1 август) няма данни за подадено от “Булгаргаз” заявление.

Загриженост буди и обществено оповестената информация, че България се намира в тежка обстановка с обезпечаването на природен газ за потребностите на вътрешния пазар както за небитовите клиенти, по този начин и за семействата и топлофикациите. Българското общество не разполага с справедлива информация по темата”, написа омбудсманът.

Ковачева обръща внимание, че съгласно шефа на “Булгаргаз” Людмил Йоцов към 6 юли 2022 година никой не знае какви ще са ценовите равнища през зимата и дали въобще ще има газ. Гарантирането на сигурността и непрекъснатостта на доставките на газ визира 1,5 млн. семейства, които са на парно и на газ.

От Министерството на енергетиката обявиха, че когато имат какво да кажат, ще го оповестят, все още нямало вести.

От КЕВР разясниха, че “Булгаргаз” и към 18 юли не е внесъл заявление за цената от 1 август. Забавянията са, откогато стопираха доставките по дълготрайния контракт с “Газпром”.

За цената през юли комисията се произнесе чак на 12 юли и тя е 186,17 лева за мвтч, а “Булгаргаз” внесе заявката си на 6 юли.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР