Доставката на оръжия с обеднен уран от САЩ за Украйна

...
Доставката на оръжия с обеднен уран от САЩ за Украйна
Коментари Харесай

Рябков: Доставката на оръжия с обеднен уран от САЩ за Украйна е "престъпно деяние"

Доставката на оръжия с обеднен уран от Съединени американски щати за Украйна е " незаконно действие ". Това съобщи съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, представен от " Ройтерс ".

Вчера Пентагонът разгласи нов спомагателен пакет на стойност до 175 милиона $ за Украйна, който ще включва и муниции с обеднен уран за американските танкове " Ейбрамс ".

Обедненият уран е непряк артикул от обогатяването на уран и се употребява за муниции, защото извънредно огромната му компактност разрешава на снарядите елементарно да пробиват бронирани повърхности. Според критиците поглъщането или вдишването на прахуляк от обеднен уран крие рискови опасности за здравето, в това число може да аргументи рак и вродени недостатъци.

" Това не е просто стъпка на ескалация, а отражение на възмутителното неуважение от страна на Вашингтон към екологичните последствия от потреблението на този тип муниции в зона на бойни дейности. Това в действителност е незаконно действие, не мога да му дам друга оценка ", посочи Рябков.

Той повтори предходни предизвестия на Русия за риска от нуклеарна война заради " натиска " на Запада върху Москва.

" Сега този напън поддържа рисков баланс на ръба на директния въоръжен спор сред нуклеарните сили ", съобщи Рябков.

Русия от дълго време упреква Запада, че употребява Украйна за водене на прокси война, целяща да нанесе " стратегическо проваляне " на Москва. Съединените щати и техните съдружници пък настояват, че въоръжават Украйна, с цел да е способна тя да се отбранява против нашествието на съветските сили и да си върне територията, окупирана от Москва в хода на 18-месечната война.

Рябков уточни и че разполагането на тактически нуклеарни оръжия от Русия в Беларус върви по график.

" Финализирани са няколко стадия във връзка с основаването на подобаваща инфраструктура и преоборудване на съответните превозвачи. Тази работа продължава ", регистрира той.

Москва разгласи разполагането на нуклеарни оръжия на територията на своята съседка и непосредствен съдружник по-рано тази година, като го назова възпиращ фактор за Запада.

В средата на юни се появи информация, че Съединени американски щати обмислят изпращането на муниции с обеднен уран на Украйна.

Въпреки че по-рано тази година и Англия изпрати подобен вид муниции на Киев, това ще бъде първата сходна доставка от Съединени американски щати.

Този ход идва след по-ранно решение на администрацията на президента Джо Байдън да даде касетъчни муниции на Украйна макар опасенията по отношение на заплахите, които тези оръжия съставляват за цивилните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР