Доставчиците на управлявани услуги (MSPs) са силно изложени на риск.

...
Доставчиците на управлявани услуги (MSPs) са силно изложени на риск.
Коментари Харесай

Тенденции и прогнози за киберзащитата

Доставчиците на ръководени услуги (MSPs) са мощно изложени на риск. Атаките против тях по веригата за доставки са изключително опустошителни, защото нападателите получават достъп, както до техния бизнес, по този начин и до клиентите – както да вземем за пример пробива на SolarWinds предходната година и офанзивата на Kaseya VSA по-рано тази година. Това е едно от главните предизвестия в годишния отчет на водача киберзащитата Acronis - Acronis Cyberthreats Report 2022, включващ изчерпателен обзор на трендовете и заканите в киберсигурността в международен мащаб.

Една сполучлива офанзива оказва мощно отрицателно въздействие на стотици или даже хиляди дребни и междинни предприятия. Докладът също по този начин демонстрира, че през втората половина на 2021 година единствено 20% от фирмите оповестяват, че не са били атакувани (в съпоставяне с 2020 година, когато са били 32%), което е явен знак, че офанзивите се усилват по периодичност.

“Индустрията на киберпрестъпленията е добре смазана машина, употребяваща облачна и машинна просветеност, с цел да мащабира и автоматизира своите интервенции. Докато броят на заканите продължава да нараства, виждаме, че главните вектори на офанзива остават същите – и те към момента работят, ” споделя Candid Wuest, вицепрезидент по проучванията в Acronis. “2022 сигурно ще ни донесе изненади и автоматизацията на киберзащитата остава единствения път към по-висока сигурност, понижени опасности, по-ниски разноски и усъвършенствана успеваемост. ”

Ключови тенденции за 2021 година и прогнози за 2022 година:   
Фишингът остава основния вектор на атака. 94% от малуера се доставя по имейл, използвайки техники за социално инженерство, за да се подмамят потребителите да отварят злонамерени прикачени файлове или връзки. Фишингът е начело в класациите дори преди пандемията. Той все още продължава да расте бързо. Само тази година Acronis съобщи, че блокира с 23% повече фишинг имейли и с 40% повече имейли с малуер през третото тримесечие в сравнение с второто тримесечие на същата година. Фишинг нападателите разработват нови трикове, преминават към месинджъри. За да заобиколят обичайните инструменти за борба с фишинга, те използват текстови съобщения, Slack, чатове на Teams и други.  Рансъмуерът все още е заплаха №1 — както за големите компании, по този начин и за малките и средни предприятия. Рансъмуерът продължава да бъде една от най-печелившите кибератаки в наши дни. Cybercrime Magazine прогнозира, че щетите от рансъмуер ще надхвърлят 20 милиарда долара преди края на 2021 г. Криптовалутата е сред любимите карти за игра на нападателите.. Атаките срещу Web 3.0 приложения  ще се случват по-често, а новите и все по-сложни атаки, ще позволят на нападателите да източат милиони долари от пулове за криптовалути. 
Acronis Cyberthreats Report 2022  

Acronis Cyberthreats Report 2022 се основава на проучване на данни за офанзиви и закани, събрани от световната мрежа на Acronis Cyber Protection Operation Centers (CPOCs) на компанията, които следят и изследват киберзаплахите 24/7. Данните за малуер бяха събрани от повече от 650 000 неповторими крайни точки по целия свят, работещи с Acronis Cyber Protect - или като клиент на MSP, употребяващ решението, или като бизнес, ръководещ решението. Актуализацията в края на годината обгръща офанзиви, ориентирани към крайни точки, открити сред юли и ноември 2021. Можете да изтеглите копие на цялостния отчет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР