Доста сме изостанали - Европа е извън десетката в сферата

...
Доста сме изостанали - Европа е извън десетката в сферата
Коментари Харесай

Европа и България да се върнат в топ 10 на суперкомпютрите, обнадежден Борисов

Доста сме изостанали - Европа е отвън десетката в областта на суперкомпютрите . Това установи министър-председателят Бойко Борисов по време на Международна конференция на тематика: " Формиране на цифрово бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения ".

Борисов изрази задоволство от желанието на Европейска комисия да влага 1 милиарда евро в тази сфера. " Доста безнадеждно на пръв взор сме изостанали, само че пък в тази сфера със своите обичаи, тъй като виждате от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света с орден - имаме голям капацитет. Така че с отделените средства, с тези районни центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани и ние имаме опит в това, с водещото начало на Германия, Франция като високотехнологични народи, можем да се обединим и да се върнем назад до 4-то място, където сме били - в този момент сме отвън десетката. Следващите години нациите, континентите, страните, стопанските системи, които разполагат с такива суперкомпютри - внезапно ще надминат останалите ", съобщи министър-председателят.

Българският еврокомисар Мария Габриел от своя страна благодари на министър-председателя за това, че заявява подготвеност на страната да взе участие в постигането на общата европейска цел - придобиването на суперкомпютър.

" Петата индустриална гражданска война е тук - тя няма аналог в човешката история . Нейните мотори са свръхмощните компютри и свръхбързите световни цифрови мрежи и техните приложения. Ако не вървим с нейния темп, Европа рискува да изостане от своите съперници от други континенти ", уточни Габриел.

 Европейска комисия влага 1 милиарда евро в суперкомпютър
Европейска комисия влага 1 милиарда евро в суперкомпютър

9 от 10 европейци желаят да знаят защо се употребяват персоналните им данни

В експозето си пред участниците във форума Габриел посочи българския принос за развиването на изчислителната техника и имената на учени като Джон Атанасов, Ангел Ангелов, Любомир Илиев и Кирил Боянов.

Габриел означи смисъла на високопроизводителните изчислителни технологии за развиването на промишлеността , науката и за връщането на Европа на лидерски позиции в тази област. Особена угриженост Габриел изрази по отношение на запазването и развиването на човешкия капитал и фрагменти. По думите й съществува риск - те да се реалокират там, където има достъп до високопроизводителни изчислителни технологии, защото сега за обработката на научните резултати Европа употребява непознати изчислителни машини.

" Днес нашите съперници като Съединени американски щати и Китай напредват, инвестирайки големи средства в технологии с над ексафлобс и суперкомпютри . В Европа нямаме изчислителна мощ, която да подхожда на нашия стопански капацитет. Днес нито един от първите 10 суперкомпютъра не се намира в Европейски Съюз . Ние употребяваме към 30% от ресурсите на високопроизводителни изчислителни запаси по целия свят, само че нашата промишленост обезпечава едвам 5% от технологията ", установи Габриел.

Габриел посочи, че 16 страни споделят устрема за придобиване на суперкомпютър . " Те са се заели да влагаме дружно и работят в съзнателното ни дружество Euro HPC. Изграждане на интегрирана инфраструктура от международна класа за калкулации и данни. Уверена съм, че още доста други страни ще се причислят. Тази самодейност - построяването на цялостната европейска екосистема за европейски изчислителни технологии и огромни размери от данни, включва три съществени цели - да купим машините, да ги използваме и да използваме за това напълно европейска технология. "

 Мария Габриел: България може да стане районен водач откъм цифровизацията
Мария Габриел: България може да стане районен водач откъм цифровизацията

Европейска комисия стартира съвещания за битка с подправените вести

Габриел уточни, че към този момент е определен консорциум European Processor Initiative - нов процесор с фрапантно по-добри индикатори, това ще направи допустимо основните пълномощия в проектирането на висококачествени чипове да останат в Европа. HPC процесорът ще бъде в основата на развиването на нашите бъдещи exaFLOBS машини , като това ще поддържа растежа на огромни промишлености като автомобилостроенето. За мен е от изключителна значимост да продължим да работим, дружно с българското председателство за приемане на концепцията ни за създаване на пилотни центрове за подготвеност и върхови достижения .

Габриел съобщи, че чака решението за предприятието Euro HPC ще бъде взето до края на годината.

По думите й придобиването на тази технология би разрешило напредъкът в битката с заболявания като рака, диабета, автоимунните болести.

" Ако не действаме в този момент , данните създадени от европейските проучвателен центрове промишлеността да бъдат обработвани отвън Европа . По този метод ще ставаме все по-зависими от външни за Европа калкулации. Това носи риск европейските откриватели да се реалокират там, където има достъп до високопроизводителни изчислителни технологии ".

" Euro HPC - изисква солидни вложения. Нашият проект за 2019 - 2020 да влагаме над един милиард евро, дружно с страните членки. Те следва да поддържат развиването на две exaFLOBS машини и няколко суперкомпютри от междинен клас. Предвижда се и развиването на първата смесена квантова интегрирана инфраструктура в Европа , съгласуваност на центровете да подготвеност по високопроизводителни изчислителни технологии.

 Facebook и Google стават прекомерно огромни, с цел да се ръководят, предизвестява Макрон
Facebook и Google стават прекомерно огромни, с цел да се ръководят, предизвестява Макрон

Технологичната гражданска война в действителност е политическа гражданска война

Габриел изясни, че от една страна е разширение на потреблението на технологията HPC - от друга превъзмогване на пропастта в цифровите умения. " Центровете ще работят на локално равнище, ще обезпечават познания и умения на дребните и междинни предприятия ", увери еврокомисарят ни.

" Длъжни сме да създадем по този начин, че във всеки район да има достъп до такава експертиза. Това е метод да се оправим с дефицита на подготвени механически фрагменти ", сподели още Габриел.

По думите й сега има свободни над 350 хиляди работни места в границите на ИКТ технологиите в границите на съюза. През 2020 година те ще бъдат 500 хиляди.

" През май ще предложа амбициозна цифрова стратегия за Европа . Програмата ще заложи на взаимоотношението на високопроизводителните изчислителни технологии с други цифрови целите като изкуствен интелект, киберсигурността, цифровите услуги и цифровите умения ", съобщи още Габриел.

 Путин предсказа: Лидерът в изкуствения разсъдък ще е държател на света
Путин предсказа: Лидерът в изкуствения разсъдък ще е държател на света

Прогнозира, че бъдещите войни ще бъдат водени от безпилотни самолети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР