Доста късно дойде сигналът при нас и сравнително малко имахме

...
Доста късно дойде сигналът при нас и сравнително малко имахме
Коментари Харесай

Емил Нешев, ПСС, за инцидента с Каролев: Късно дойде сигналът, a теренът беше доста труден

Доста късно пристигна сигналът при нас и относително малко имахме време в светлата част на денонощието. Това до някаква степен беше усложнение, тъй като мъчно може да се търси човек по мрачно в подобен огромен регион, където снегът към този момент се топи и има доста клекове, скали и камъни. Почти всеки подобен сектор сякаш има късмет да бъде човек, а то в действителност се оказва, че няма човек и търсиш, и търсиш.... доста сложна обстановка.

Така шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев разяснява по Българска национална телевизия акцията по спасяването на икономиста Владимир Каролев.

Вчера след 12-часова избавителна интервенция той беше открит в улей под връх Тодорка. Предполага се, че е падал към 400 метра. Теренът, на който е открит Каролев, е със стръмни улеи и камъни и се допуска, че се е спънал и е паднал. Спасителите дефинират откриването му като огромен шанс, защото мобилните телефони нямат обсег в региона.

" Теренът също е задоволително сложен, с цел да не може да се разчита на техника. По-голямата част от протичането на акцията, всичко се случваше пеш ", добави шефът на ПСС.

Наличието на хеликоптер съгласно него би забързало избавителната акция.

" В съответната обстановка безусловно можеше да завърши случая в границите на час-час и половина. Аз не виждам в близко бъдеще да се случи нещо ново. Правителството движи нещата в избрана посока. Очаква се един хеликоптер да се появи в България през 2023 година. Така че още две години ще чакаме ", разяснява Нешев.

Той изясни, че сега сезоните се характеризират с топенето на снежната завивка и със заледяването ѝ нощно време. Т. нар. промеждутъчен интервал крие рискове от към момента останали снежни преспи, от улеи, цялостни със сняг, в случай че се подценяват, може да докара до доста съществени произшествия.

Нешев разяснява, че съвсем всяка година има такива произшествия в планината и този интервал крие тъкмо такива рискове - от падение, от подценяване на тези снежни преспи.

Става дума и за подценяване на планината, и за надценяване на личните благоприятни условия.

" В този интервал снежните условия са извънредно подли. От повърхностния пласт се обрисува меко, като стъпиш на него, имаш възприятието, че е меко, само че под този разтопен сняг стои твърда, от време на време заледена основа, която доста елементарно може да подхлъзне мекия сняг и в действителност рухването става доста съществено. Подобно нещо евентуално се е случило и с господин Каролев в Пирин. Подозираме, че това е казусът ", сподели още Нешев.

Той подсети, че е голям риск самичък човек да бъде в планината. Няма кой да те види, в случай че пострадаш, няма кой да потърси помощ. Когато тръгваме в планината, е нужно да съберем задоволително информация за изискванията там и какво ни чака като прогноза, дали сме подготвени душевен да отидем там, дали сме готови физически, с екипировка. В множеството случаи оборудването е решаваща, безапелационен беше шефът на ПСС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР