Доскорошният председател на Сметната палата Цветан Цветков бе свален от

...
Доскорошният председател на Сметната палата Цветан Цветков бе свален от
Коментари Харесай

Цветан Цветков: Оттеглям се достойно от Сметната палата frognews.bg

Доскорошният ръководител на Сметната палата Цветан Цветков бе свален от „ хартиената коалиция “ в Народно събрание. Цветан Цветков уточни по телевизия Евроком , че 54% е утвърждението към Сметната палата. Той уточни, че не е имало нападки нито от Народно събрание, нито от медиите в осемте години, в които той е управлявал Сметната палата. Според него методът, по който е отхвърлен, " е тъпчене на конституцията и Закона на Сметната палата. "

 

Най-големите суми са в порядъка от 20 000 лева и 50 000 лева са дарени от физически лица за политически партии. ГЕРБ-СДС не получават дарения, защото имат дотация. Най-често тези средства се насочват към инициативните комитети и претендентите за президент.

 

Цветан Цветков уточни, че през годините са открити голям брой несъответствия от Сметната палата към доста институции.Това е одитът на Тотото, корекциите на бюджета към Министерски съвет – 1600 на бюджета и на обществените запаси и на общините, както злоупотребите с Автомагистрала „ Хемус “. Цветков уточни, че със свалянето му от поста се основава риск за действието на Сметната палата и ще докара до сложното гласоподаване и взимане на решения. Тя ще работи в сакат тип и това ще докара до усложнение в осъществяването на нейните функционалности. Неговият мандат е изминал на 27-ми март 2022г.

 

Цветан Цветков съобщи: " Сметната палата е подложена на бюджетни ограничения. Не получаваме бюджета, който заявяваме години наред пред Министерството на финансите. Нямаме нужни човешки запас, с цел да правим още одити. Един от тях е одита на Българската банка за развиване. Едва предходната година успяхме. Налага се единствено във връзка с Сметната палата. Мъчно ми е, че си потеглям, тъй като много години от моята активност са свързани с работата там, а и с сътрудниците е работата е наслаждение. "

 

Цветан Цветков уточни, че взаимоотношението на Сметната палата с прокуратурата и другите контролиращи органи се реализира, с цел да се противодейства на корупцията и да се образуват досъдебни производства. Цветков съобщи, че е формирано нито едно досъдебно произвеждане по данните за одит, които Сметната палата е изпратила към прокуратура.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР