Досегашният бюджетар на страната – 62-годишният Кирил Ананиев, ще смени

...
Досегашният бюджетар на страната – 62-годишният Кирил Ананиев, ще смени
Коментари Харесай

Кирил Ананиев – Повелителят на числата

Досегашният бюджетар на страната – 62-годишният Кирил Ананиев, ще смени поста си на финансов гуру и ще седне на най-ветровития стол като 23-ия здравен министър след измененията през 1989 година. Това се наложи, откакто предшественикът му – анестезиологът проф. Николай Петров, подаде оставка поради скандал с публичните поръчки.

Не е елементарно цялостен живот да се занимаваш с цифри. Но пък който го прави, постоянно ги съпоставя с музиката. Кирил Ананиев е човек, който написа нотите на бюджета на страната от доста години насам. Сега обаче ще би трябвало да свири на здравната партитура. Защото той е персоналният избор на премиера Бойко Борисов за нов здравен министър. И най-важното: той не е от случайниците, които от време на време се оказват неизвестно за какво посочени. Нито е открит на някое кръстовище в центъра на България.

Ананиев е класа. Никога сътрудниците му не са го виждали без костюм и вратовръзка. Е, това е външната опаковка. Но за качествата му няма да се откри никой, който да каже, че не става. За него има единствено едно определение – той е “архитектът ” на бюджета и е най-хубавият в страната. И несъмнено са прави, откакто тъкмо Кирил Ананиев е неизменимият финансов гуру на съвсем всяко държавно управление от 1998 година насам. Сто % би трябвало да е огромен куражлия, щом човек като него, който е наясно с батака, наименуван опазване на здравето, въпреки и мъчно, само че е дал единодушие да седне на най-неудобния за всяко ръководство стол от 10 ноември насам.

Разбира се, неговият възпитаник Владислав Горанов, побърза да покаже убедеността си, че тъкмо Ананиев ще бъде първият здравен министър, който ще изкара цялостен мандат. За да сме точни, би трябвало да извадим 180 дни – времето, в което министър бе предшественикът му професор Николай Петров.

Кирил Ананиев има огромен опит в ръководството и на здравния бранш. Той е член на Управителния съвет на Здравната каса от 1999 година насам, а от 2002 до 2005 е негов ръководител. След като УС стана Надзорен съвет, Ананиев му беше ръководител от 2014 до 2016 година, до момента в който не напусна поради спор с тогавашния здравен министър Петър Москов. В момента той още веднъж е отпред на надзора. А като прибавим и специализацията му в региона на промените в опазването на здравето в Чикаго, Съединени американски щати, излиза наяве, че бъдещият здравен началник ще си е на мястото.

Като съвсем неизменим финансов министър от 1998 година насам (с едно спиране от 2009 до 2014 г.), ресорите му са бюджет, държавни разноски и финанси на общините. Заради това се счита, че Ананиев е бюджетарят на Министерството на финансите и сигурно прави и бюджета на здравния бранш. Освен това като началник на надзора следи и за осъществяването му.

Ананиев отбрани предходната седмица оферти от надзора за НЗОК мораториум за финансиране на нови медикаменти и лечебни заведения през 2018 година Забраната провокира рецензии и даже закани да отиде в Конституционния съд, само че Ананиев незабавно изясни по какъв начин ще стане това. “Ще обезпечим в този момент съществуващите дупки в бюджета и ще вдигнем цените на най-недооценените клинични пътеки ”.

Ананиев през целия си живот бяга от министерския пост, макар че е имал опция да го заеме. Приема единствено един път – по време на служебното държавно управление на проф. Огнян Герджиков, когато бе отпред на финансите. Сега е вторият път, когато ще седне на горещия стол – само че този път е на площад “Света Неделя ”.

Той знае всеки лев, който влиза и излиза от хазната, знае на кого какъв брой да даде и от кого какъв брой да вземе. Логично – Ананиев е във финансовото ведомство от 1980 година насам и е минал през всички стълбички на йерархията. В опазването на здравето по никакъв начин няма да му е елементарно, тъй като ползите там са големи. Пипането с твърда ръка постоянно е рисково, само че безкомпромисният му темперамент, въпреки външно да наподобява внимателен и учтив, се чака да бъде изненада за всички. Има и друго – несъмнено първоначално няма да се усеща доста удобно, тъй като “здравната къщурка ” надали е толкоз подредена, колкото финансовата, в която до момента е бил. Но пък толкоз по-добре – може пък да я подреди. Така, както от дълго време желаеме да се случи. А в случай че потърсим логичност и в произхода на името му (то идва от иврит – “ханания ”) – може да се окаже, че Ананиев е “благодат Божия ”.

Личният му живот е табу за външния свят

Извън работата си Кирил Ананиев е прочут като непретенциозен човек, който живее без излишества. Съпругата му е посланик, а синът му работи в болница “Токуда ”. Внучките са огромната наслада за индивида, влюбен в числата. Като представител на зодия Рак той обожава фамилията си и избира да прекарва даже дребното си свободно време с най-близките на сърцето хора. Признал е за един недостатък – пушенето. Рядко излиза в отпуск, само че когато успее да се откъсне от работа през лятото, неговото място е морето и домът му там. При обичаната сбирка от корабчета всевъзможен диаметър.

ЗА НЕГО

Той е диалогичен
и ще се оправи

Предложението Кирил Ананиев да бъде здравен министър е политически добре премислено, положително попадение е. Като човек, изготвил бюджета на страната, Ананиев добре знае какво е планувано за опазване на здравето и има явен проект. Той е диалогичен, консенсусен и ще се оправи като министър. Една от ограниченията би трябвало да е понижаване броя на лечебните заведения, защото 400 лечебни заведения за население от 7 млн. души е прекалено много. Не може всеки да разкрива болница, където желае, това не се случва в никоя страна.
Красимир Ангарски,
финансист

Министърът би трябвало да схваща
най-много от здравна система

Този спор е остарял – дали да е доктор или финансист или икономист министърът на опазването на здравето. Но в този момент имаме закони – здравният министър разполага с дребен финансов запас, само че би трябвало да схваща най-много от здравна система, която е ужасно комплицирана, с невероятни провокации. Вероятно това е знак, че българите нямат доверие на лекарите в България, а пък съсловието не се вълнува толкоз дали министърът ще бъде доктор или не.
Професор Милан Миланов,
някогашен шеф на “Пирогов ”

Честен човек,
равно далечен
от лобитата в бранша

В света има доста образци на сполучливи здравни министри, които не са лекари. Кирил Ананиев е прелестен експерт, именуван бюджетарят на страната, извънредно диалогичен. Той е почтен човек, който е равно далечен от всички лобита в бранша. А най-сменяните министри са лекарите. Средният мандат на министрите на опазването на здравето е две години.
Владимир Каролев,
икономист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР