Досега никой не е открил доказателства за интелигентни извънземни другаде

...
Досега никой не е открил доказателства за интелигентни извънземни другаде
Коментари Харесай

Извънземните са върху сфери на Дайсън, обикалящи бели джуджета, твърди астрофизик

Досега никой не е разкрил доказателства за интелигентни извънземни другаде в космоса. Но в случай че съществуват, те може да обикалят върху сферите на Дайсън, движещи се към звезди, наречени бели джуджета, разпръснати из Млечния път, твърди ново проучване.

И тъкмо там би трябвало да съсредоточим нашето търсене на извънземни, споделя пред Live Science съавторът на проучването Бен Зукерман, почетен професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Въз основа на резултатите от това търсене астрономите биха могли да преценяват какъв брой напреднали цивилизации се крият в галактиката, споделя той.

Всяка напреднала цивилизация се нуждае от сила: за храна, за превоз, за решение на спорове, за комфорт и за улеснение. В момента 7,8 милиарда души на Земята употребяват към 580 милиона джаула сила всяка година, което е еквивалентно на енергийната продукция от съвсем 14 000 милиона тона нефт, съгласно The ​​World Counts. Всъщност съвсем цялата човешка сила идва от изкопаеми горива, защото ни липсва софтуерна умелост, с цел да разчитаме на най-големия генератор на сила в слънчевата система: Слънцето.

Ако хората покрият всеки квадратен инч от земната повърхнина със слънчеви панели, това ще генерира повече от 10 17 джаула сила в секунда. Това към момента ще губи по-голямата част от силата, предавана от Слънцето, към 10 26 джаула в секунда.

Това е мотивацията зад сферите на Дайсън, кръстени на известния физик Фрийман Дайсън, който създаде концепцията през 1960 година Ако една напреднала цивилизация в действителност желае да впрегне страхотната енергийна мощ на своята родна звезда, те би трябвало да изградят мегаструктури, с цел да я уловят, като в резултат на това изгасва най-малко част от светлината на звездата и тази сила се трансформира в други потребни неща.

Оригиналното предложение на Дайсън за твърда сфера (със 100% слънчево покритие) не работи заради проблеми със стабилността, защото би било невероятно да се резервира звездата в центъра и цялата сфера би се разпаднала заради рискови приливни и ротационни напрежения. Въпреки това е елементарно да си представим напреднал тип, който построява пръстени или рояци от великански покрити слънчеви панели структури, с цел да свърши работата.

Но без значение какъв брой напреднал е един тип и какъв брой сфери, сходни на Дайсън, те построяват, те ще би трябвало да се борят с обстоятелството, че всяка звезда има краен живот. Ако цивилизацията е зародила към типична слънчева звезда, тогава някой ден тази звезда ще се трансформира в червен колос и ще остави след себе си хладно бяло джудже. Този развой от своя страна ще изпече вътрешните планети на слънчевата система и когато бялото джудже се охлади, ще замрази външните.

Така че да останеш на повърхността на планетата не е жизнерадостен дълготраен вид. Това значи, че всички извънземни могат или да си опаковат багажа и да си тръгнат, намирайки нова система, която да назовават дом, или да изградят серия от местообитания, които събират радиацията от останалото бяло джудже.

Според нова публикация, написана от Зукерман и призната през май за издание в списанието Месечни вести на Кралското астрономическо сдружение, наподобява малко евентуално извънземна цивилизация да избере да преживее проблемите като пътува до нова звезда единствено за създаване на сфера на Дайсън. Така те най-вероятно ще изградят тези мегаструктури към родните си звезди, които в последна сметка ще се трансфорат в бели джуджета.

Това разрешава на учените да създадат директна връзка сред живота на звездите и разпространяването на сферите на Дайсън. Така че, разсъждава Зукърман, в случай че астрономите търсят сфери на Дайсън към белите джуджета и се окажат празни, това може да помогне да се реши какъв брой напреднали цивилизации може да съществуват в галактиката.

Ето по какъв начин работи логиката: астрономите са измервали единствено дребна част от всички бели джуджета в галактиката. Но в случай че задоволително извънземни решат да изградят сфери на Дайсън към домовете си на белите джуджета, тогава би трябвало да забележим най-малко една сфера на Дайсън в нашите изследвания. Ако въобще не виждаме такива, тогава това слага горна граница за броя на извънземните цивилизации, изграждащи сфери на Дайсън към белите джуджета. Разбира се, може да има извънземни, които решат да не построяват сфери на Дайсън или извънземни, които построяват сфери към други типове звезди, само че Зукерман твърди, че през епохата на Млечния път най-вероятният резултат от напредналите цивилизации е да изградят сфера на Дайсън към тяхното бяло джудже и по тази причина би трябвало да насочим нашите търсения в тази посока.

Това търсене обаче няма да е елементарно. „ Ако има сфери на Дайсън, те евентуално ще бъдат сложни за намиране, тъй като има толкоз доста звезди, към които би трябвало да бъдат търсени “, означи Зукърман в имейл до Live Science, добавяйки, че „ Сигналът от сферата на Дайсън евентуално ще бъде доста слаб в съпоставяне със звездата, към която обикаля. “

Какъв би бил този сигнал? Наличието на сфера на Дайсън (или пръстен или рояк) към бяло джудже ще има два резултата. Ако е задоволително огромен или задоволително покрай звездата, той ще блокира светлината, която идва на Земята, тъкмо както вършат директните екзопланети. Но такива сфери на Дайсън могат също да прибавят сигнал от инфрачервено излъчване. Мегаструктурите ще всмукват радиацията от бялото джудже и ще преобразуват тази сила в други неща. Тъй като нито едно превръщане не е 100% дейно, този развой ще остави след себе си известна отпадна топлота, която ще избяга като инфрачервена светлина.

Изненадващо, ние към този момент сме разкрили доста бели джуджета с ненужно инфрачервено лъчение, само че това се дължи на прахуляк в тези системи, а не на мегаструктури, съгласно проучвания.

Съществуващите изследвания на бели джуджета не са разкрили доказателства за никакви сфери на Дайсън. Като се има поради общият брой бели джуджета, които чакаме да населяват Млечния път, Зукерман пресмята, че не повече от 3% от обитаемите планети към слънчеви звезди пораждат цивилизация, която избира да построи сфера на Дайсън към полученото бяло джудже. Въпреки това има толкоз доста планети към звезди, сходни на слънцето, че това пресмятане дава единствено горна граница от 9 милиона евентуални цивилизации за създаване на сфери на бяло джудже в Млечния път, заключават откривателите.

В последна сметка обаче никой не знае какъв брой напреднали цивилизации могат да живеят в Млечния път, в случай че въобще има такива, споделя Зукърман. „ Някои астрономи, в това число и аз, считаме, че софтуерният живот може да е доста рядко събитие “, споделя Зукърман. „ Наистина, ние може даже да притежаваме най-модерната технология в нашата вселена Млечен път. Но никой не знае, тъй че си коства да потърсим доказателства. “

Публикувано в Live Science.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР