Досега мигрантите минаваха през три етапа – турската армия, трафикантите,

...
Досега мигрантите минаваха през три етапа – турската армия, трафикантите,
Коментари Харесай

Мажд Алгафари: В Одрин групи бежанци се стягат да тръгнат към България, няма как да ги спрем, ако...

Досега мигрантите минаваха през три стадия – турската войска, трафикантите, и гранична полиция. Турската войска се отдръпна, трафикантите също изчезнаха, остана единствено граничната полиция на другата страна. Това сподели преводачът от арабски Мажд Алгафари пред NOVA.

„ Разговарях с хора от Одрин. Там има групи, които се готвят да тръгнат към България, в случай че в Гърция съумеят да ги озаптят и не ги пуснат “, разкри той.

„ Най-сериозната спънка за бежанците е нашата защита “, добави той.

„ Тръгнат ли няколко групи – 30-40, едновременно, на разнообразни места, няма по какъв начин да ги хванем “, разяснява още Алгафари.

„ Тези хора, 99% от тях нямат нищо общо с бежанския поток, ги е боязън от наказване, от затвор, от арест. В момента, в който стартираме да ги осъждаме и да влизат в пандиза, казусът ще се реши “, счита той.

Любомир Кючуков от Институт за стопанска система и интернационалните връзки съобщи от своя страна: „ Нито един двустранен диалог не може да реши казуса, тъй като той е по-дълбок “.

„ Реалният въпрос е да се спре генезиса – войната. Тук казусът е и наш – на Европа “, сподели още той.

„ Големият проблем е, че Европейски Съюз трансферира решаването на прилежащите страни или на тези, които са първи – Италия, Гърция и България “, уточни Кючуков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР