Досега България не търсеше алтернативи поради факта, че Русия, дали

...
Досега България не търсеше алтернативи поради факта, че Русия, дали
Коментари Харесай

Има ли риск? Бивш шеф на АЕЦ Козлодуй разкрива истината

Досега България не търсеше други възможности заради обстоятелството, че Русия, дали целеустремено или не, създаваше най-ниските цени в Европа. Цяла Европа зависеше от съветския газ. След построяването на инфраструктурата, която разрешава да се внася газ, сега България е една от входните точки на Европа, а освен на Балканите. Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният шеф на АЕЦ " Козлодуй " Валентин Николов.

" Интерконекторът с Гърция разрешава до 5 милиарда куб. метра, а страната ни изразходва към 3 милиарда куб. метра газ годишно. България от ден на ден става център на систематизиране откъм южната част - Азербайджан, Турция и Каспийския район до север и на запад от нас ", изясни Николов.
-->
По отношение на доставките на нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй ", Николов сподели, че американската компания " Уестингхаус " до неотдавна беше единствената опция, която можеше да доставя нуклеарно гориво, което е съвместимо с съветското. И по тази причина през 2019 година беше подписано съглашение, обещано от АЕЦ " Козлодуй ", за лицензиране на това гориво в нашия регулатор. Пътната карта споделя, че идната година през март би трябвало да завърши тази лицензия, означи Валентин Николов.



" Ако не се поръча на " Уестингхаус " гориво за 5-ти блок на АЕЦ, ще бъде заредено от новото гориво, за което " Уестингхаус " няма да има лиценз. Тоест ние изтърваме тази диверсификация. Няма да бъде поставено гориво, което не е лицензирано в нито един блок на АЕЦ " Козлодуй " и сигурността е обезпечена ", уточни специалистът.

По думите му АЕЦ " Козлодуй " заплаща и поръчва да се лицензира това гориво и единствената опция е била " Уестингхаус ". Ако се пусне търг в този момент френската компания " Франатом " ще завоюва този търг заради обстоятелството, че " Уестингхаус " не могат да лицензират гориво, което да се достави на 6-ти блок. Затова ние би трябвало да имаме диверсификация - не може да доставяме единствено съветска технология. Политическото решение е това - да се вземе от " Уестинг хаус " и от " Франатом ", това са нашите сътрудници - Франция и Съединени американски щати, посочи Николов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР