Дорзе са малка етническа група, населяващи района Гамо Гофа в

...
Дорзе са малка етническа група, населяващи района Гамо Гофа в
Коментари Харесай

Защо домовете на Дорзе приличат на слонове

Дорзе са дребна етническа група, населяващи региона Гамо Гофа в Северната част на долината Омо в Етиопия. Възвишенията на Гамо се издигат до 2750 метра.

Групата наброява към 30 000 души.

Дорзе имат необикновени колиби. Погледнати извън те наподобяват великански слон с хобот. Колкото и нежни да наподобяват домовете на Дорзе, един подобен може да остане да служи незасегнат цели 60 години. А най-любопитното е, че Дорзе имат техника, с която могат да реалокират домовете си до друга локация, с помощта на структурата от отвесни стълбове.

Всяка такава барака има преддверие, което извън наподобява тъкмо като слонски хобот. Това е приемната. Макар и извън да наподобява дребна, от вътрешната страна колибата е просторна.

СЛОНСКИТЕ КОЛИБИ НА ПЛЕМЕТО ДОРЗЕ (СНИМКИ)

По средата на пода има намерено пространство, където домакините палят огън, с цел да готвят храната си. Покрай стените са подредени места за спане и ниши - хранилища.

Тези къщи имат място за посетители, работилница и кухня. Заедно с хората, в тези колиби живеят и домашните животни - крави, кози, овце и кокошки.

Недостатък на тези домове е казусът, който имат с термитите. Ако тези дребни гадинки атакуван такава барака, Дорзе би трябвало да издигнат къщата от основите ѝ и да я реалокират на различен терен, свободен от термити. Тази пъргавина на къщите им дава късмет за по-дълго оцеляване, само че с всяко пренасяне, къщата става по-ниска.

Какво още ще научим от Дорзе?



Гледайте новия епизод на „ Без багаж “ тази неделя от 13ч. по DIEMA

Всички минали епизоди можете да гледате тук.

Вижте още от пътуванията "Без багаж ":

Те отделят момчетата от фамилиите още на 12 години

Лалибела - царят светец

Излекувани от… пчели

Къде се пази Кивотът, разказан в Библията

Защо да отидем при страшните Мурси

Припомнете си последното премеждие на „ Без багаж “ във видеото:

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР