Дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без

...
Дори с общинските икономии е непосилно решаването на проблема без
Коментари Харесай

Даниел Панов: Общините да си плащат тока като битови потребители

Дори с общинските икономии е непостижимо решаването на казуса без компенсиращ механизъм от страната
„ Абсолютно належаща е незабавна държавна поддръжка за решение на рецесията, в която общините изпадат с непостижимите цени на тока. Точно преди година борсовата цена беше 104 лв. за мегаватчас, през днешния ден е близо 580 лв.. Заради големия растеж към този момент е нерентабилно общините да купуват ток на свободния пазар “. Това написа във Facebook Даниел Панов – кмет на Велико Търново и началник на сдружението на общините в България.

„ Между 2,5 и 3 пъти по-високи сметки за ток ще платят общините през януари. Проблемът касае всички общински структури, учебни заведения, детски градини и ясли, обществени услуги, лечебни заведения.

Дори с общинските икономии е непостижимо решаването на казуса без компенсиращ механизъм от страната. Още от октомври предходната година дружно с Националното съдружие на общините слагаме този въпрос пред изпълнителната власт. Въпросът остава отворен, продължаваме диалозите с Министерство на финансите. Общините би трябвало да получат опция да заплащат тока за лични битови потребности по прилика с битовите клиенти . Не може една обществена услуга или детска градина да бъдат третирани като индустриално дружество “, написа Панов.

„ Краткосрочните ограничения за икономии във Велико Търново са следните: общинските здания минаха на един източник на отопление, 1500 улични лампи са с променено часово време на работа, следва понижаване на мощността, с цел да не ги стопираме. Изключено е художественото и архитектурното осветяване на музейни обекти, църкви и публични здания.

Няма обаче да оставим нито децата и обществените услуги на студено, а на този стадий осветлението във Велико Търново и селата няма да бъде спирано нощем.

Още тази година ще подменим 1600 лампи в огромните квартали с LED-осветление, разисква се монтирането на възобновими енергийни източници на покривите на общинските здания “, заключва той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР